Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Η άποψη της ΔΕΠΟΔΑΘ για την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικινδύνων Αποβλήτων


- Η διαχείριση των Αστικών στερεών αποβλήτων στηρίζεται στην αρχή της πρόληψης, της μείωσης των απορριμμάτων, της επαναχρησιμοποίησης των ανακυκλώσιμων υλικών και στην μείωση των βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων (οργανικών), παράγραφος Β1 του ΠΕΣΔΑ.
Με βάση αυτές τις αρχές λειτουργεί ο ΧΥΤΑ, ο μοναδικός στην Ελλάδα που έχει υιοθετήσει τον οδηγό ελέγχου και λειτουργίας του ΥΠΕΚΑ, διαθέτει το σύνολο των αδειών και τηρεί πλήρως τους περιβαλλοντικούς όρους, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν σχέση με την προστασία των λιμνών Υλίκης & παρλίμνης.
- Η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε εφαρμόζει την αρχή της διαλογής στην πηγή, με την ανάπτυξη 1.000 μπλε κάδων ανακύκλωσης των υλικών συσκευασίας, με την υπογραφή και λειτουργία του συνόλου των εγκεκριμένων συστημάτων ανακύκλωσης (7 συνολικά) και με την εφαρμογή του προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης, διανέμοντας 500 κάδους σε ισάριθμα νοικοκυριά.
- Ο σχεδιασμός της επιχείρησης είναι να μειώσει τον όγκο των προς υγειονομική ταφή απορριμμάτων, όπως προβλέπει και ο ΠΕΣΔΑ, μετατρέποντας τον ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), να οδηγείται δηλαδή προς υγειονομική ταφή ένα πολύ μικρό ποσοστό απορριμμάτων, της τάξης κάτω του 10%.
Στην περιοχή μας είναι γνωστό ότι υπάρχει έντονη βιομηχανική αλλά και αγροτική δραστηριότητα. με αποτέλεσμα την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων αποβλήτων, που μαζί με την κατηγορία των αποβλήτων από τα υλικά κατεδαφίσεων & μπαζών, αποτελούν το συντριπτικό ποσοστό αποβλήτων, άνω του 95% των συνολικά παραγόμενων..
Είναι επίσης γνωστό ότι στην περιοχή μας δεν υπάρχει σύστημα διαχείρισης αυτών των κατηγοριών αποβλήτων
Μέχρι την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ, τα απόβλητα όλων των κατηγοριών (Αστικά, Βιομηχανικά, Αγροτικά, υλικά κατεδαφίσεων & μπαζών) κατέληγαν στους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ), δηλαδή στις χωματερές.
Να κάνουμε γνωστό ότι η Νομοθεσία προβλέπει ότι την ευθύνη της διαχείρισης των αποβλήτων, την έχει ο παραγωγός αυτών.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αυτός που παράγει τα απόβλητα θα έπρεπε να έχει φροντίσει και για την διαχείρισή τους ή σε μεγαλύτερη κλίμακα οι υπόχρεοι θα έπρεπε να έχουν φροντίσει για την δημιουργία συστήματος διαχείρισης.
Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει σύστημα διαχείρισης και με δεδομένο ότι ο ΧΥΤΑ δέχεται μόνο αστικά απορρίμματα, προκύπτει το εύλογο ερώτημα τι θα γίνει για τις λοιπές κατηγορίες αποβλήτων και που οδηγούνται αυτά τα απόβλητα.
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα αλλά και οι εναλλακτικές λύσεις, όπως άλλωστε αυτές έχουν κατατεθεί από την επιχείρηση, είναι οι εξής:
- Να προχωρήσουν οι υπόχρεοι παραγωγοί αποβλήτων στην δημιουργία συστήματος διαχείρισης, επιλέγοντας και την μέθοδο διαχείρισης
- Να ασχοληθεί με την διαχείριση των λοιπών κατηγοριών αποβλήτων ένας δημόσιος φορέας, όπως είναι η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε
- Να μην γίνει τίποτα από τα προαναφερόμενα και να συνεχιστεί η απόρριψη των αποβλήτων στο περιβάλλον
Η μεταφορά των αποβλήτων της περιοχής μας σε άλλη περιοχή, φανταζόμαστε ότι δεν προκρίνεται από κανέναν ως τρόπος διαχείρισης, για τους ίδιους ακριβώς λόγους που εμείς δεν αποδεχόμαστε τα απόβλητα άλλων περιοχών
Η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε με βάση την γνώση των θεμάτων σχετικά με την διαχείριση των στερεών αποβλήτων αλλά και το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο περιβάλλον, μετά το κλείσιμο των χωματερών και την ανεξέλεγκτη διάθεση των αποβλήτων στο περιβάλλον που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των πολιτών, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ (του συνόλου των 11 Δήμων) αποφάσισε να ασχοληθεί και με την διαχείριση και των λοιπών κατηγοριών αποβλήτων
Η ενασχόληση αυτή δεν συνεπάγεται την αυτόματη δημιουργία ενός συστήματος διαχείρισης αλλά έναν κατ΄αρχάς σχεδιασμό που περιλαμβάνει την καταγραφή των δεδομένων αλλά και τις βασικές αρχές διαχείρισης που στηρίζονται στην αρχή της διαλογής στην πηγή. Οι αρχές αυτές είναι οι εξής:
- Δεν επιλέγεται ως μορφή διαχείρισης η πρωτογενής καύση των απορριμμάτων.
- Δεν επιλέγεται ως μορφή διαχείρισης η καύση δευτερογενούς υλικού
Ειδικότερα για την καύση των απορριμμάτων και την έντονη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί διαχρονικά θα θυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι η επιχείρηση με ομόφωνη απόφασή της έχει ταχθεί κατά της πρωτογενούς καύσης των απορριμμάτων αλλά και του δευτερογενούς υλικού αυτών.
Αυτό είναι εξάλλου εμφανές από την λειτουργία της επιχείρησης αλλά και του ΧΥΤΑ, που έχει προκρίνει την διαλογή στην πηγή (ανακύκλωση, κομποστοποίηση).
Ειλικρινά, εύλογα αναρωτιέται κανείς από πού προκύπτει το γεγονός με βάση τα προαναφερόμενα αλλά και τον τρόπο λειτουργίας της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε, ότι έχουν δρομολογηθεί τις διαδικασίες για οποιαδήποτε μορφή καύσης των απορριμμάτων.
Ο ισχυρισμός ή ο φόβος για το αντίθετο, όχι μόνο δεν δικαιολογεί την επιμονή στην αυθαίρετη ερμηνεία των προθέσεων της επιχείρησης, αλλά υποτιμά και την βούληση των 11 Δήμων, που λειτουργούν αυτήν την συμμετοχική επιχείρηση.
Όσον αφορά την διαχείριση των αγροτικών, κτηνοτροφικών & των οργανικών αστικών αποβλήτων αλλά και της λυματολάσπης, επιλέγεται ως μορφή διαχείρισης η μηχανική διαλογή (η διαλογή δηλαδή των απορριμμάτων & ανακύκλωση), η αναερόβια ζύμωση με παραγωγή ενέργειας και η αερόβια ζύμωση για την παραγωγή κομπόστ.
Η διαχείριση της λυματολάσπης των μονάδων βιολογικού καθαρισμού, από την επεξεργασία των αστικών λυμάτων είναι σήμερα μείζον θέμα, αφού δεν υπάρχει σύστημα διαχείρισης στην περιοχή μας.
Έχει αναρωτηθεί άραγε κανείς τι γίνεται η λυματολάσπη των αστικών αποβλήτων;
Tο ερώτημα που προκύπτει είναι, θα πρέπει οι Δήμοι που συμμετέχουν στην Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε, να ασχοληθούν με αυτό το πρόβλημα;
Η αναερόβια & αερόβια ζύμωση είναι γνωστό και στους μη ειδικούς ότι δεν αποτελεί κάυση των απορριμμάτων αλλά παραγωγή κομπόστ.
Για την διαχείριση των υλικών κατεδαφίσεων και μπαζών προκρίνεται η δημιουργία ΧΥΤΑ αδρανών, με την χρησιμοποίηση παλαιών λατομείων, όπου μέσω συστήματος διαχωρισμού των υλικών (σίδερο, αλουμίνιο, ξύλο κ.α) θα πραγματοποιείται ανακύκλωση αυτών των υλικών ενώ παράλληλα θα αξιοποιούνται τα αδρανή υλικά (σκύρα, άμμος, χαλίκι), με ταυτόχρονη αποκατάσταση του λατομείου.
Για την κατηγορία των βιομηχανικών αποβλήτων, επειδή είναι ένα μεγάλο ζήτημα και αφορά αμέσως την χώρα μας και ειδικότερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α), λόγω της επιβολής προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση η επιχείρηση έχει απευθύνει 2 επιστολές προς το ΥΠΕΚΑ, την πρώτη στις 23/03/2009 προς τον Γενικό Γραμματέα κ. Ευάγγελο Μπαλτά και την δεύτερη στις 12/10/2009 προς την Υπουργό κα Τίνα Μπιρμπίλη ζητώντας από το Υπουργείο να χρηματοδοτήσει σχετική μελέτη και να συνδράμει αυτής της πρωτοβουλίας της επιχείρησης.
Το ΥΠΕΚΑ μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει στο αίτημά μας και ως εκ τούτου η επιχείρηση δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια για το συγκεκριμένο θέμα.
Η καταγγελία επομένως της επιχείρησης ότι έχει δρομολογήσει διαδικασίες για την διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων ερήμην της κοινωνίας θα πρέπει να χαρακτηριστεί τουλάχιστον ως ατυχής.
Η διαχείριση των προαναφερόμενων δράσεων (οργανικά αστικά απορρίμματα, λυματολάσπη, αγροτικά & κτηνοτροφικά) προβλέπεται να γίνεται από την Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε και για την χρηματοδότησή τους αναζητούνται πόροι μέσω του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου στήριξης (ΕΣΠΑ) και του προγράμματος JESSICA.
Με την καταγραφή του συνόλου των δεδομένων και την ολοκλήρωση του σχεδιασμού, θα ακολουθήσει αναλυτική παρουσίαση των προτάσεων του Δ.Σ, στο σύνολο των Δημοτικών Συμβουλίων, στους Φορείς αλλά και τους πολίτες, προκειμένου να προχωρήσει οποιαδήποτε ενέργεια υλοποίησης για την διαχείριση των αποβλήτων των λοιπών κατηγοριών. Η αναζήτηση λύσεων στα πλαίσια της επίλυσης τόσο μεγάλων & χρόνιων προβλημάτων, δεν θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο άστοχης κριτικής, που δημιουργούν σύγχυση και αποπροσανατολισμό στους πολίτες.
Είναι γνωστό ότι τέτοιου είδους εγχειρήματα απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα, πλήρη καταγραφή των δεδομένων αλλά και συστηματική προσέγγιση λόγω της πολυπλοκότητας και των πολλών παραμέτρων που υπεισέρχονται στην κατασκευή και διαχείρισή τους.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι για το έργο του ΧΥΤΑ, το οποίο ξεκίνησε μέσα από τον Νομαρχιακό σχεδιασμό για την διαχείριση των απορριμμάτων το 1998, υποβλήθηκε πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για χρηματοδότηση το 2003 και μόλις τον προηγούμενο μήνα (Σεπτέμβριος του 2010), μετά δηλαδή από 7 χρόνια ολοκληρώθηκε η κατασκευή του με την αποκατάσταση και της παλαιάς χωματερής.
Ο προαναφερόμενος σχεδιασμός προφανώς και αποτυπώνεται στο οργανόγραμμα της επιχείρησης που ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ και έγινε γνωστός στο σύνολο των Δήμων.
Αυτό επιβαλλόταν για την διερεύνηση των πηγών χρηματοδότησης αλλά και της διαχειριστικής επάρκειας που διαθέτει η επιχείρηση.
Ειδικότερα για την ενημέρωση του Δήμου Θηβαίων τόσο ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας όσο και το οργανόγραμμα κατατέθηκαν στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου προς χρήση του συνόλου των Δημοτικών Συμβούλων στην συνεδρίαση της 4ης Μαίου 2010, όπου παραβρέθηκε το σύνολο των στελεχών της επιχείρησης, μετά από πρόσκληση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θήβας της 28ης Απριλίου 2010.
Η ενημέρωση όλων των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων - Μελών της επιχείρησης αλλά και των πολιτών, μέσω ανακοινώσεων αλλά και άμεσης ενημέρωσης σε ανοιχτούς χώρους, είναι διαρκής. Από την ίδρυση της επιχείρησης μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 100 ενημερώσεις για το σύνολο της δράσης της επιχείρησης.
Η λειτουργία της επιχείρησης αλλά και του έργου του ΧΥΤΑ είναι γνωστό ότι έχουν επικροτηθεί τόσο από την Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε κα Hubner που επισκέφθηκε το έργο όσο και από την Κεντρική Διαχειριστική Αρχή που παρουσίασε την λειτουργία της επιχείρησης ως καλή πρακτική στο Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε.
Επιπλέον οι πρωτοβουλίες της επιχείρησης στο επίπεδο της Περιφέρειάς μας με την κατατιθέμενη πρόταση και την αποδοχή της από όλους τους Φορείς, για την επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων και το κλείσιμο των χωματερών αλλά και η δημιουργία του Δικτύου, που έχει έδρα την Θήβα και παρέχει υποστήριξη σε όλη την Ελλάδα, είναι εκτιμούμε μια αναγνώριση της προσπάθειας και του τρόπου λειτουργίας της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε.
Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων αποτελεί σήμερα ένα από τα πλέον σύνθετα , δύσκολα και δυσεπίλυτα ζητήματα της σύγχρονης κοινωνίας.
Είναι ένα ζήτημα που δεν απασχολεί μόνο την χώρα μας αλλά όλο σχεδόν τον πλανήτη με διαφορετικές ανάγκες , προσεγγίσεις , πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής αναφοράς .
Η περιοχή μας μέσα από την κατασκευή του ΧΥΤΑ έχει επιλύσει ένα μέρος του προβλήματος που αφορά την διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων. Η προσπάθεια αυτή είχε αυτό το θετικό αποτέλεσμα μέσα από την κοινωνική συναίνεση αλλά και την συστηματική οργάνωση και λειτουργία του φορέα που διαχειρίζεται το έργο.
Ζούμε σε μια περιοχή όπου τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι τεράστια και που απαιτείται η συμμετοχή όλων για την επίλυσή τους.
Η απαξίωση της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε είναι βέβαιο ότι δεν βοηθά σε αυτήν την κατεύθυνση και ανοίγει τον δρόμο για λύσεις που όλοι απευχόμαστε.
Η επιχείρηση θα συνεχίσει να λειτουργεί τόσο με βάση τους νόμους και τον ΠΕΣΔΑ για την διαχείριση των απορριμμάτων όσο και με προτάσεις για την επίλυση των τεράστιων περιβαλλοντικών προβλημάτων που έχουν σωρευτεί στην περιοχή μας, απέναντι στην αδράνεια που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια.
Αυτός πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος ενός Δημόσιου & κοινωνικού φορέα και αυτό θα πράξουμε.
Η απόδειξη όλων των προαναφερόμενων είναι στην διάθεση του κάθε φορέα ή πολίτη, γεγονός το οποίο όταν ζητήθηκε η επιχείρηση ουδέποτε αρνήθηκε.