Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Η διαφορά μεταξύ Χούλιγκαν και οπαδού

Γράφει ο Σπύρος Ζησιμάτος

Με τα τελευταία επεισόδια μπήκα στην διαδικασία να γράφω για τη διαφορά μεταξύ χούλιγκαν και οπαδού. Να ξεκινήσω όμως στο ότι γίνεται σήμερα στα γήπεδα, έχουμε ευθύνη όλοι οι πολίτες και φυσικά όλα τα Μ.Μ.Ε. ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου. Δέχομαι ότι ο Έλληνας στα γονίδια του… θέλει να είναι πάντα νικητής!
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι όταν χάνει η ομάδα μας θα πρέπει να τα γκρεμίζουμε όλα. Ίσα ίσα τότε θα πρέπει να δείχνουμε τον πολιτισμό μας.
Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι αυτά που σπάνε κάποιοι θα τα πληρώσουμε όλοι μέσω των φόρων.
Θα προσπαθήσω να εξηγήσω την λέξη χούλιγκαν, είναι λέξη ξενόφερτη από την Αγγλία.
Βέβαια τώρα πλέον έχουμε επεισόδια σε αρκετά Ευρωπαϊκά γήπεδα.
Ο χούλιγκαν πάει στο γήπεδο καθαρά για να τα σπάσει. Μην σας πω ότι περιμένει ένα λάθος του διαιτητή ή μια αφορμή για να ξεκινήσει τα επεισόδια. Αν δει τα δύσκολα τα προκαλεί και ο ίδιος. Πολύ απλά αρχίζει να σπάει τα πάντα. Βέβαια έχει πρόοδο ο χουλιγκανισμός στην Ελλάδα, κλείνοντε και τηλεφωνικά ραντεβού και βρίσκονται έξω από το γήπεδο σε κοντινή απόσταση. Όταν φτάσαμε σε αθλήματα παλιά να έχουν 50 έως 100 φιλάθλους και τώρα να σφάζονται π.χ. σε πόλο και μπάσκετ γυναικών. Με τις γνωστές συνέπειες. Ας το καταλάβουν όλοι: η βία είναι τυφλή. Και δεν βγάζει πουθενά.
Να περάσω και στην έννοια του οπαδού.
Ο οπαδός θέλει πάντα το καλό της ομάδας του. Είναι πάντα δίπλα στην ομάδα, συμμετέχει όμως μόνο με φωνή και πραγματική αγάπη για την ομάδα. Και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Βλέπει το παιχνίδι και αποχωρεί σαν κύριος. Όχι όπως οι χούλιγκαν που πολλοί από αυτούς το παίζουν φανατικοί για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Που είναι αρκετά και αυτά π.χ. πάρε δώσε με ΠΑΕ και ΚΑΕ.
Και κυρίως τον έλεγχο των εισιτηρίων για αυτό όλοι μας θα πρέπει να σπρώξουμε την νεολαία στον οπαδό (Φίλαθλο) με σωστή συμπεριφορά και χωρίς ακρότητες. Ας το καταλάβουν όλοι: η βία δεν συμφέρει κανέναν. Και τώρα τελευταία το έχουν καταλάβει και οι πρόεδροι των ΠΑΕ και ΚΑΕ.
Είναι χαρακτηριστικό πως πλύση εγκεφάλου γίνεται στους νέους από τα Μ.Μ.Ε. επιβάλουν ορολογία και απόψεις ανάλογα με τα συμφέροντα που εκφράζουν ή για χάριν της ακροαματικότητας και της κυκλοφορίας Παράδειγμα: Τον αγνό φίλαθλο κοινό (όπως αποκαλούν την αληταρία που βρίζει κατά το χυδαιότερο δυνατό τρόπο και σπάει ότι βρει μπροστά του) υποστηρίζει χωρίς δισταγμό, ότι η αστυνομία φταίει για τη βία στα γήπεδα, είτε διότι δεν επεμβαίνει είτε διότι επεμβαίνει. Ότι και αν κάνει η αστυνομία, αυτή φταίει. Και αυτό δυστυχώς υποστηρίζουν και τα περισσότερα Μ.Μ.Ε. και γνωστοί αθλητικογράφοι. Και εκεί είναι το λάθος των Μ.Μ.Ε. ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου, που κοιτάνε την A.G.B. και την κονόμα (ο γραπτός τύπος κυρίως).
Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιες αθλητικές εφημερίδες τις χρησιμοποιούν και τις χρηματοδοτούν πρόεδροι των ΠΑΕ. Είναι γνωστά αυτά. Γιατί λοιπόν οι νέοι να πέφτουν στην λούμπα και να πωρώνονται από τις συγκεκριμένες εφημερίδες; Αφού ξέρουν ποιος είναι ο ρόλος τους. Και βέβαια οι πρόεδροι κάνουν την δουλειά τους. Το θέμα είναι πως όλοι εμείς θα πρέπει να προστατέψουμε τους νέους. Πως θα πρέπει να καταλάβουν (ότι οι ΠΑΕ: Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία) είναι καθαρά εταιρίες και βλέπουν τον κάθε φίλαθλο ως πελάτη. Άρα δεν κάνουν πόλεμο οι χούλιγκαν για τις ομάδες τους και τα σήματα των ομάδων αλλά για τα συμφέροντα του κάθε επιχειρηματία.