Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Η παράδοση–παραλαβή της Περιφέρειας Στερεάς



Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η τελετή παράδοσης καθηκόντων στο νέο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος Παντελή Σκλιά από τον απερχόμενο Αθανάσιο Σκορδά.
Ο κ. Σκορδάς απευθυνόμενος στους παριστάμενους εκπροσώπους των αρχών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των τοπικών φορέων και υπηρεσιακούς παράγοντες αναφέρθηκε στην προώθηση του κυβερνητικού έργου που αφορά έργα υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος, την ενίσχυση παραγωγικών επενδύσεων σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, αγροτών και ειδικών ομάδων πληθυσμού δημιουργώντας 2500 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Παράλληλα ο κ. Σκορδάς αναφέρθηκε στην επιδότηση επενδυτικών σχεδίων μέσα από το ΠΕΠ Στερεάς, την υποστήριξη των δομών κοινωνικής προστασίας όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.
«Εκσυγχρονίστηκε ο εξοπλισμός και προστέθηκαν περισσότερες από 150 κλίνες στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας, ενώ ολοκληρώθηκε και λειτουργεί το νέο σύγχρονο Νοσοκομείο της Λαμίας. Δημοπρατήθηκε ήδη το νέο νοσοκομείο της Χαλκίδας, ενώ οριστικοποιήθηκαν οι μελέτες για το νοσοκομείο της Β. Εύβοιας στην Ιστιαία και έχουν δεσμευτεί στο ΕΣΠΑ οι αναγκαίες πιστώσεις. Ολοκληρώνουμε με επιτυχία μεγαλύτερη κάθε προσδοκίας το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2000 - 2006, χωρίς να χαθεί ούτε ένα Ευρώ. Ήδη έχουμε καλύψει το 100% του προγράμματος, ένα επίτευγμα που φαινόταν ακατόρθωτο το Μάρτιο του 2004. Στους μήνες που ακολουθούν θα ολοκληρωθεί και η εξυγίανση του προγράμματος» σημείωσε μεταξύ άλλων ο απερχόμενος Γ.Γ της Περιφέρειας.
Ο κ. Σκορδά στην συνέχεια αναφέρθηκε και στην ανεργία που βρισκόταν στο 13,4% το α’ τρίμηνο του 2004, βρέθηκε στο 8,2% το γ’ τρίμηνο του 2008 λέγοντας ότι «ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε στη Στερεά Ελλάδα κατά 23.000 άτομα ή περίπου 10%» ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει τις παρεμβάσεις στους οδικούς άξονες, των έργων του ΟΣΕ, αλλά και την αξιοποίηση των εθνικών και κοινοτικών πόρων, κατά την τελευταία τετραετία, καθώς σύμφωνα με τα όσα είπε «υλοποιήθηκαν στην Περιφέρεια έργα για το περιβάλλον, ύψους 118 εκατ. Ευρώ, βελτιώθηκαν 500km αγωγών ύδρευσης, κατασκευάστηκαν 93km νέων αγωγών ύδρευσης και 270km νέων αγωγών αποχέτευσης, κατασκευάστηκαν 4 νέα εργοστάσια βιολογικών καθαρισμών, αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα με τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων. (...) και ολοκληρώνεται η χωροθέτηση και λειτουργία ΧΥΤΑ σε όλες τις διαχειριστικές ενότητες της Περιφέρειας. Ήδη λειτουργούν 5 ΧΥΤΑ στην Περιφέρεια».
Από την ομιλία του κ. Σκορδά δεν έλειψε και το ΕΣΠΑ σημειώνοντας ότι δράσεις άνω των 230 εκατ. €, που αντιστοιχούν δηλαδή στο 1/3 του συνολικού προγράμματος, εκχωρήθηκαν ήδη στην Περιφέρεια Στερεάς και έχει ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης προσκλήσεων προς τους δυνητικούς δικαιούχους ενώ έκανε γνωστό ότι για όσα δεν φτάνει το ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση προέβλεψε και ξεκινά ειδικό Πρόγραμμα Στόχου ΙΙ, ύψους 150 εκατ. €, το οποίο σε συνδυασμό με τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα που έχουν δοθεί στις Νομαρχίες, θα υποστηρίξουν ουσιαστικά τις αναπτυξιακές δράσεις που έχει ανάγκη η Περιφέρεια.
Τέλος ευχαρίστησε τους αυτοδιοικητικούς Α & Β βαθμού, αφήνοντας αιχμές ότι «κάποιοι από αυτούς – κυρίως στην Εύβοια – δεν μπόρεσαν να υπερβούν μικροκομματικές και προσωπικές ιδιοτέλειες και περιορίστηκαν στη συστηματική υπονόμευση κάθε προσπάθειας», τους εκπροσώπους των κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων και των Μ.Μ.Ε, τους υπηρεσιακούς παράγοντες και όλους τους πολίτες της Περιφέρειας Στερεάς
Με τη σειρά του ο νέος Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Παντελής Σκλιάς έκανε την ακόλουθη ομιλία:
«Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμένα να αναλαμβάνω τις τύχες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Εύχομαι να είμαι και εγώ στην ίδια θέση με αυτή που βρίσκεται σήμερα ο πολύ καλός μου φίλος ο Θανάσης Σκορδάς, να μπορώ δηλαδή να κάνω και εγώ στην αντίστοιχη διαδικασία παράδοσης έναν τόσο πλούσιο και αποδοτικό απολογισμό , προς όφελος των πολιτών της Περιφέρειας.
Είναι, επίσης ιδιαίτερα σημαντικό για εμένα το γεγονός ότι από τη θητεία μου στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς είχα τη δυνατότητα να συνεργασθώ με την πλειοψηφία των εκπροσώπων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στο πλαίσιο της σύστασης των Τοπικών Συμβουλίων Νέων. Επίσης, η τελευταία μου περιοδεία, πριν περίπου 2 μήνες , με τον τότε ΥΠΕΠΘ κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, σε όλη την περιφέρεια με έφερε σε επαφή με πολλά από τα θέματα που μας αφορούν.
Η κοινή βάση της πορείας μου είναι η συνέχεια του τόσο αποδοτικού έργου, η συνέχεια και η συνέπεια που χαρακτήρισε αυτό το έργο και τον Θανάση Σκορδά.
Οι τρείς επιμέρους άξονες στους οποίος πρόκειται να επικεντρωθεί η δική μου παρουσία είναι:
Ο πρώτος άξονας αφορά στην ολοκλήρωση του έργου και των πρωτοβουλιών που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ και το εύρος των οποίων ήδη ακούσαμε από τον Θανάση Σκορδά.
Δεύτερος άξονας είναι η ποιοτική και ποσοτική αξιοποίηση των κατανομών από το ΕΣΠΑ με ολοκλήρωση των διαδικασιών ωρίμανσης των έργων και την εντατικοποίηση των διαδικασιών προκήρυξης έργων με απώτερο σκοπό το όφελος των πολιτών της Περιφέρειάς μας.
Τρίτος άξονας είναι η άμεση επικοινωνία με τον πολίτη της Περιφέρειας, η ανάπτυξη ενός ειλικρινούς πλαισίου συνεργασίας και διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες. Είναι στις προθέσεις μου να επισκεφθώ το σύνολο των ΟΤΑ της περιφέρειας με σκοπό την ανάπτυξη ενός πραγματικού διαύλου επικοινωνίας με τους πολίτες της περιφέρειας. Να ξέρετε ότι είμαι έτοιμος να ακούσω προτάσεις , ιδέες , αλλά και τη διαφωνία του πολίτη σε πολιτικές η πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει. Μικροκομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες δεν χωρούν μπροστά στο γενικό καλό.
Πεποίθηση και βασική μου αρχή είναι μια: Βρίσκομαι εδώ για να είμαι χρήσιμος...
Εύχομαι στον φίλο μου Θανάση Σκορδά καλή επιτυχία και το ίδιο αποδοτικό έργο στη νέα του θέση. Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας εδώ σήμερα...»