Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Η συνέντευξη του Νίκου Σβίγγου στο Star Κεντρικής Ελλάδας


-Οι πολίτες της Θήβας, οι πολίτες του Καλλικρατικού Δήμου της Θήβας ψήφισαν Αυτοδιοικητικά ή πολιτικά; Συσπειρώθηκαν όλες οι δυνάμεις των κομμάτων ή πιστεύετε το ΠΑΣΟΚ που στηρίζει την δική σας προσπάθεια δεν ήταν ενωμένο;

Στο πνεύμα της πολιτικής χροιάς των εκλογών, διαφάνηκε μέσα από την μεγάλη αποχή, που ήταν πρωτόγνωρη για τα Ελληνικά και τοπικά δεδομένα, που αγγίζει το 40%.
Η αποχή ήταν ένα μήνυμα από αυτούς που είχαν λόγους να απέχουν. Αντίθετα πιστεύω ότι το ποσοστό και οι ψήφοι τις οποίες αποκόμισε ο συνδυασμός το κ. Νικολάου, είναι ψήφοι συσπείρωσης των φίλων, μελών, ψηφοφόρων της Ν.Δ.
Βλέποντας τον χάρτη, πως διαμορφώνεται σε ποσοστά και σε ψήφους των συνδυασμών, θέλω να πιστεύω ότι ήταν η κορυφή της συσπείρωσης αλλά και της συλλογής των ψήφων του συνδυασμού του κ. Νικολάου.
Η δική μου εκτίμηση είναι ότι αξιολογώντας τα μηνύματα αυτά, με μια προσπάθεια η οποία γίνεται να συσπειρωθεί ο Δημοκρατικός χώρος μπορεί να δώσει την νίκη στις εκλογές των Κεντροαριστερών, των Δημοκρατικών δυνάμεων, των δυνάμεων που έχουν Αυτοδιοικητικό λόγο και τον οποίο υπόσχομαι ότι μπορώ να στηρίξω και να φέρω σε πέρας.

-Η ψήφος αντίδρασης, εισπράχθηκε τόσο από τον κ. Χαλβατζή, όσο και από τους κυρίους Τουλουμάκο και Τούτουζα;

-Αυτό είπα νωρίτερα. Η διαμαρτυρία μεταφράστηκε από τους δημοκρατικούς ψηφοφόρους σαν ψήφο προς την Αριστερά, κυρίως. Όχι στο πνεύμα της συνθηματολογίας αλλά στο πνεύμα του μηνύματος προς την Κυβέρνηση για το μνημόνιο, τις συμπεριφορές των στελεχών. Πιστεύω ότι εισπράχθηκε και το ποσοστό που έλαβε ο συνδυασμός ο οποίος εκπροσωπεί το ΚΚΕ, είναι ένα ποσοστό έντονης διαμαρτυρίας και μάλιστα χαρακτηριστικότατο. Τα λάθη της δημοτικής μου θητείας, τα εισέπραξε σε ψήφους ο κ. Χαλβατζής. Πλην όμως, κανείς δεν μπορεί να μην πει ότι κάποιος δυσαρεστημένος πολίτης πήγε και στον κ. Νικολάου.
Μέσα στους υποψηφίους του κ. Νικολάου υπάρχουν αρκετά πρόσωπα που προέρχονται από αριστερές τάσεις και συγκέντρωσαν μεγάλο αριθμό ψήφων. Χαρακτηριστικά να σας πω ότι ο πρώτος υποψήφιος του κ. Νικολάου που προέρχεται από τον χώρο των Αριστερών, πήρε 1.110 ψήφους.

-Πιστεύετε ουσιαστικά ο δεύτερος γύρος των εκλογών απελευθερώνει ουσιαστικά όλες αυτές τις δυνάμεις...

Πιστεύω καταρχήν ότι την δεύτερη Κυριακή έχουμε έναν αγώνα που ξεκινά ουσιαστικά από το μηδέν. Είναι ένας αγώνας που έχει να κάνει πλέον με Αυτοδιοικητικά κριτήρια, κρίνοντας τους επικεφαλής των δύο συνδυασμών οι οποίοι καλούμαστε να υπηρετήσουμε τον Δήμο μας. Άρα λοιπόν τα αυτοδιοικητικά κριτήρια πιστεύω ότι θα παίξουν τον βασικό ρόλο και είναι αυτά που μας στιγματίζουν από την γνώση, την εμπειρία, την πολύχρονη θητεία μας, το πώς και τι διοίκησε ο καθένας και τι υπόσχεται αυτή την στιγμή βάση των προγραμμάτων, στον πολίτη για το αύριο.

-Το γεγονός ότι ο κ. Χαλβατζής είπε σε δηλώσεις του «ψήφο κατά συνείδηση» στους ανθρώπους που στήριξαν τον συνδυασμό του και ο κ. Τούτουζας που είπε ότι όποιος υποψήφιος Δήμαρχος κάνει πραγματικότητα την ανάδειξη της Πυραμίδας, σας ικανοποιεί;

Θεωρώ ότι είναι το πιο έντιμο που θα μπορούσαν να κάνουν οι επικεφαλείς των συνδυασμών. Και είναι το πιο έντιμο γιατί κανείς δεν ξέρει ποιοι τον ακολούθησαν.
Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να δώσει κατεύθυνση και γραμμή. Ο πολίτης έχει και γνώση και συνείδηση. Σε ότι αφορά τον κ. Τούτουζα ο οποίος εξέφρασε ως σημαντικότερο γεγονός την ανάδειξη της Πυραμίδας, έχω να αναφέρω ότι εγώ προσωπικά έχω πρωτοστατήσει σε συνεργασία με τον Αρχαιολόγο κ. Σπυρόπουλο, σε ένα αίτημα που έχουμε θέσει και προς το Υπουργείο Πολιτισμού και που αφορά την ανάδειξη αυτού του σημαντικότατου ιστορικού μνημείου, το οποίο προφανώς είναι η αρχαιότερη πυραμίδα του κόσμου.
Και αυτό βεβαίως έχει προγραμματιστεί, μέσα από την ανάδειξη των αρχαιοτήτων του τόπου μας, για την τουριστική αξιοποίηση του Δήμου μας. Μέσα στο όλο πνεύμα της ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και πέρα από το ίδρυμα Πάκαρντ για την ανασκαφή της Καδμείας, έχουμε συμπεριλάβει την ανάδειξη του λόφου του Αμφείου, της περίφημης Πυραμίδας.
Σε ότι αφορά τον κ. Χαλβατζή ο οποίος έχει υπηρετήσει τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τις Δημοκρατικές συμπεριφορές ως συνδικαλιστής, πιστεύω ότι οι θέσεις του, οι τάσεις και οι προτάσεις του ταυτίζονται με τις θέσεις και τις απόψεις τις οποίες υπηρετώ και τα κοινά σημεία είναι πάρα πολλά. Άρα πιστεύω ότι μπορούμε να συμπορευθούμε για μια νικηφόρα εκλογική μάχη.

-Σας άκουσα να επισημαίνεται ότι υπήρξαν και λάθη από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής ή και προσωπικά λάθη, όπως είπατε. Τι είναι αυτό που σας κάνει να μετανιώνετε, να το πω έτσι απλά;

-Πάντοτε είχα την δύναμη να αναφέρομαι στις δυνατότητες αλλά και τις αδυναμίες μου και έχω επανειλημμένα κάνει την αυτοκριτική μου σε πολλά στάδια της ζωής μου. Δεν είναι δυνατόν ένας ο οποίος διαχειρίζεται τις τύχες των πολιτών, την πορεία μιας πόλης να μην έχει κάνει τα λάθη του.
Και βεβαίως έχω κάνει αρκετά. Για παράδειγμα, όταν διαχειριζόμουν τις υποθέσεις των κοινοτικών προγραμμάτων που έπρεπε να παρακολουθώ και ενώ καταφέραμε να δημιουργήσουμε έναν σύγχρονο Δήμο δεν καταφέραμε να ελέγξουμε την καθημερινότητα, να κλείσουμε π.χ όλες τις λακκούβες στους δρόμους ή να ανάψουμε όλα τα φώτα στις γειτονιές ή δεν καταφέραμε να πλησιάσουμε όσο έπρεπε τον πολίτη ώστε να δείξουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο.
Το ίδιο συνέβη όταν κλήθηκα να αντιμετωπίσω και το πρόβλημα με το νερό.
Υπήρχαν τεράστιες γραφειοκρατικές διαδικασίες και απαιτήθηκε πολύς χρόνος. Όμως καταφέραμε να επιλύσουμε το σημαντικότατο θέμα του νερού με την κατασκευή του διυλιστηρίου και σήμερα όλη η Θήβα υδροδοτείται με νερό από τον Μόρνο. Λύσαμε λοιπόν το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα αλλά και διάφορα άλλα ζητήματα της πρώτης γραμμής που είχαν όμως σαν συνέπεια να απομακρυνθούμε από την καθημερινότητα.
Έχω την δύναμη ως άνθρωπος να δεχτώ τα λάθη μου αλλά και να υποσχεθώ ότι μαζί με τους πολίτες μπορούμε να προχωρήσουμε και να επιλύσουμε τα όποια προβλήματα. Το έχουμε αποδείξει άλλωστε.

-Έχουμε ένα προχθεσινό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας που αναφέρει ότι ματαιώνεται η απόφαση συγκεκριμένης εταιρίας να προχωρήσει στην ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, στη Θήβα. Πιστεύετε ότι η τότε δήλωση σας ήταν λάθος με την οποία είχατε ταχθεί υπέρ της καύσης;

Είπα στην κεντρική μου ομιλία κ. Μερτζάνη ότι συμμετείχα στο πρώτο Παγκόσμιο συνέδριο για την ενέργεια και συμμετείχα ως πρόεδρος του Πανελλήνιου δικτύου των φορέων διαχείρισης απορριμμάτων, έδρα του οποίου είναι η Θήβα.
Συμμετείχα μαζί με τους εκπροσώπους των μεγάλων κομμάτων. Συγκεκριμένα με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον κ. Βασίλη Οικονόμου αλλά και με Πανεπιστημιακούς καθηγητές όπως τον κ. Δημήτρη Τασσιό, τον Πρόεδρο της Ιταλικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Επιτροπής Περιβάλλοντος καθηγητή του Πανεπιστημίου Κολούμπια κ. Θέμελη και εκφράσαμε τις απόψεις μας για το πώς πρέπει να διαχειριστούμε τα απορρίμματα.
Τότε λοιπόν, μέσα από την γνώση που είχα και την εμπειρία που αποκόμισα βεβαίως και τάχθηκα υπέρ της καύσης ή της ταφής. Στον δικό μας φορέα την ΔΕΠΟΔΑΘ συζητήσαμε, οι 11 Δήμαρχοι της πρώην επαρχίας Θηβών, αυτή την άποψη και με αυτήν την άποψη πήγαμε στο Παρίσι όπου είδαμε από κοντά πως λειτουργούν τα εργοστάσια καύσης. Όταν επιστρέψαμε στην Θήβα και συζητήσαμε και οι 11 Δήμαρχοι διαπιστώσαμε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να γίνει στην πόλη της Θήβας. Για αυτό και ποτέ δεν καταθέσαμε στην ΔΕΠΟΔΑΘ καμία πρόταση για συζήτηση που να αφορά την δημιουργία τέτοιας μονάδας. Ουδέποτε. Δεν υπάρχει τέτοια πρόταση. Ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο μας ούτε στον φορέα μας που είναι η ΔΕΠΟΔΑΘ.
Αντίθετα πληροφορηθήκαμε ότι μια εταιρία ήθελε να δημιουργήσει στην περιοχή μας μια μονάδα καύσης με υποπροϊόντα των σκουπιδιών.
Σημειώνω ότι βάση του Περιφερειακού σχεδιασμού δεν επιτρέπεται η μεταφορά σκουπιδιών από μια Περιφέρεια σε μια άλλη.
Έτσι τα σκουπίδια μετατράπηκαν σε υποπροϊόντα.
Όταν τα πληροφορήθηκα πρώτος, και παραπέμπω τους συμπολίτες μου σε εφημερίδα τοπική όπου στην πρώτη σελίδα, αμέσως διαμαρτυρήθηκα. Ήταν Αύγουστος του 2007 και είχα πει και η δήλωση εξακολουθεί να ισχύει ότι όσο είμαι Δήμαρχος δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συζητήσουμε τέτοιο θέμα. Για εμένα προσωπικά έχει κλείσει αυτό το θέμα και δεν θα επιτρέψουμε να έρθουν σκουπίδια από άλλες περιοχές στη Θήβα.
Ήδη έχω ανακοινώσει ότι καταθέσαμε την προμελέτη προς χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για αξιοποίηση των σκουπιδιών με την διαδικασία της κομποστοποίησης την οποία ήδη έχουμε προωθήσει σε οικιακό επίπεδο και έχουμε διαθέσει ειδικούς κάδους τους οποίους οι πολίτες αξιοποιούν.

-Ποιο πιστεύετε ότι είναι το διακύβευμα του δεύτερου γύρου των εκλογών για την Θήβα;

Να ξεχωρίσουμε δυο πράγματα. Πρώτον ας ξεχάσουμε την πρώτη Κυριακή η οποία ήταν ένα στίγμα. Θα πρέπει ο Θηβαίος, η Θηβαία και οι συμπολίτες μας του νέου Καλλικρατικού Δήμου, βλέποντας απέναντι τους τον Νίκο Σβίγγο και τον κ. Σπύρο Νικολάου να αναλογιστούν τις ευθύνες που έχουν απέναντι στην πορεία του νέου Δήμου και στην εξέλιξη των πραγμάτων. Κρίνοντας με κριτήρια Αυτοδιοικητικά αλλά και δυνατοτήτων. Να σκεφτούν ποιος είναι αυτός που μπορεί να πάει μπροστά την πόλη, τον Δήμο. Ποιος είναι αυτός που έχει την δυνατότητα να παρέμβει δυναμικά, να επικοινωνήσει, να αναλύσει και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες. Ξέρετε κ. Μερτζάνη ότι σήμερα τα πάντα εναπόκεινται στην διάθεση της Ευρώπης. Και την Ευρώπη και τα προγράμματα τα ξέρω καλά. Γι’ αυτό και έτρεξα να πιστοποιήσω τον Δήμο μας. Έτρεξα πρώτος να κάνω Ψηφιακό τον Δήμο και πιστεύω ότι η ανάμειξη μας στην πράσινη ενέργεια θα είναι το όπλο μας για να κάνουμε τον Δήμο μας αυτοδύναμο. Έχω την δύναμη να ξεπεράσω τις όποιες αγκυλώσεις και τα όποια όρια. Να πάω μπροστά τον Δήμο αξιοποιώντας τον φυσικό πλούτο, τον αέρα και τον ήλιο με επίκεντρο την ποιότητα της ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος.
Τα μεγαλύτερα έργα στον Δήμο της Θήβας έγιναν επί των ημερών μου. Θέατρο Μοσχοποδίου, Διυλιστήριο της ΔΕΥΑΘ, πεζόδρομος της Επαμεινώνδου, συνεδριακό κέντρο, γήπεδα στα Δημοτικά Διαμερίσματα, Σχολεία, Βιολογικός Καθαρισμός, Δημοτικός Ξενώνας, Χώρος Υγειονομικής Ταφής των Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ).
Έχουμε αποδείξεις και οι αποδείξεις είναι το έργο μας.

-Υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη Θήβα με το Παλαιό Δημαρχείο εξαιτίας κάποιων χρεών του Δήμου;

Κοιτάξτε, τώρα έληξε το θέμα με το εργοστάσιο καύσης και κάποιοι εφευρίσκουν τρόπους να πλήξουν την δημοτική αρχή. Λέω μόνο ότι είναι ένα ακόμα μεγάλο ψεύδος. Το Παλαιό Δημαρχείο είναι υποθηκευμένο σε ένα δάνειο του Δήμου από το 1986, το οποίο αποπληρώνεται κανονικά.
Άρα δεν μπορεί να κατασχεθεί. Είναι μέγα ψεύδος.

- Κλείνοντας Δήμαρχε θα ήθελα να δώσετε το μήνυμα σας στους πολίτες του νέου διευρυμένου Δήμου της Θήβας.

Με έχει αγγίξει πάρα πολύ το βιβλίο του Αντώνη Σαμαράκη «Η επόμενη μέρα».
Και αυτό που επαναλαμβάνω όταν μου δίνεται η ευκαιρία είναι το εξής: Εντάξει εκλέχθηκα Δήμαρχος. Τι γίνεται την επόμενη ημέρα;
Να διαβεβαιώσω ότι η συμμετοχή μου στις εκλογές είναι συνειδητοποιημένη πράξη. Γνωρίζω το μέγεθος των προκλήσεων και των ευθυνών. Γνωρίζω ότι έχουμε να αναπτύξουμε διαφορετικά πράγματα και πρωτόγνωρα για εμάς. Θάλασσες, ορεινούς όγκους, βιομηχανικές περιοχές, παραγωγική γη κ.α. Οι τοπικές κοινωνίες, τα τοπικά συμβούλια έχουν αρμοδιότητες. Το ίδιο και οι τοπικοί αντιδήμαρχοι. Ο κεντρικός Δήμος πρέπει να σχεδιάσει για όλους και αυτή την ευθύνη την αναγνωρίζω. Ξέρω πολύ καλά γιατί ζητώ την ψήφο και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου.
Επαναλαμβάνω: τα μηνύματα ήταν σαφέστατα. Πρέπει να διεκδικήσουμε την επίλυση των περισσότερων κοινωνικών προβλημάτων. Πρέπει να πλησιάσουμε περισσότερο τον συνάνθρωπο μας και αυτές τις παραλείψεις μαζί με τους πολίτες, πιστεύω ότι θα τις ξεπεράσουμε.
Θέλω να ξέρουν οι πολίτες ότι ποτέ δεν τους απέκρυψα τίποτα γιατί αυτός είναι ο χαρακτήρας μου.
Πάντοτε με τους πολίτες σχεδιάσαμε και πορευθήκαμε. Μην ξεχνάτε ότι για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Θήβας και άλλα σοβαρά ζητήματα όπως η επαναφορά της εμποροπανήγυρης στο κέντρο έγιναν λαϊκές συνελεύσεις.
Ακόμη και για τον πεζόδρομο και για την οδό Πινδάρου που σε λίγους μήνες θα αρχίσουν οι εργασίες ανάπλασης τον πρώτο λόγο τον είχαν οι πολίτες.
Ας μη ξεχνούν οι πολίτες ότι τους ακούσαμε και τις περισσότερες φορές εφαρμόσαμε την άποψη τους. Έτσι θα πορευθώ και στην νέα τετραετία. Με την δύναμη που θα μου δώσουν οι πολίτες της Θήβας, των Βαγίων, της Θίσβης και των Πλαταιών.