Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Μια νύχτα στην Ακρόπολη με τον Λ. Σάντα και τον Μ. Γλέζο!!!


Πρόκειται για ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο του Λάκη Σάντα «Μια νύχτα στην Ακρόπολη…» τότε που μαζί με τον Μανώλη Γλέζο πήραν την απόφαση να χτυπήσουν κατάκαρδα τον Χίτλερ…
Το βιβλίο παρουσίασαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας και ο Σύλλογος Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θήβας «ΛΑΪΟΣ», το μεσημέρι της Κυριακής, στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας, σε μια συγκινητική εκδήλωση, καθώς εκεί παρόντες ήσαν και δυο αγωνιστές της περιοχής μας: Ο Γιάννης Μιχαλάκης, ετών 95 σήμερα, που έλαβε μέρος στην Μάχη της Πύλης και σε άλλες πολλές και ο Νίκος . Μαργώνης, ο τρομερός σαμποτέρ της Θήβας!!
Με τον συντονισμό του Γ. Μαστροδήμου και αμέσως μετά την παρουσίαση του βιβλίου από τον ιστορικό – κριτικό Στρατή Μπουρνάζο, οι δυο αγωνιστές της περιοχής μας θυμήθηκαν γεγονότα των ημερών εκείνων, τα περιέγραψαν, συγκινήθηκαν και συγκίνησαν τους παρόντες, ενώ το τιμώμενο πρόσωπο ο Λ. Σάντας είπε ακόμη περισσότερα για εκείνη την βραδιά, για άλλα βράδια και μέρες στην Ελλάδα, αλλά και στην Θήβα. «Από την Θήβα έχω ιστορικές μνήμες και για πρώτη φορά μπήκα στην πόλη τον Οκτώβρη του 1944 μαζί με τη 2η μεραρχία του ΕΛΑΣ…» είπε, εξιστορώντας τα γεγονότα και δίνοντας το δικό του μήνυμα: «Εμείς οι Έλληνες πρέπει να είμαστε περήφανοι γιατί είμαστε ο μοναδικός λαός στην Ευρώπη, και καταφέραμε όχι μόνο να ανατρέψουμε τον γερμανοιταλικό στρατό αλλά και τον κατανικήσαμε . Κι εκτός αυτού έχουμε μεταδώσει τον πολιτισμό μας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και αυτόν τον καιρό πρέπει να σηκώσουμε το κεφάλι, γιατί βρισκόμαστε σε μια δύσκολη οικονομική κρίση και δυστυχώς με όλους εναντίον μας. Όμως, εμείς οι Έλληνες πρέπει να σηκώνουμε ψηλά το κεφάλι» είπε και όλοι πετάχτηκαν όρθιοι χειροκροτώντας…
Την αφήγηση αποσπασμάτων του βιβλίου από τον ηθοποιό Λ. Τσάγκα, συνόδεψαν η Λύρα του Απόλλωνα και η τοξωτή παντομίμα με τον Μιχάλη Καραβασίλη!
«Το γεγονός συνέβη στον ιερό Βράχο κατά συνέπεια έχει άμεση σχέση η αρχαία ελληνική μουσική και η πνευματικότητα του χώρου της Ακρόπολης» επεσήμανε ο κ. Καραβασίλης, μιλώντας για τα δυο μουσικά όργανα, την 17χορδη λύρα, που χρησιμοποιείτο στα Ασκληπιεία για θεραπεία και την τοξωτή παντομίμα, κυρίως όμως, για την πρόθεσή του να αναδείξει το ενδιαφέρον για την αναβίωση του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού και της εξαίρετης αρχαίας ελληνική κουλτούρας.
«Το βιβλίο θα πρέπει να το διαβάσουν όλοι οι Έλληνες, πρέπει όμως να μπει και στα σχολεία» τόνισε ο Λ. Τσάγκας, θεωρώντας ιδιαίτερη τιμή την πρόσκληση, προκειμένου να μεταφέρει τις εικόνες την δράση και τις πράξεις στο κοινό, έτσι όπως ο ίδιος τις έχει νοιώσει και τις έχει αποκωδικοποιήσει από το βιβλίο.
«Αυτή τους η πράξη ήταν ένα παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης, που πλήγωσε καίρια τον κυρίαρχο του πλανήτη» τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θήβας «ΛΑΪΟΣ» Τ. Φρούσιος, που μαζί με τον Μ. Καραβασίλη και την συνοδεία της Λύρας του Απόλλωνα και της κιθάρας έκλεισαν την εκδήλωση με «τα 4 λάθη» του Βάρναλη που ο ίδιος ο Πρόεδρος του Συλλόγου μελοποίησε.
Αναμνηστικές συμβολικές πλακέτες έλαβαν οι τρεις ήρωες της αντίστασης Λ. Σάντας, Γ. Μιχαλάκης και Ν. Μαργώνης, ενώ ο κ. Σάντας υπέγραψε τα βιβλία όλων των παρευρισκομένων στην εκδήλωση.