Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Ομιλια Μιχάλη Γιαννάκη σε ημερίδα του ΤΕΕ


Και αυτά έχουν σημασία, για να γνωρίζουμε που κάνουμε τι, αλλά κυρίως το γιατί.
Και αυτή την γνώση να μπορούμε να την μεταφέρουμε στην κοινωνία, η οποία αντιδρά και πολλές φορές δικαιολογημένα σε αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην της.
Αλλά και να παίρνουμε από την κοινωνία. Να ακούμε τις αγωνίες και τους προβληματισμούς της.
Σε αυτή την διαδικασία, υπάρχουν τρία βασικά προβλήματα:
η ασύμμετρη πληροφόρηση (εξειδικευμένη γνώση από τη μία και ημιμάθεια ή άγνοια από την άλλη) η καχυποψία απέναντι σε ένα απαξιωμένο κρατικό μηχανισμό (που συνεπάγεται καχυποψία για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων)
καχυποψία απέναντι στην ιδιωτική πρωτοβουλία
Οφείλουμε επομένως να χρησιμοποιήσουμε όλα τα θεσμικά εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας. Να θέσουμε στόχους και να αλλάξουμε την πρακτική μας, ώστε να αποκαταστήσουμε την σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους – επιχείρησης και κοινωνίας.
Οφείλουμε:
να δώσουμε την δυνατότητα μη δεσμευτικών γνωμοδοτήσεων στην Κοινωνία των Πολιτών, να ακούγονται οι απόψεις της και να καταγράφονται
Να κατοχυρώσουμε απολύτως την υποχρεωτική περιβαλλοντική αποκατάσταση των εκμεταλλευόμενων χώρων
Να προωθήσουμε και να ενισχύσουμε την εκλαΐκευση της γνώσης στις Περιβαλλοντικές Μελέτες, ώστε όλοι μέσα από πρόσφορες μεθόδους να μπορούν να αντιληφθούν τι γίνεται, πως γίνεται και γιατί γίνεται
Να θεσμοθετήσουμε τις μελέτες Εναλλακτικών Λύσεων (όπου να καταγράφονται –εκλαϊκευμένα- τι εναλλακτικές προτάσεις υπάρχουν, πόσο κοστίζουν και γιατί δεν επιλέγονται)
Να εξασφαλίσουμε την επίβλεψη των εξορυκτικών ή άλλων έργων από ειδικευμένο προσωπικό
Να ορίσουμε τις Προδιαγραφές των μελετών, ώστε να απαλείψουμε την υποκειμενικότητα των μελετών και μαζί την καχυποψία
Να στελεχώσουμε τη δημόσια διοίκηση με το κατάλληλο προσωπικό, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί, να εκλαϊκεύει την επιστημονική γνώση και να είναι δίπλα στην κοινωνία και τέλος όσον αφορά εμάς τους πολιτικούς –της κεντρικής ή της αυτοδιοικητικής σκηνής-
Να αντισταθούμε σε λογικές πολιτικού κόστους και να δημιουργήσουμε τα θεσμικά όργανα που μπορούν να μας συμβουλεύουν με επιστημονική επάρκεια για τα θέματα που χειριζόμαστε (γνωρίζουμε όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ τι γίνεται σήμερα με τις νομαρχίες και τις περιβαλλοντικές μελέτες.
Είμαι σίγουρος, ότι από την σημερινή πρωτοβουλία του Τεχνικού Επιμελητηρίου θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία θα πρέπει όλοι μας να λάβουμε υπόψη. Θα εξαχθούν θετικές προτάσεις που αφορούν την εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου, την οικονομία μας, την απασχόληση και τον σεβασμό στο περιβάλλον.
Πέρα από πολιτικές τοποθετήσεις, πέρα από μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες, η Νέα Δημοκρατία θεωρεί το Τεχνικό Επιμελητήριο θεσμικό του συνομιλητή και συνεργάτη.
Επιζητούμε τη συνεργασία σας, όποτε και όπου χρειαστεί.
Για να αντιμετωπίσουμε από κοινού της προκλήσεις του αύριο σε θέματα που σχετίζονται άμεσα με την οικονομία του τόπου μας, το περιβάλλον, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την απασχόληση.
Που σχετίζεται εν τέλει με την ίδια την κοινωνία, με τους ίδιους τους πολίτες.
Σας ευχαριστώ