Στο διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΝΑ δηλώθηκε η συμπόρευση με τις κινητοποιήσεις του συνόλου του αγροτικού κόσμου και ξαναδιαπιστώθηκε:
1. Για μια ακόμα φορά η παγκόσμια χρηματιστηριακή κρίση και η ελληνική δημοσιονομική άσχημη κατάσταση, εντέχνως και μεθοδικά μεταφέρεται, από αυτούς που τη δημιούργησαν, στην πραγματική οικονομία και επιβαρύνει ιδιαίτερα τους αγρότες, που είναι ίσως οι κυριότεροι παραγωγοί πλούτου στην Ελλάδα.
2. Ενώ όλα τα τρόφιμα ακριβαίνουν συνεχώς, τα αγροτικά προϊόντα χάνουν συνεχώς τις τιμές τους, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται το αγροτικό εισόδημα και να μειώνεται η ζήτηση των αγροτικών προϊόντων (αυξάνεται συνεχώς η ψαλίδα τιμών παραγωγού-καταναλωτή).
3. Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων δεν κατανέμεται ανάλογα με την σημαντικότητα του αγροτικού τομέα στην κάθε περιοχή, αφήνοντας μεγάλες ελλείψεις σε έργα υποδομής στις αγροτικές περιοχές, ιδιαίτερα στην χρήση νερού.
4. Ο διαχρονικά μη σταθερός μακροχρόνιος προσανατολισμός της αγροτικής πολιτικής, υποθάλπει μεγάλες μη προβλέψιμες ετήσιες αυξομειώσεις στην παραγωγή, στα αποθέματα και στις τιμές.
5. Με διασπασμένο Αγροτικό Συνδικαλιστικό Κίνημα αδυνατίζει η πολιτική παρέμβαση των αγροτών, ενώ η ασάφεια για τον ορισμό του επαγγελματία αγρότη ακυρώνει κάθε προσπάθεια σοβαρού διαλόγου.
Οι αγρότες είναι οι ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος (διαχειρίζονται το 92% της επιφανείας της Ευρ. Ένωσης, χρησιμοποιούν το 85% των υδάτινων πόρων, απορροφούν αέριους ρύπους που δημιουργούν τις κλιματικές αλλαγές, εξασφαλίζουν ζωντανό-υγειές περιβάλλον για όλους και ιδιαίτερα για τους κατοίκους των πόλεων)
Οι αγρότες ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΝ με ποιοτικά πιστοποιημένα τρόφιμα όλους τους συμπολίτες
Οι αγρότες ΠΑΡΑΓΟΥΝ πρώτες ύλες για την βιομηχανία
Οι αγρότες μπορούν να ΠΑΡΑΓΟΥΝ ενέργεια, κυρίως για την μείωση των γεν. εξόδων τους.
Οι Νέοι Αγρότες θα βρίσκονται στον ίδιο επαγγελματικό χώρο για περίπου άλλα 40 χρόνια και τους ενδιαφέρουν τόσο η σημερινή συγκυρία και η καθημερινός αγώνας μαζί με το σύνολο του αγροτικού κόσμου, όσο, και περισσότερο, οι προοπτικές στο μέλλον. Οι Νέοι Αγρότες επιθυμούν να μπορούν να συμμετέχουν στον προσδιορισμό του μέλλοντος τους, αξιοποιώντας τόσο τους συμβούλους γεωτεχνικούς, όσο και τους πολύπειρους μεγαλύτερους σε ηλικία αγρότες, σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους.
Ο πανευρωπαϊκά και εθνικά σημαντικός ρόλος των Ενώσεων Νέων Αγροτών αναγνωρίζεται τελευταία και στην πατρίδα μας από την πολιτική ηγεσία, είτε νομοθετικά είτε στην πράξη σε άτυπες ομάδες εργασίας είτε στα «μπλόκα». Επιθυμούμε την ενημέρωση όλων των συμπολιτών και όλων των οργανωμένων επαγγελματικών ομάδων, και των κοινωνικών εταίρων, ώστε όλη η κοινωνία να είναι συμπαραστάτης και να βοηθήσει στο ξεπέρασμα των χρονιζόντων προβλημάτων, όσο και στην βελτίωση και εξισορρόπηση των ρόλων όλων μας και την συμμετοχή όλων στην ανάπτυξη.
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ επιθυμεί τον προσδιορισμό, με ευρεία κοινωνική συναίνεση:
(ι) των υποχρεώσεων του αγροτικού τομέα προς την Εθνική Οικονομία και την Κοινωνία και της συμβατής με τις υποχρεώσεις αυτές αγροτική πολιτική,
(ιι) των απαιτήσεων των αγροτών από τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους για όσα συμφωνηθούν και
(ιιι), των απαραίτητων μέσων, όπως η εκπαίδευση-επαγγελματική κατάρτιση, η οργάνωση και δικτύωση του αγροτικού ανθρώπινου δυναμικού, η εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα, η χρηματοδοτική στήριξη, οι αγροτικές μεταφορές, οι υποδομές, οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την χρήση των εδαφών, του νερού, και των ΑΠΕ, καθώς και η φορολογία, ώστε να μπορούμε όλοι να εγγυηθούμε την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας.
Οι πρώτες προτεραιότητες είναι το 2013 και ο ορίζοντας του 2020.
Ανάμεσα στις προτάσεις μας θέλουμε:
1. Να προστατευθεί το εισόδημα των αγροτών, γιατί οι επιπτώσεις θα είναι μακροχρόνιες και οδυνηρές και για όλους τους άλλους συμπολίτες μας
2. Οι κινητοποιήσεις πρέπει να γίνονται συντεταγμένα, με την υποστήριξη όσο το δυνατόν περισσοτέρων κοινωνικών ομάδων και φορέων και να είναι εστιασμένες ώστε να μην δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην κοινωνία.
3. Να προσδιορισθεί ο όρος «επαγγελματίας αγρότης», να μην δημιουργούνται στρεβλώσεις στον Αγροτικό Συνδικαλισμό (με επιλεκτικές ετήσιες χρηματοδοτήσεις λειτουργικών δαπανών), να οργανωθεί το μητρώο αγροτών και να καταξιωθεί το αγροτικό επάγγελμα.
4. Να βελτιωθούν ή να δημιουργηθούν υποδομές, εγγειοβελτιωτικά, αρδευτικά και επενδύσεις. Ακόμα Express Σχέδια Βελτίωσης για γεωργούς για στάγδην άρδευση (με ηλεκτρονική υποβολή για πραγματική εξπρές διαδικασία, όπως σε άλλα προγράμματα).
5. Να δημιουργηθεί παρατηρητήριο τιμών χονδρικής-λιανικής και παρατηρητήριο τιμών αγροεφοδίων, σε πολλά σημεία της Ελλάδας και δημοπρατήρια προϊόντων σε κάθε περιοχή για όλα τα αγροτικά προϊόντα, υποστηρίζοντας Τοπικές Εφοδιαστικές Αλυσίδες, Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας και «Αγορές παραγωγών-farmers market».
6. Να ενισχυθεί το συνεργατικό κίνημα σε όλη την χώρα και ιδιαίτερα στις περιοχές που δεν λειτουργούν τέτοιες δομές με Ομάδες παραγωγών ή με Συνεταιρισμούς ανά είδος ή για την Ολοκληρωμένη Παραγωγή-Διαχείριση αγροτικών προϊόντων ή Ενώσεις ανά προϊόν ή άλλες συλλογικές μορφές αγροτικής επιχειρηματικότητας.
7. Αναγνώριση της συμβολής των αγροτών στην απορρόφηση των ρύπων του θερμοκηπίου, τώρα που υπάρχει «εμπόριο ρύπων» και δυνατότητα παραγωγής ενέργειας (από τον ήλιο, τον αέρα, την βιομάζα, τους ελιαούχους σπόρους κλπ) ως αγροτικό προϊόν.
8. Να τηρούνται οι συμβατικές αλληλοϋποχρεώσεις στα υλοποιούμενα επενδυτικά προγράμματα και από το κράτος. Η μέχρι σήμερα διαχρονική εμπειρία έχει οδηγήσει πολλούς Νέους Αγρότες στον Τηρεσία και σε υπέρογκους τόκους.
9. Προσανατολισμός του ΕΘΙΑΓΕ και των ερευνητικών κέντρων γενικά στις ανάγκες των αγροτών και των πειραματικών καλλιεργειών, σε άμεση συνεργασία με τους θεσμοθετημένους εκπροσώπους μας. Χρηματοδότηση για έρευνες αγοράς αγροτικών προϊόντων και μελετών ευδοκίμησης καλλιεργειών στην Ελλάδα (εδαφοκλιματικά, ενδεικτικά κόστη παραγωγών/κιλό-στρέμμα κτλ), σαν εργαλεία υποβοήθησης λήψης αποφάσεων. Τα αποτελέσματα να κοινοποιούνται ευρέως σε όλους τους αρμόδιους φορείς, τις οργανώσεις αγροτών και τους αγρότες.
10. Δημιουργία Τράπεζας Γης με εγγυοδοσία του ελληνικού κράτους και διευκολύνσεις αγοράς ή μακροχρόνιας ενοικίασης γης από νέους αγρότες και ομάδες παραγώγων. Πρόβλεψη εταιρικού σχήματος από αγρότες και μη αγρότες για αξιοποίηση ιδιόκτητης αγροτικής γης (ποσοστιαία συνεκμετάλλευση αγροτικής παραγωγής). Κληρονομικές ρυθμίσεις, καθώς και εξασφάλιση χρήσης επαρκούς αγροτικής γης.
11. Υποστήριξη της συνεργασίας και δικτύωσης με τα σημεία κατανάλωσης για την προώθηση των αγροτικών μας προϊόντων και της Μεσογειακής Διατροφής, μέσω Τοπικών Εφοδιαστικών Αλυσίδων και Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας. .
12. Επιπλέον ενίσχυση των αγροτών για τη μεταβατική περίοδο προς «νέες καλλιέργειες» ποιοτικών και πιστοποιημένων τροφίμων.
13. Συμπαράσταση των καταναλωτών, δηλαδή όλων των Ελλήνων, για την προώθηση των ποιοτικών πιστοποιημένων ελληνικών προϊόντων, ώστε και οι ίδιοι να ικανοποιούνται και τα χρήματά τους να μένουν στην Ελλάδα και να δημιουργούν προϋποθέσεις τοπικής αγροτικής ανάπτυξης, επ’ ωφελεία όλων των Ελλήνων.
14. Τώρα που απαξιώθηκαν σχεδόν πλήρως τα μοντέλα των οικονομιών και της αγοράς, αφού παράγουν μόνο κρίσεις, οι Νέοι Αγρότες επιθυμούν να συμμετέχουν για την δημιουργία μηχανισμών εποπτείας της αγοράς των αγροτικών προϊόντων, για νέα χρηματοδοτικά μέσα (όπως Ηθική Τράπεζα, ΤΕΠΜΑγροτικών Εκμεταλεύσεων κλπ)
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Β. Γιαννόπουλος: Το σημερινό κείμενο διαπιστώσεων, θέσεων και προτάσεων αποτελεί συνέχεια και εξειδίκευση των συμπερασμάτων-θέσεων του 15ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νέων Αγροτών (Αθήνα, 14 Σεπ 2008), που είχε ως θέμα «Η μετά το 2013 εποχή», και του 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών (Αρχ. Ολυμπία, 5 Σεπ 2010) που είχε θέμα «Νέοι Αγρότες & Περιβάλλον, φυσικό, τεχνολογικό, οικονομικό, πολιτιστικό, κοινωνικό” και είναι προπομπός της ημερίδας «Το Μέλλον του Αγροτικού Κόσμου», που οργανώνει η ΠΕΝΑ σε συνεργασία με την Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης στις 7 Φεβ 2009, μέσα στην Agrotica στην Θεσσαλονίκη.
Η ανεπαρκέστατη μοναδική συνάντηση που είχαμε τον Οκτ 2009 με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγρ. Αναπτυξης & Τροφίμων μας δημιούργησε την εντύπωση μιας προσπάθειας απαξίωσης των Νέων Αγροτών, ντροπιάζοντας τους αγώνες μας και την αγωνία μας για μια διαφορετική ύπαιθρο. Το ανησυχητικό είναι ότι όχι μόνο δεν δόθηκε η ευκαιρία στην ΠΕΝΑ να αναπτύξει τις προτάσεις της, αλλά ότι βλέπουμε να επιχειρείται ο εγκλωβισμός των αγροτικών θεμάτων, με την σύμπραξη επιλεκτικής συγγένειας αγροτοπατερναλιστικών δομών, σε μία διαχείριση μόνο των επιδοτήσεων τιμών αγροτικών προϊόντων. Η ΠΕΝΑ οραματίζεται μια Ελλάδα με ποιοτικά πιστοποιημένα αγροτικά προϊόντα, με φροντίδα της υγείας των καταναλωτών και του περιβάλλοντος, από περήφανους νέους αγρότες.
Με το νου στις αναδυόμενες συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα στην μετά το 2013 εποχή, και ορίζοντα το 2020, οι οργανωμένοι Νέοι Αγρότες στις Ενώσεις Νέων Αγροτών, ταυτόχρονα με την συμμετοχή στις κινητοποιήσεις όλου του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, καλούν τους Νέους Αγρότες και τους «εν δυνάμει δικαιούχους» Νέους Γεωργούς την Τετάρτη, 27 Ιαν 2010, στις 11.30, στην πλατεία Καραϊσκάκη (Ξενοδοχείο Stanley) στην Αθήνα.
1. Για μια ακόμα φορά η παγκόσμια χρηματιστηριακή κρίση και η ελληνική δημοσιονομική άσχημη κατάσταση, εντέχνως και μεθοδικά μεταφέρεται, από αυτούς που τη δημιούργησαν, στην πραγματική οικονομία και επιβαρύνει ιδιαίτερα τους αγρότες, που είναι ίσως οι κυριότεροι παραγωγοί πλούτου στην Ελλάδα.
2. Ενώ όλα τα τρόφιμα ακριβαίνουν συνεχώς, τα αγροτικά προϊόντα χάνουν συνεχώς τις τιμές τους, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται το αγροτικό εισόδημα και να μειώνεται η ζήτηση των αγροτικών προϊόντων (αυξάνεται συνεχώς η ψαλίδα τιμών παραγωγού-καταναλωτή).
3. Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων δεν κατανέμεται ανάλογα με την σημαντικότητα του αγροτικού τομέα στην κάθε περιοχή, αφήνοντας μεγάλες ελλείψεις σε έργα υποδομής στις αγροτικές περιοχές, ιδιαίτερα στην χρήση νερού.
4. Ο διαχρονικά μη σταθερός μακροχρόνιος προσανατολισμός της αγροτικής πολιτικής, υποθάλπει μεγάλες μη προβλέψιμες ετήσιες αυξομειώσεις στην παραγωγή, στα αποθέματα και στις τιμές.
5. Με διασπασμένο Αγροτικό Συνδικαλιστικό Κίνημα αδυνατίζει η πολιτική παρέμβαση των αγροτών, ενώ η ασάφεια για τον ορισμό του επαγγελματία αγρότη ακυρώνει κάθε προσπάθεια σοβαρού διαλόγου.
Οι αγρότες είναι οι ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος (διαχειρίζονται το 92% της επιφανείας της Ευρ. Ένωσης, χρησιμοποιούν το 85% των υδάτινων πόρων, απορροφούν αέριους ρύπους που δημιουργούν τις κλιματικές αλλαγές, εξασφαλίζουν ζωντανό-υγειές περιβάλλον για όλους και ιδιαίτερα για τους κατοίκους των πόλεων)
Οι αγρότες ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΝ με ποιοτικά πιστοποιημένα τρόφιμα όλους τους συμπολίτες
Οι αγρότες ΠΑΡΑΓΟΥΝ πρώτες ύλες για την βιομηχανία
Οι αγρότες μπορούν να ΠΑΡΑΓΟΥΝ ενέργεια, κυρίως για την μείωση των γεν. εξόδων τους.
Οι Νέοι Αγρότες θα βρίσκονται στον ίδιο επαγγελματικό χώρο για περίπου άλλα 40 χρόνια και τους ενδιαφέρουν τόσο η σημερινή συγκυρία και η καθημερινός αγώνας μαζί με το σύνολο του αγροτικού κόσμου, όσο, και περισσότερο, οι προοπτικές στο μέλλον. Οι Νέοι Αγρότες επιθυμούν να μπορούν να συμμετέχουν στον προσδιορισμό του μέλλοντος τους, αξιοποιώντας τόσο τους συμβούλους γεωτεχνικούς, όσο και τους πολύπειρους μεγαλύτερους σε ηλικία αγρότες, σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους.
Ο πανευρωπαϊκά και εθνικά σημαντικός ρόλος των Ενώσεων Νέων Αγροτών αναγνωρίζεται τελευταία και στην πατρίδα μας από την πολιτική ηγεσία, είτε νομοθετικά είτε στην πράξη σε άτυπες ομάδες εργασίας είτε στα «μπλόκα». Επιθυμούμε την ενημέρωση όλων των συμπολιτών και όλων των οργανωμένων επαγγελματικών ομάδων, και των κοινωνικών εταίρων, ώστε όλη η κοινωνία να είναι συμπαραστάτης και να βοηθήσει στο ξεπέρασμα των χρονιζόντων προβλημάτων, όσο και στην βελτίωση και εξισορρόπηση των ρόλων όλων μας και την συμμετοχή όλων στην ανάπτυξη.
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ επιθυμεί τον προσδιορισμό, με ευρεία κοινωνική συναίνεση:
(ι) των υποχρεώσεων του αγροτικού τομέα προς την Εθνική Οικονομία και την Κοινωνία και της συμβατής με τις υποχρεώσεις αυτές αγροτική πολιτική,
(ιι) των απαιτήσεων των αγροτών από τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους για όσα συμφωνηθούν και
(ιιι), των απαραίτητων μέσων, όπως η εκπαίδευση-επαγγελματική κατάρτιση, η οργάνωση και δικτύωση του αγροτικού ανθρώπινου δυναμικού, η εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα, η χρηματοδοτική στήριξη, οι αγροτικές μεταφορές, οι υποδομές, οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την χρήση των εδαφών, του νερού, και των ΑΠΕ, καθώς και η φορολογία, ώστε να μπορούμε όλοι να εγγυηθούμε την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας.
Οι πρώτες προτεραιότητες είναι το 2013 και ο ορίζοντας του 2020.
Ανάμεσα στις προτάσεις μας θέλουμε:
1. Να προστατευθεί το εισόδημα των αγροτών, γιατί οι επιπτώσεις θα είναι μακροχρόνιες και οδυνηρές και για όλους τους άλλους συμπολίτες μας
2. Οι κινητοποιήσεις πρέπει να γίνονται συντεταγμένα, με την υποστήριξη όσο το δυνατόν περισσοτέρων κοινωνικών ομάδων και φορέων και να είναι εστιασμένες ώστε να μην δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην κοινωνία.
3. Να προσδιορισθεί ο όρος «επαγγελματίας αγρότης», να μην δημιουργούνται στρεβλώσεις στον Αγροτικό Συνδικαλισμό (με επιλεκτικές ετήσιες χρηματοδοτήσεις λειτουργικών δαπανών), να οργανωθεί το μητρώο αγροτών και να καταξιωθεί το αγροτικό επάγγελμα.
4. Να βελτιωθούν ή να δημιουργηθούν υποδομές, εγγειοβελτιωτικά, αρδευτικά και επενδύσεις. Ακόμα Express Σχέδια Βελτίωσης για γεωργούς για στάγδην άρδευση (με ηλεκτρονική υποβολή για πραγματική εξπρές διαδικασία, όπως σε άλλα προγράμματα).
5. Να δημιουργηθεί παρατηρητήριο τιμών χονδρικής-λιανικής και παρατηρητήριο τιμών αγροεφοδίων, σε πολλά σημεία της Ελλάδας και δημοπρατήρια προϊόντων σε κάθε περιοχή για όλα τα αγροτικά προϊόντα, υποστηρίζοντας Τοπικές Εφοδιαστικές Αλυσίδες, Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας και «Αγορές παραγωγών-farmers market».
6. Να ενισχυθεί το συνεργατικό κίνημα σε όλη την χώρα και ιδιαίτερα στις περιοχές που δεν λειτουργούν τέτοιες δομές με Ομάδες παραγωγών ή με Συνεταιρισμούς ανά είδος ή για την Ολοκληρωμένη Παραγωγή-Διαχείριση αγροτικών προϊόντων ή Ενώσεις ανά προϊόν ή άλλες συλλογικές μορφές αγροτικής επιχειρηματικότητας.
7. Αναγνώριση της συμβολής των αγροτών στην απορρόφηση των ρύπων του θερμοκηπίου, τώρα που υπάρχει «εμπόριο ρύπων» και δυνατότητα παραγωγής ενέργειας (από τον ήλιο, τον αέρα, την βιομάζα, τους ελιαούχους σπόρους κλπ) ως αγροτικό προϊόν.
8. Να τηρούνται οι συμβατικές αλληλοϋποχρεώσεις στα υλοποιούμενα επενδυτικά προγράμματα και από το κράτος. Η μέχρι σήμερα διαχρονική εμπειρία έχει οδηγήσει πολλούς Νέους Αγρότες στον Τηρεσία και σε υπέρογκους τόκους.
9. Προσανατολισμός του ΕΘΙΑΓΕ και των ερευνητικών κέντρων γενικά στις ανάγκες των αγροτών και των πειραματικών καλλιεργειών, σε άμεση συνεργασία με τους θεσμοθετημένους εκπροσώπους μας. Χρηματοδότηση για έρευνες αγοράς αγροτικών προϊόντων και μελετών ευδοκίμησης καλλιεργειών στην Ελλάδα (εδαφοκλιματικά, ενδεικτικά κόστη παραγωγών/κιλό-στρέμμα κτλ), σαν εργαλεία υποβοήθησης λήψης αποφάσεων. Τα αποτελέσματα να κοινοποιούνται ευρέως σε όλους τους αρμόδιους φορείς, τις οργανώσεις αγροτών και τους αγρότες.
10. Δημιουργία Τράπεζας Γης με εγγυοδοσία του ελληνικού κράτους και διευκολύνσεις αγοράς ή μακροχρόνιας ενοικίασης γης από νέους αγρότες και ομάδες παραγώγων. Πρόβλεψη εταιρικού σχήματος από αγρότες και μη αγρότες για αξιοποίηση ιδιόκτητης αγροτικής γης (ποσοστιαία συνεκμετάλλευση αγροτικής παραγωγής). Κληρονομικές ρυθμίσεις, καθώς και εξασφάλιση χρήσης επαρκούς αγροτικής γης.
11. Υποστήριξη της συνεργασίας και δικτύωσης με τα σημεία κατανάλωσης για την προώθηση των αγροτικών μας προϊόντων και της Μεσογειακής Διατροφής, μέσω Τοπικών Εφοδιαστικών Αλυσίδων και Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας. .
12. Επιπλέον ενίσχυση των αγροτών για τη μεταβατική περίοδο προς «νέες καλλιέργειες» ποιοτικών και πιστοποιημένων τροφίμων.
13. Συμπαράσταση των καταναλωτών, δηλαδή όλων των Ελλήνων, για την προώθηση των ποιοτικών πιστοποιημένων ελληνικών προϊόντων, ώστε και οι ίδιοι να ικανοποιούνται και τα χρήματά τους να μένουν στην Ελλάδα και να δημιουργούν προϋποθέσεις τοπικής αγροτικής ανάπτυξης, επ’ ωφελεία όλων των Ελλήνων.
14. Τώρα που απαξιώθηκαν σχεδόν πλήρως τα μοντέλα των οικονομιών και της αγοράς, αφού παράγουν μόνο κρίσεις, οι Νέοι Αγρότες επιθυμούν να συμμετέχουν για την δημιουργία μηχανισμών εποπτείας της αγοράς των αγροτικών προϊόντων, για νέα χρηματοδοτικά μέσα (όπως Ηθική Τράπεζα, ΤΕΠΜΑγροτικών Εκμεταλεύσεων κλπ)
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Β. Γιαννόπουλος: Το σημερινό κείμενο διαπιστώσεων, θέσεων και προτάσεων αποτελεί συνέχεια και εξειδίκευση των συμπερασμάτων-θέσεων του 15ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νέων Αγροτών (Αθήνα, 14 Σεπ 2008), που είχε ως θέμα «Η μετά το 2013 εποχή», και του 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών (Αρχ. Ολυμπία, 5 Σεπ 2010) που είχε θέμα «Νέοι Αγρότες & Περιβάλλον, φυσικό, τεχνολογικό, οικονομικό, πολιτιστικό, κοινωνικό” και είναι προπομπός της ημερίδας «Το Μέλλον του Αγροτικού Κόσμου», που οργανώνει η ΠΕΝΑ σε συνεργασία με την Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης στις 7 Φεβ 2009, μέσα στην Agrotica στην Θεσσαλονίκη.
Η ανεπαρκέστατη μοναδική συνάντηση που είχαμε τον Οκτ 2009 με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγρ. Αναπτυξης & Τροφίμων μας δημιούργησε την εντύπωση μιας προσπάθειας απαξίωσης των Νέων Αγροτών, ντροπιάζοντας τους αγώνες μας και την αγωνία μας για μια διαφορετική ύπαιθρο. Το ανησυχητικό είναι ότι όχι μόνο δεν δόθηκε η ευκαιρία στην ΠΕΝΑ να αναπτύξει τις προτάσεις της, αλλά ότι βλέπουμε να επιχειρείται ο εγκλωβισμός των αγροτικών θεμάτων, με την σύμπραξη επιλεκτικής συγγένειας αγροτοπατερναλιστικών δομών, σε μία διαχείριση μόνο των επιδοτήσεων τιμών αγροτικών προϊόντων. Η ΠΕΝΑ οραματίζεται μια Ελλάδα με ποιοτικά πιστοποιημένα αγροτικά προϊόντα, με φροντίδα της υγείας των καταναλωτών και του περιβάλλοντος, από περήφανους νέους αγρότες.
Με το νου στις αναδυόμενες συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα στην μετά το 2013 εποχή, και ορίζοντα το 2020, οι οργανωμένοι Νέοι Αγρότες στις Ενώσεις Νέων Αγροτών, ταυτόχρονα με την συμμετοχή στις κινητοποιήσεις όλου του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, καλούν τους Νέους Αγρότες και τους «εν δυνάμει δικαιούχους» Νέους Γεωργούς την Τετάρτη, 27 Ιαν 2010, στις 11.30, στην πλατεία Καραϊσκάκη (Ξενοδοχείο Stanley) στην Αθήνα.