Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Φιλολογική Πρωτοχρονιά με άρωμα Βοιωτίας!!!


Σελίδες αφιερωμένες στις συνεργασίες 30 αξιόλογων Βοιωτών συγγραφέων πολιτικών – επιστημόνων, εκπαιδευτικών και λογοτεχνών…
«ΛΑΪΟΣ» - Αμφικτιονία Ελληνισμού - ΔΗΚΕΘ


Με πολύ καλή συμμετοχή, για τα μέχρι τώρα δεδομένα της Θήβας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Συνεδριακό Κέντρο η παρουσίαση του 66ου τόμου της Φιλολογικής Πρωτοχρονιάς, εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θήβας «ΛΑΪΟΣ» και η Πρόεδρος της Αμφικτιονίας Ελληνισμού – παράρτημα Ν. Βοιωτίας Μ. Καβαφάκη, σε συνεργασία με την ΔΗΚΕΘ του Δήμου Θηβαίων.
Ο 66ος τόμος της Φιλολογικής Πρωτοχρονιάς 2009 των εκδόσεων ΜΑΥΡΙΔΗ περιλαμβάνει σελίδες αφιερωμένες στις συνεργασίες αξιόλογων Βοιωτών συγγραφέων πολιτικών – επιστημόνων, εκπαιδευτικών και λογοτεχνών, καθώς και εκτός συνόρων Νομού με αφιέρωμα στην Θήβα.
Στον 66ο τόμο της Φιλολογικής Πρωτοχρονιάς γράφουν ο τ. Αντιπρόεδρος της Βουλής Λ. Αποστολίδης (Ο θαμμένος θησαυρός), ο Δ/ντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας Β. Αραβαντινός (Τεκμήρια λατρείας του Ηρακλή και των τέκνων του στη Θήβα), ο Γεωπόνος Δ. Βλαχογιάννης (Θεοί, ημίθεοι, ήρωες, φυτά – Σύμβολα και μύθοι, φυσικό περιβάλλον στην αρχαιότητα και σήμερα), ο Βουλευτής Βοιωτίας Μ. Γιαννάκης (Η Ελληνική Γλώσσα και η σημασία της), η Γυμνάστρια Ρ. Γκιζίλη (Απόδραση), ο Β. Μαργαρίτης (Ιωνίες), ο Δ. Μαργέτης (Η σκυτάλη της λαϊκής παράδοσης και η γυναικεία φορεσιά των Ερυθρών Αττικής), ο Δ. Ρεντίφης (Αυτογνωσία και Περιβάλλον), ο Γ. Σαμπάνης (Ορτάνς Κολλιέ), ο Βουλευτής Βοιωτίας Β. Τόγιας (Το νέο Μουσείο της Ακροπόλεως), Τα Ποιήματα της Εβίτα Φραντζεσκάκη, ο Αναστάσιος Φρούσιος (Ο Βλάχικος Γάμος της Θήβας), ο εκδότης της Βοιωτικής Ώρας – Θεατρικός συγγραφέας Π. Χουτζούμης (Μουσικό ίντερμέτζο) και η συγγραφέας Μάρω Καβαφάκη, λάτρης της Θήβας και της Βοιωτίας γενικότερα, που γράφει για 20 χρόνια στην Φιλολογική Πρωτοχρονιά και η οποία επιμελήθηκε όλης της φετινής Βοιωτικής συγγραφής!
Στον τόμο της Φιλολογικής Πρωτοχρονιάς όμως γράφουν και άνθρωποι εκτός Βοιωτίας που ασχολούνται με τον Νομό, όπως είναι ο καθηγητής Αρχαιολογίας Burke Brendan (Η υφαντική τέχνη στον Όμηρο), ο ποιητής Τ. Γαλάτης (Στις γειτονιές της Θήβας), ο Δ. Μπουκόνης (Ωδή στον Βάκχο), ο Αρχαιολόγος Κ. Πασχαλίδης (Αναζητώντας την Ομηρική Ιθάκη).
«Μας ενδιαφέρει ο πολιτισμός και θέλουμε να γίνονται αυτού του είδους εκδηλώσεις, οι οποίες συγκεντρώνουν τους ανθρώπους του πνεύματος της Βοιωτίας» τόνισε ο Δήμαρχος Θηβαίων Ν. Σβίγγος, χαιρετίζοντας ενθουσιασμένος την εκδήλωση και αναφερόμενος στην μεταφορά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο παλαιό Δημαρχείο, όπου είναι και η θέση της «Δράκειος Βιβλιοθήκη» και δηλώνοντας συμπαραστάτης της συνέχειας.
«Ο πολιτισμός πρέπει να ενώνει την Βοιωτία» τόνισε στον χαιρετισμό του ο Β. Τόγιας, ενώ σε μήνυμά του ο Μ. Γιαννάκης, που δεν κατάφερε να είναι στην εκδήλωση λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων, επεσήμανε την συμμετοχή στην Φιλολογική Πρωτοχρονιά συμπολιτών του όχι μόνο από τις δυο μεγάλες πόλεις αλλά και μικρότερους χώρους (Ελεώνας, Αλίαρτος, Ερυθρές) γεγονός πολύ σημαντικό για τον Βοιωτικό πνευματικό κόσμο.
«Δίπλα σ’ αυτά τα μεγάλα και τρανταχτά παγκόσμια αναστήματα, ευτύχησαν να δημοσιευτούν αξιόλογα κείμενα, άλλων λογοτεχνών, ολιγότερο ή καθόλου προβεβλημένων, ακόμη και αγνώστων, που είναι το «νέο αίμα» της λογοτεχνίας μας.
Αυτοί… οι νέοι αχθοφόροι, οι επιφορτισμένοι για τη διαιώνιση της μεγάλης πολιτιστικής μας παράδοσης» επεσήμανε ο εκδότης της Β.Ω Π. Χουτζούμης, χαρακτηρίζοντας την παρουσία της “Φιλολογικής Πρωτοχρονιάς” εκλεκτό εκδοτικό επίτευγμα κι ένα μεγάλο έργο, με το οποίο επιτελείται η διάδοση και μεταλαμπάδευση της τεράστιας πνευματικής μας παραγωγής!
Την Φιλολογική Πρωτοχρονιά παρουσίασαν ο λογοτέχνης και κριτικός βιβλίων Θανάσης Βασιλείου και ο Φιλόλογος Βασίλης Τσιάμαλος.
Ο Β. Βασιλείου αναφέρθηκε στο ξεκίνημα της Φιλολογικής Πρωτοχρονιάς (1943), όταν ονόματα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια πολιτική σκηνή και στην Ελλάδα συγκεντρώθηκαν άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης, αποφασίζοντας να κυκλοφορήσουν κάποιο έντυπο που είχαν οι ίδιοι ανάγκη, καθώς ήταν ο μόνος τρόπος αντίδρασης κι ελευθερίας του δικού τους λόγου. Όμως, ο υπόλοιπος λόγος του ήταν αφιερωμένος στην δική του πόλη την Θήβας, ως εν Αθήναις Θηβαίος – κληρονόμος τρίτης γενιάς της Θηβαϊκής λογιοσύνης.
Ο φιλόλογος της Θήβας Β. Τσιάμαλος «περπάτησε» στην Φιλολογική Πρωτοχρονιά από τα 1943 μέχρι σήμερα, δηλώνοντας «ιδιαίτερα σημαντικό» το γεγονός της συνύπαρξης των Βοιωτών συγγραφέων μεταξύ εκείνων που θεωρούνται οι σημαντικότεροι άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης!
Την ελπίδα του να συμπεριληφθούν ακόμη περισσότεροι Βοιωτοί στον τόμο του 2010 εξέφρασε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θήβας «ΛΑΪΟΣ» Α. Φρούσιος , που ήταν και ο συντονιστής της εκδήλωσης, επισημαίνοντας πως «αυτού του είδους οι εκδηλώσεις πρέπει να επαναλαμβάνονται διαρκώς, για να προβάλουν την πολιτιστική κληρονομιά και δημιουργία του τόπου μας»!
Αξίζει να σημειωθεί πως στο πρώτο 15νθήμερο του Μάρτη ο «ΛΑΪΟΣ» έχει προγραμματίσει μια εξίσου σημαντική εκδήλωση για την αρχαία τραγωδία με τον Γιάννη Βόγλη!