Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Θα κλείσει ή θα υποβαθμιστεί το Νοσοκομείο Θήβας;;;;


«Πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία. Το νοσοκομείο χτίστηκε με αγώνες μετά από προσπάθεια των εργαζομένων της περιοχής , των βιομηχανικών εργατών και της Τ.Α κι έχει πάρα πολλές προοπτικές, αρκεί να το στηρίξουμε, να το βοηθήσουμε., να το ενισχύσουμε και η πολιτεία να κάτσει δίπλα και να το κάνει νοσοκομείο».
Ο κ. Καλμπένης αναφέρεται στους 15 νέους γιατρούς, που αναμένονται το επόμενο διάστημα, αλλά και στον αξονικό τομογράφο επίσης, που εντάχθηκε στον εξοπλισμό, προκειμένου το νοσοκομείο να λειτουργεί ακόμη καλύτερα.
«Θα πρέπει να σταματήσουν τα πολιτικά παιχνίδια γύρω από το νοσοκομείο, το οποίο δεν μπορεί να κλείσει» επαναλαμβάνει, εξηγώντας τα όσα ακούγονται περί συγχωνεύσεων: «είναι πολιτική του Υπουργείου Υγείας για την καλύτερη λειτουργία όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών».
Το μέλος του Δ.Σ του Νοσοκομείου δίνει απάντηση και στο θέμα παραίτησης του Διοικητή: «Έχει προφασιστεί προσωπικούς επαγγελματικούς λόγους εδώ και πολύ καιρό, τους οποίους οφείλουμε να σεβαστούμε».
«Αν αντιλαμβανόσασταν πως το νοσοκομείο κινδυνεύει να κλείσει, τι θα κάνατε;», ρωτήσαμε τόσο τον κ. Καλμπένη όσο και τον Χ. Σάλτα, Αποθηκάριο του Γ.Ν.Ν.
«Θα πρέπει να βγούμε όλοι έξω να διαμαρτυρηθούμε, καθώς έχουν δαπανηθεί εκατ. ευρώ. Είναι δυνατό να πετάξει όλα αυτά τα χρήματα το ελληνικό κράτος;» απαντά ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, ενώ ο κ. Σάλτας προειδοποιεί προς κάθε κατεύθυνση: «Βάζουμε πλάτη να κρατήσουμε το νοσοκομείο μας ανοιχτό και όποιος επιχειρήσει το αντίθετο θα μας βρει αντιμέτωπους».
Ευχή όλων αποτελεί η συνέχεια της λειτουργίας του νοσοκομείου της περιοχής μας, όμως η διοικητική ενοποίηση τριών νοσοκομείων, που προβλέπει μεταξύ άλλων ένα εκτεταμένο σχέδιο συγχωνεύσεων μονάδων που προωθεί το Υπουργείο Υγείας, άλλα προμηνύουν…
Το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει τη διοικητική ενοποίηση, δηλαδή την ύπαρξη μιας διοίκησης για δύο ή τρία νοσοκομεία, και τη μετατροπή των μικρότερων νοσοκομείων σε ενισχυμένα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου. Αυτό, στην πράξη, σημαίνει ότι ορισμένες κλινικές των μικρών νοσοκομείων θα καταργηθούν, ώστε να στελεχωθούν καλύτερα οι κλινικές των νοσοκομείων-εδρών. Ανάλογες προτάσεις για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ είχαν γίνει και στο παρελθόν, το 2000 επί ηγεσίας στο υπουργείο Υγείας του Αλ. Παπαδόπουλου αλλά και το 2007 επί ηγεσίας Νικήτα Κακλαμάνη. Οι προτάσεις αυτές ουδέποτε υλοποιήθηκαν αλλά παρέμειναν στα συρτάρια ως μελέτες που θα εξυπηρετήσουν τις «οικονομίες κλίμακος» και τώρα, εν μέσω οικονομικής κρίσης και ανάγκης περιστολής δαπανών, επικαιροποιούνται.
Ήδη λήφθηκαν οι πρώτες πρωτοβουλίες για συγχώνευση των νοσοκομείων Βέροιας και Νάουσας, ακολουθεί το νοσοκομείο Πάτρας και τα πέριξ νοσοκομεία και οι ενοποιήσεις θα συνεχιστούν με τα Ιωάννινα και την Κρήτη.
Αν και επισήμως δεν έχει υπάρξει κάποια ενημέρωση, σε επίπεδο ανακοινώσεων, το θέμα έχει ήδη συζητηθεί και έχει προκαλέσει αντιδράσεις από το νομό της Δράμας, όπου έγινε γνωστό ότι η περιοχή θα υπαχθεί, για τα σοβαρά περιστατικά στο νοσοκομείο της Καβάλας. Κάτι τέτοιο θα σημάνει οριστική κατάργηση κάποιων κλινικών, περιορισμούς στο ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό και τελικά υποβαθμισμένη νοσηλεία για τους κατοίκους της περιοχής.