Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Κλέαρχος Περγαντάς: "Στοχεύοντας στην νίκη"


Κατά την επαγγελματική του διαδρομή, παράλληλα με τη δικηγορική δράση, διατέλεσε επί πολλά χρόνια σύμβουλος στο Υπουργείο Εσωτερικών, με κύριες αρμοδιότητες τα θέματα περιφερειακής ανάπτυξης και την επεξεργασία του θεσμικού πλαισίου για τη συγκρότηση της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης (μετάβαση στις αιρετές Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις).
Επίσης, έχει καταγράψει στο ενεργητικό του, ένα αξιοσημείωτο συγγραφικό έργο με βιβλία – διατριβές, που έχουν εκδοθεί, και άρθρα και μελέτες, που έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά.
Όλα τα χρόνια, πέρα από την επαγγελματική και επιστημονική του δραστηριότητα, παρέμεινε ενεργός πολίτης της Βοιωτίας, με διαρκή πολιτική και κοινωνική παρουσία. Γνώστης των προβλημάτων του Νομού, με θέση και άποψη για την ανάπτυξη του τόπου, σε ηλικία 42 ετών, εκλέχθηκε Νομάρχης Βοιωτίας το 2002. Το 2006, ήταν εκ νέου υποψήφιος Νομάρχης και επανεκλέχτηκε από την πρώτη Κυριακή, με ποσοστό 54 %.
Με την ιδιότητα του Νομάρχη είναι μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας από το 2003 έως σήμερα, καθώς και μέλος με δικαίωμα ψήφου των Επιτροπών Παρακολούθησης ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2000 – 2006 (από το 2003 έως σήμερα) και Ε.Π. Ηπείρου – Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας 2007 -2013. Αποτέλεσμα αυτών είναι να διαθέτει άριστη γνώση των προβλημάτων της Στερεάς Ελλάδας, καθώς επίσης και τις δυνατότητες αναπτυξιακών προοπτικών της Περιφέρειας. Σύμφωνα με στοιχεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η Νομαρχία Βοιωτίας, παρουσιάζει εξαιρετικά ικανοποιητικούς δείκτες στην αποτελεσματικότητα των συν – χρηματοδοτούμενων έργων και στην απορροφητικότητα των κονδυλίων.
Είναι, επίσης, εκλεγμένο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ) για το διάστημα 2007 – 2010 και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΕΝΑΕ, με αποτέλεσμα την ευρεία γνώση και εμπειρία σε θέματα Αυτοδιοίκησης, καθώς και σε μείζονα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας.
Έχει άριστη γνώση της Γαλλικής γλώσσας και επαρκή γνώση της Αγγλικής. Είναι παντρεμένος με την Έφη Ζούβελου, συμβολαιογράφο, και έχει ένα γιο, το Γιάννη, 10 ετών.

Η υποψηφιότητά σας δημιούργησε κλίμα αισιοδοξίας στους ανθρώπους του χώρου σας αλλά και γενικότερα της Περιφέρειας. Θεωρείτε ότι η σημερινή κατάσταση που διαμορφώνεται στην Περιφέρεια σε συνδυασμό με τα σκληρά οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης βοηθούν στην αποδοχή σε σας και τον Συνδυασμό σας;
Πράγματι, η υποψηφιότητά μου, σε όλη της τη διαδρομή, προχώρησε μέσα σε κλίμα μεγάλης αποδοχής από τον πολιτικό, αλλά και όλο τον κόσμο. Η ανακοίνωσή της, μας βρήκε «σαν έτοιμους από καιρό», να δώσουμε έναν αγώνα πολιτικό και πολιτισμένο. Όπως δείχνει η πορεία, η αποδοχή αυτή θα εκφραστεί στην κάλπη στις 7 Νοεμβρίου.
Κι αυτό γιατί οι εκλογές αυτές, είναι εκλογές της νέας εποχής στην Αυτοδιοίκηση. Είναι η μεγάλη ευκαιρία, η Στερεά Ελλάδα, να έχει μια Περιφερειακή Αρχή, δημιουργική, αποτελεσματική και συνεπή. Είναι η μεγάλη ευκαιρία να δούμε την πραγματικότητα με νέα ματιά και να πετύχουμε περισσότερα για τον τόπο μας αφήνοντας πίσω την αμηχανία και τους δισταγμούς.
Εμείς μπορούμε. Ο νέος θεσμός της αιρετής περιφέρειας, μας δίνει εργαλεία ανάπτυξης, με αρμοδιότητες και πόρους που πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο. Είμαι σίγουρος ότι ο προσανατολισμός του κόσμου θα είναι η ανάδειξη του Συνδυασμού μας στην Περιφερειακή Αρχή, ανθρώπων δηλαδή που να γνωρίζουν, να θέλουν και να μπορούν.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση προχώρησε πολύ γρήγορα και ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος βαθμός ετοιμότητας για μια τόσο μεγάλη διοικητική μεταβολή. Μήπως οδηγηθούμε σε πλήρη αποδιοργάνωση από 1ης Ιανουαρίου;
Πρώτα απ΄ όλα, να θυμίσουμε πως η μεταρρύθμιση με το σχέδιο «Καλλικράτης», υπήρξε πάγιο αίτημα όλης της Αυτοδιοίκησης. Γι΄ αυτό λοιπόν το μεγάλο βήμα, το αναγκαίο βήμα για να προχωρήσουμε μπροστά σαν χώρα, και δεδομένου ότι το 2010 είναι έτος εκλογών, έπρεπε να γίνει. Να μην αφεθεί άλλη μια τετραετία και να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Ήδη το βασικό θεσμικό πλαίσιο έχει διαμορφωθεί και προχωρά όλη η διαδικασία συγκρότησης και λειτουργίας των νέων Αυτοδιοικητικών θεσμών, για να είμαστε έτοιμοι από 1ης Ιανουαρίου και πιστεύω πως θα είμαστε.
Ειδικά για την Περιφέρεια, θέλω να τονίσω πως, η πρώτη τετραετία του νέου θεσμού θα είναι μια μεγάλη πρόκληση. Θα τεθούν οι βάσεις της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, σε επίπεδο λειτουργίας, αποτελεσματικότητας και αναπτυξιακών δυνατοτήτων. Οπωσδήποτε πρόκειται για μια περίοδο ενδιαφέρουσα και δημιουργική, με απαιτήσεις και σκληρή προσπάθεια. Το νέο εγχείρημα είναι παράλληλα για μένα ένα καινούργιο στοίχημα, που κερδίζεται όμως, όχι με τύχη, αλλά με γνώση, σοβαρότητα και πολλή δουλειά.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η επιτυχία του «Καλλικράτη» είναι επιβεβλημένη. Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, είναι εφικτή;
Η παγκόσμια πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης, δεν πρέπει να αποτελέσει το άλλοθι για να χρεώνει κανείς αδυναμίες και ανύπαρκτους στόχους. Ο «Καλλικράτης», όπως είπαμε, δίνει δυνατότητες. Στο χέρι μας είναι αυτές τις δυνατότητες να τις κάνουμε αναπτυξιακά εργαλεία για τη Στερεά Ελλάδα, σε λειτουργικό, θεσμικό και οικονομικό επίπεδο.
Η δική μας δύναμη είναι στο «πώς». Πώς θα εξασφαλίσουμε την πολύπλευρη και ισόρροπη ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας. Γνωρίζουμε επακριβώς τα κονδύλια και τις πηγές χρηματοδότησης που μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Διαμορφώνουμε ένα συνεκτικό πρόγραμμα για την αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειας.
Τις θέσεις μας και το πρόγραμμά μας, θα καταθέσουμε στους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας, των οποίων την κρίση εμπιστευόμαστε. Για εμάς η ανάπτυξη της Περιφέρειας είναι συγκεκριμένος σχεδιασμός. Για την κοινωνία των πολιτών η ανάπτυξη της Περιφέρειας είναι επιλογή.

Κύριε Περγαντά, μπαίνετε στην εκλογική αναμέτρηση για τη θέση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, έχοντας 8 χρόνια θητεία ως Νομάρχης Βοιωτίας. Αισθάνεστε ότι το έργο σας είναι σημαντικό εφόδιο για να διεκδικήσετε και να πετύχετε τους στόχους σας;
Πράγματι, στην ιστορία του θεσμού των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, η δική μας Νομαρχιακή Αρχή, κλείνει έναν κύκλο οκταετίας. Μιας οκταετίας δημιουργικής, που προγραμματίσαμε, ξεκινήσαμε, ολοκληρώσαμε και έχουμε σε εξέλιξη ένα σημαντικό και πολύπλευρο έργο, σε υποδομές, παρεμβάσεις και διεκδικήσεις. Έργο που ξεπερνά τα 150.000.000 € και αποτελεί παρακαταθήκη για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου.
Αξιοποιήσαμε πλήρως το Γ΄ΚΠΣ, μέσω του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας και Τομεακών Προγραμμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η Νομαρχία Βοιωτίας, παρουσιάζει εξαιρετικά ικανοποιητικούς δείκτες στην αποτελεσματικότητα των συν – χρηματοδοτούμενων έργων και στην απορροφητικότητα των κονδυλίων. Επιπλέον με έτοιμες μελέτες, έχουν εξασφαλιστεί χρηματοδοτήσεις την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2007 – 2013 για σημαντικά έργα.
Δώσαμε προτεραιότητα σε πολλούς τομείς : στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, στις υποδομές μεταφορών με σημαντικά έργα οδοποιίας, στην αναβάθμιση των υπηρεσιών με σύγχρονο Διοικητήριο, στη βελτίωση της εκπαίδευσης, στην εξυγίανση και προστασία του περιβάλλοντος, στον πολιτισμό και στην τουριστική ανάπτυξη, στην κατάρτιση, στην απασχόληση και στην επιχειρηματικότητα.
Είναι ένα μεγάλο έργο, που έγινε πραγματικότητα κυρίως χάρη στη συναίνεση του κόσμου, στη δική μας συλλογική δουλειά και την αφοσίωση όλων στον κοινό μας στόχο για μια καλύτερη Βοιωτία, για μια καλύτερη ζωή. Το έργο, την υπεύθυνη στάση μας και την αποτελεσματικότητά μας, καταθέτουμε ως εγγύηση για να μας εμπιστευθούν οι πολίτες και να μας αναδείξουν στην Περιφερειακή Αρχή της Στερεάς Ελλάδας.

Πως αντιμετωπίζεται το θέμα Περιφέρεια με τη νέα Καλλικρατική του μορφή; Είναι δυνατόν να επιτευχθεί η συνοχή των 5 Νομών;
Πρέπει να σας πω, ότι, με την ιδιότητα του Νομάρχη είμαι 8 χρόνια μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας και των Επιτροπών Παρακολούθησης των ΠΕΠ Γ΄και Δ΄ΚΠΣ. Σ΄αυτή τη λειτουργία, τα μέλη των οργάνων, συνεργαστήκαμε συνθετικά για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα των Νομών, των Δήμων, της υπαίθρου. Δουλέψαμε σε κοινή κατεύθυνση, με γνώμονα την ανάπτυξη του τόπου μας.
Γι΄ αυτό ζητήματα συνοχής στους 5 Νομούς δεν υπήρξαν ποτέ. Και τουλάχιστον σε ότι με αφορά, ούτε πρόκειται να υπάρξουν. Πρώτον γιατί, η ισόρροπη ανάπτυξη της Περιφέρειας και η άμβλυνση των τοπικών ανισοτήτων είναι βασικό μας προγραμματικός στόχος. Και δεύτερον γιατί όπως είμαι 8 χρόνια Νομάρχης όλης της Βοιωτίας, θα είμαι και Περιφερειάρχης όλης της Στερεάς Ελλάδας. Αυτή είναι μια βασική μου αρχή, που στηρίζεται στο σεβασμό στη θεσμική μου ιδιότητα, αλλά και σε όλους τους πολίτες είτε με στηρίζουν, είτε όχι. Εάν λοιπόν αυτόν τον σεβασμό, τον κρατήσουμε σαν θεμέλιο μιας θητείας, με ισοπολιτεία, ισονομία και δικαιοσύνη, δεν υπάρχουν αμφιβολίες για καμιά περιοχή της περιφέρειας. Άλλωστε η Στερεά Ελλάδα είναι κοινός μας τόπος, κοινό μας μέλλον.

Ποια είναι η πρωταρχική σας μέριμνα ώστε – σε περίπτωση που εκλεγείτε – να κάνετε το περιφερειακό συμβούλιο που θα προκύψει ευέλικτο και λειτουργικό προκειμένου να αντιμετωπίσει με άλλο τρόπο από τον μέχρι σήμερα τα προβλήματα; Εμείς επιδιώκουμε και δεσμευόμαστε να κάνουμε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Αυτοδιοίκηση – πρότυπο. Να της δώσουμε τη δυναμική να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να αποδώσει έργο. Να παρέχει σύγχρονες, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και να είναι κοντά στον πολίτη. Να αξιοποιεί όλες τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες, με συγκροτημένο αναπτυξιακό σχέδιο. Να συνδυάζει τις ανάγκες της κοινωνίας, με την αποτελεσματική δράση, την ανάπτυξη και την εξέλιξη. Να διαμορφώσουμε συμμετοχική τοπική δημοκρατία και μια Περιφέρεια ανοιχτή σε όλους. Με ανοιχτές συνεργασίες, καθαρό λόγο, διαφάνεια, αξιοκρατία, συγκεκριμένους στόχους και επενδύοντας στους ανθρώπους του τόπου μας, θα προχωρήσουμε με στέρεα βήματα, για να γίνει η Στερεά Ελλάδα πρότυπο δημιουργίας και ανάπτυξης.

Ποιοι θα πρέπει να είναι οι άμεσοι στόχοι του νέου Περιφερειάρχη;
Με τις προηγούμενες ερωτήσεις σας, δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε αρκετά πράγματα για το πώς βλέπουμε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και πως θέλουμε να δομηθεί στην «εποχή του Καλλικράτη». Κατά βάση, οι άμεσοι στόχοι είναι δύο. Και οι δύο ευρύτατοι και διαρκείς :
Η οργάνωση της Αυτοδιοικητικής λειτουργίας, όπως αναφέραμε προηγουμένως
Η υλοποίηση του προγράμματος, με ρεαλιστικούς και εφαρμόσιμους στόχους, άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις.
Άλλωστε είναι προφανές πως η ανάπτυξη μιας περιοχής, ποτέ δεν έρχεται ως «από μηχανής θεός». Και ποτέ δεν επιτυγχάνεται χωρίς τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Συνεπώς προχωρούμε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη τετραετία, που πρέπει να δοθεί μια πολύ σκληρή κι ελπιδοφόρα μάχη για τον τόπο μας. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το νέο αγώνα για να κάνουμε τη Στερεά Ελλάδα, «Περιφέρεια του αύριο».

Πως κρίνετε την υποψηφιότητα Χειμάρα;
Με τον κ. Χειμάρα, μετά από το θεσμό της Νομαρχίας, και της συμμετοχής μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στις Επιτροπές Παρακολούθησης, συναντιόμαστε τώρα πια, ως υποψήφιοι Περιφερειάρχες Στερεάς Ελλάδας. Είμαστε και οι δύο άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης. Θέλω να πιστεύω ότι ο προσανατολισμός μας την προεκλογική περίοδο θα υπηρετεί τον αυτοδιοικητικό χώρο, και θα αναμετρηθούμε πολιτισμένα, με πολιτικούς όρους και σεβασμό.

Πώς αξιολογείτε την κατάσταση στο Νομό Φωκίδας και με ποια άμεσα μέτρα και προτεραιότητες θα δώσετε το στίγμα της νέας πορείας σας;
Όπως είπαμε, δεν είμαστε άγνωστοι. Δουλεύουμε 8 χρόνια στην Περιφέρεια, για τον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων σε κάθε περιοχή της Στερεάς Ελλάδας. Ξέρουμε τα προβλήματα του τόπου, αλλά γνωρίζουμε και τη δυναμική του. Η Φωκίδα, είναι Νομός πολύ πλούσιος σε φυσικούς, ιστορικούς και πολιτιστικούς πόρους. Η Φωκίδα λοιπόν αποτελεί προνομιακό πεδίο δημιουργίας και υλοποίησης αναπτυξιακών πολιτικών για τη νέα Περιφερειακή Αρχή.
Εμείς έχουμε αποτυπώσει την «ταυτότητα» του Νομού, αλλά επιθυμώ το στίγμα της νέας μας πορείας για τη Φωκίδα, να είναι προϊόν συνεργασίας με τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας, τα στελέχη του Συνδυασμού και τους κοινωνικούς και παραγωγικούς εταίρους του Νομού. Τονίσαμε άλλωστε πως, προτεραιότητά μας είναι η καθιέρωση συμμετοχικής τοπικής δημοκρατίας, αρχής γενομένης από την προεκλογική περίοδο. Ελπίζω πως θα έχουμε την ευκαιρία, η έγκριτη εφημερίδα σας, να φιλοξενήσει και πάλι τις θέσεις μας.

Και τέλος αγαπητέ κύριε Περγαντά, πώς θα κλείνατε την συνέντευξή μας, τοποθετώντας τον εαυτό σας μεταξύ συναισθήματος και πoλιτικής;
Η Αυτοδιοίκηση, για μένα, είναι προνομιακός χώρος δράσης. Ο τίτλος του Νομάρχη, που μου εμπιστεύτηκαν οι πολίτες για 8 χρόνια, με κάνει να αισθάνομαι και να λειτουργώ, όχι σαν πολιτικός πρώτης γραμμής, αλλά σαν ΠΟΛΙΤΗΣ πρώτης γραμμής.
Αυτή η οκταετία λοιπόν ήταν ένα ταξίδι προς την Ιθάκη, μια εμπειρία πολύτιμη. Ήταν το «πολιτικό οξυγόνο» που παίρνει κανείς όταν έρχεται σε επαφή με τους ανθρώπους του τόπου του και δίνει καθημερινές «μάχες» για το σήμερα και το αύριο της κοινωνίας. Σ΄ αυτή την οκτάχρονη πορεία, ζήσαμε πολλά, πάρα πολλά γεγονότα δημιουργικής προσπάθειας. Ζήσαμε 2.740 μέρες επίπονης δουλειάς, και δεκάδες χιλιάδες στιγμές, που η κάθε μια τους, έχει τη δική της μοναδική σημασία στο αποτέλεσμα.
Κινητήρια δύναμη αυτά τα χρόνια είναι η συμμετοχή, η στήριξη, η ενθάρρυνση, η αναγνώριση, ακόμα και η κριτική που οι πολίτες και οι φορείς μας έκαναν, για να προχωρήσουμε, να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε περισσότερα για την ανάπτυξη του τόπου μας. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους γι΄ αυτό.

Η συνέντευξη δόθηκε στην εφημερίδα "Φωκίς" και δημοσιεύεται στο φύλο 1925 (27 Σεπτεμβρίου 2010)