2, 3, 4 Οκτωβρίου 2009 Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
Ο τομέας της κτηνοτροφίας στη χώρα μας είναι στενά συνδεδεμένος με την ελληνική ύπαιθρο, με τους ανθρώπους της, με την ίδια την κοινωνική οργάνωσή της. Τα παραδοσιακά προϊόντα της ζωικής παραγωγής, με πρώτα το γάλα, τα τυροκομικά και το κρέας, αποτελούν έναν ανεκτίμητο διατροφικό θησαυρό, λόγω της ποιότητάς τους, της διατροφικής αξίας τους, αλλά και της γαστρονομικής υπεροχής τους.
Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι, πέραν της φέτας η οποία είναι διεθνώς γνωστή και το όνομά της είναι πλέον κατοχυρωμένο ως αποκλειστικά ελληνικό, είκοσι ακόμα ελληνικά τυριά είναι κατοχυρωμένα ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως.
Οι δυνατότητες της Ελλάδας να παράγει ζωικά προϊόντα υψηλής ποιότητας σε μεγάλες ποσότητες και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των σύγχρονων καταναλωτών, είναι μεγάλες, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα αξιοποιηθεί κατάλληλα η γεωγραφική διαμόρφωση της χώρας και η σύγχρονη τεχνολογία.
Η κτηνοτροφία στην Ελλάδα καλύπτει το 27% στο ισοζύγιο της αγροτικής μας παραγωγής σε αντίθεση με τη φυτική παραγωγή που καλύπτει το 70%. Η αναλογία αυτή αποτελεί μια δυσμενή στρέβλωση, δεδομένου ότι στα περισσότερα γεωργικά προϊόντα υπάρχει πρόβλημα απορρόφησης (παράγουμε πολύ περισσότερο από ότι μπορούμε να προωθήσουμε στην ελληνική και στις ξένες αγορές), ενώ αντιθέτως στον τομέα των κτηνοτροφικών προϊόντων η χώρα μας εισάγει τεράστιες ποσότητες κρέατος, γαλακτοκομικών και τυροκομικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ισοζύγιο της ελληνικής οικονομίας και τους έλληνες κτηνοτρόφους.
Παρόλα αυτά, χιλιάδες οικογένειες που ζουν στην ελληνική επαρχία έχουν ως κύριο ή αποκλειστικό επάγγελμα την κτηνοτροφία η οποία αποτελεί στην κυριολεξία τον «αιμοδότη» περιοχών που είναι άγονες, απομακρυσμένες και μειονεκτικές.
Από την άλλη, η ελληνική κτηνοτροφία αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες μικρές και μεγάλες μεταποιητικές επιχειρήσεις. Ξεκινώντας από τα διάσπαρτα σε όλη τη χώρα μικρά περιφερειακά τυροκομεία και καταλήγοντας στις μεγάλες βιομηχανίες γάλακτος, ο τομέας των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων έχει να επιδείξει αξιοζήλευτη δυναμική.
Σκοπός της διοργάνωσης αυτής είναι να καλύψει σε απόλυτο βαθμό τις ανάγκες των επιχειρηματιών του χώρου προβάλλοντας τα προϊόντα τους, τους εξοπλισμούς και τις υπηρεσίες τυροκομίας. Να αναδείξει τον πλούτο και την αξία των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, να φέρει σε επαφή τους καταναλωτές με τον τρόπο που παράγονται τα εκλεκτά αυτά προϊόντα, να αναβαθμίσει την εμπορική δυναμική τους και να δώσει δυνατότητες περαιτέρω αξιοποίησής τους.
ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ & ΤΟ ΤΥΡΙ
Η 2η Έκθεση για το γάλα και το τυρί έχει σκοπό να συγκεντρωθούν και να παρουσιαστούν στους επαγγελματίες του χώρου και στο κοινό αγνά και υψηλής ποιότητας γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα και νέες τεχνολογίες.
ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Αιγοπροβατοτροφία στην Ευρώπη και στην Ελλάδα: Προβλήματα και τάσεις
• Κοινοτική νομοθεσία, προβλήματα τάσεις και προοπτικές
• Κτηνοτροφία στην Ευρώπη: εξελίξεις, τάσεις, προοπτικές
• Υγιεινή και ποιότητα προϊόντων
• Η συμβολή της διατροφής στην παραγωγή προϊόντων ποιότητας
•Φυλές αιγοπροβάτων για την παραγωγή και κατοχύρωση παραδοσιακών προϊόντων
•Βιολογική αιγοπροβατοτροφία: Ποιότητα και μοναδικότητα. Βιολογικά προϊόντα – βιολογικό τυρί
•Χαρακτηριστικά γάλακτος βιολογικών εκτροφών
•Το γίδινο γάλα ως τρόφιμο με ιδιαίτερες διατροφικές και ιατρογενείς ιδιότητες
•Ίδρυση και λειτουργία οικιακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων παραγωγής τυριών φάρμας
•Προϋποθέσεις και διαδικασίες κατοχύρωσης και καταχώρισης νέων ονομασιών ΠΟΠ και ΠΓΕ στα γαλακτοκομικά
•Καινοτόμες πρωτοβουλίες και κτηνοτροφία. Πιθανότητες και προοπτικές επιτυχίας στην Ελληνική και διεθνή αγορά
• Παγκόσμια αγορά - Δίκτυα πώλησης γαλακτοκομικών προϊόντων
•Η ευζωία ως παράγοντες ποιοτικής παραγωγής προϊόντων Τυποποίηση
•Έλεγχος και πιστοποίηση προϊόντων
• Μarketing και ανταγωνιστικότητα γαλακτοκομίας προϊόντων
•Αγροτουρισμός και αειφόρος τοπική ανάπτυξη: τάσεις, προοπτικές. Οικονομικά χαρακτηριστικά
•Marketing plan Αγροτουριστικής περιοχής.
•Τοπικά προϊόντα: Η άλλη διάσταση της ανάπτυξης του αγροτικού τουρισμού
•Ίδρυση και λειτουργία οικιακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων παραγωγής τυριών φάρμας με δυνατότητες αγροτουριστικής αξιοποίησης
•Εναλλακτικές μορφές αξιοποίησης ορεινών και ημιορεινών περιοχών: Η επίδραση περιβάλλοντος και ανθρώπινου δυναμικού
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Παράλληλα με την Έκθεση και τις εργασίες του Συνεδρίου θα λάβουν χώρα δρώμενα στο Φεστιβάλ που αφορούν τους επισκέπτες, ιδιώτες και φορείς οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία επιπλέον να γνωρίσουν την κλασσική μέθοδο παραγωγής τυριού και λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων, να δουν μηχανήματα νέας τεχνολογίας παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας γαλακτοκομικών προϊόντων. Επιπλέον θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν γαλακτοκομικά προϊόντα, τυριά και εδέσματα με βάση τα παραγόμενα προϊόντα από όλες τις περιοχές τις Ελλάδας.
2ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΥΡΙΩΝ
Στo πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Γάλακτος & Τυριού, που οργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Δ.Π.Α.), 2 – 4 Οκτωβρίου 2009 στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, θα πραγματοποιηθεί ο 2ος Διαγωνισμός Ελληνικών Τυριών.
Πρόκειται για μια διοργάνωση, υψηλών προδιαγραφών, που στόχο έχει:
•Την παρουσίαση του πλούτου και της ποιότητας των ελληνικών τυροκομείων στο καταναλωτικό και εμπορικό κοινό.
•Γνωριμία, προβολή και προώθηση των διαφορετικών κατηγοριών ελληνικών τυριών.
•Ανάδειξη του καλύτερου τυριού ανά κατηγορία που ανήκει (Χρυσή φέτα, Χρυσή γραβιέρα κ.λπ.).
Ο μοναδικός αυτός διεθνών προδιαγραφών διαγωνισμός οργανώνεται για δεύτερη φορά, από το αρμόδιο τμήμα του ΕΔΠΑ και πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια. Οι γευστικές δοκιμές των δειγμάτων, που θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό, θα γίνουν από την κριτική επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από διεθνούς φήμης σεφ, που θα φθάσουν στη χώρα μας ειδικά γι’ αυτό το σκοπό από χώρες της Ευρώπης. Κατά τις γευστικές δοκιμές το κάθε τυρί θα φέρει ειδικό κωδικό, χωρίς τη συσκευασία του, ώστε να διασφαλιστεί η ανεπηρέαστη απόφαση της κριτικής επιτροπής.
Τα τυριά που θα βραβευθούν μπορούν να φέρουν στη συσκευασία τους το μετάλλιο που κατέκτησαν. Η απονομή των μεταλλίων θα γίνει το Σάββατο 03/10/09.
Πληροφορίες στο www.edpa.gr
Κώστας Μήτσης Έφη Χυδεριώτου
Γεωπόνος, Ειδικός Σύμβουλος ΕΔΠΑ Γεωπόνος ΕΔΠΑ
2103610265, 6972972957 2103622205, 6974009585