Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Αλλαγή "φρουράς" στην διοίκηση της ΔΕΥΑΘ


Η 15η Ιανουαρίου 2010 παρήλθε με τον κ. Χαλβατζή να παραμένει στην θέση του, οπότε και τέθηκε θέμα αντικατάστασης του στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο Δήμαρχος Θηβαίων Ν. Σβίγγος στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του κ. Χαλβατζή όταν του ανέθεσε την προεδρία της ΔΕΥΑΘ, πλην όμως ζητήματα που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα, τον οδήγησαν στην προχθεσινή αντικατάσταση!
Η καθυστέρηση της αδειοδότησης του βιολογικού καθαρισμού με τα γνωστά αποτελέσματα για τα νέα Δημοτικά Σφαγεία, σειρά προβλημάτων που προέκυψαν από την μεταφορά της ΔΕΥΑΘ στην νέα διεύθυνση, η καθυστέρηση συμβασιοποίησης έργων, αυξήσεις και μπόνους που δόθηκαν στους εργαζόμενους, ήσαν μερικά από τα ζητήματα που οδήγησαν τον Δήμαρχο Θηβαίων στην ανάληψη της Προεδρίας της ΔΕΥΑΘ, ο οποίος μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και άλλων αντικαταστάσεων (Αντιδημάρχων – Προέδρων) της Δημοτικής Αρχής.
«Αυτού του είδους πράξεις αιτιολογούνται μόνο σε περιπτώσεις βλαπτικών ενεργειών σε βάρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεσμεύτηκα δημόσια ότι θα εργαστώ για το κοινό συμφέρον και αυτό έπραξα» απάντησε ο κ. Χαλβατζής, υπενθυμίζοντας πως «σαν ελεύθερος πολίτης έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος».
Στην συνέχεια υπενθύμισε την λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού από το 1992, για την αδειοδότηση του οποίου ουδείς φρόντισε να εξασφαλίσει στην συνέχεια, χαρακτήρισε πρόκληση την αναφορά περί καθυστέρησης έργων κι έθεσε στην διάθεση όλων τα οικονομικά στοιχεία μισθοδοσίας των εργαζομένων στην επιχείρηση με αυξήσεις στα πλαίσια του νόμου και δεδικασμένων αποφάσεων.
Ο Δήμαρχος έκανε λόγο για ανταρσία από την πλευρά του κ. Χαλβατζή, κατηγορώντας τον για ανυπακοή και απαξίωση στο πρόσωπό του και την δημοτική ομάδα, καθώς σε επανειλημμένες προσκλήσεις του αρνήθηκε να παραστεί.
Λευκή ψήφο δήλωσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μ. Λύγγος, μιλώντας για « προσωπική διαμάχη, την οποία οφείλουν να λύσουν στα σπίτια τους ή τα καφενεία, αρνούμενος να συμμετάσχει στην διαδικασία, το ίδιο και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Θ. Σκούμας, ο οποίος χαρακτήρισε την ανακοίνωση, από την πλευρά του Δημάρχου, περί επικείμενων αντικαταστάσεων ως «έμμεση πίεση για την ψηφοφορία».
Για «αποπομπή» του Σ. Χαλβατζή έκανε λόγο ο Αντιδήμαρχος Γ. Κατσέλης, μιλώντας για την ουσία του προβλήματος, που δεν είναι η καταλληλότητα ή όχι του Προέδρου της ΔΕΥΑΘ, παρά η δημοσιοποίηση της θέλησής του να λάβει μέρος στον Καλλικράτη.
«Φίλε Σταμάτη σε παρακαλούμε να παραιτηθείς» πρότεινε ο κ. Κατσέλης, δηλώνοντας παράλληλα πως δεν αποδέχεται την αντικατάσταση της Προεδρίας στην ΔΕΥΑΘ.
Την έκκληση για «παραίτηση προς όφελος της δημοτικής ομάδας» ακολούθησαν και οι υπόλοιποι Δημοτικοί Σύμβουλοι , όπως τελικά και έγινε, αφού ο Σταμάτης Χαλβατζής αντικαταστάθηκε από τον Δήμαρχο Θηβαίων στην Προεδρία της ΔΕΥΑΘ, με αναπληρωματικό τον Π. Βενιζέλο.
«Δεν συμμετέχω σε εσωκομματικές κόντρες και δεν θα πω εγώ ποιος θα είναι ο Δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ» τόνισε σε δηλώσεις του ο Μ. Λύγγος , ενώ ο Θ. Σκούμας χαρακτήρισε το όλο θέμα «αποτέλεσμα προερχόμενο από τον τρόπο συγκρότησης των ψηφοδελτίων των δυο κυρίαρχων συνδυασμών, στην βάση συρραφών και συμφωνιών από πολιτικά κέντρα εξουσίας, γεγονός που σήμερα οδηγεί σε μια αντιπαράθεση, που από την πλευρά του Δημάρχου, γίνεται προσχηματικά για να διαφυλάξει την νομή εξουσίας που έχει επιβάλλει».
«Πρέπει να αντιληφθούμε πως η εξουσία και οι αποφάσεις πρέπει να περιέλθουν στους πολίτες και αυτοί να αποφασίζουν για τα ζητήματα της πόλης» τόνισε ο πρ. Δήμαρχος, διαφοροποιώντας την θέση του για το ζήτημα που προέκυψε.
«Η άρνηση της παραίτησης μου σκοπό είχε να δείξει πως δεν είμαι διατεθειμένος να φύγω από την πίσω πόρτα» δήλωσε στο τέλος της συνεδρίασης ο Σ. Χαλβατζής, προσθέτοντας: «σεβόμενος την επίκληση συντρόφων που έχουμε τις ίδιες κομματικές αντιλήψεις και πεποιθήσεις αλλά και των συναδέλφων που είναι στην Δημοτική ομάδα, για τους οποίους δεν ήθελα να έρθουν σε αντιπαράθεση και να δημιουργήσουν πρόβλημα στην συνοχή της, με επιπτώσεις στην ΔΕΥΑΘ, προτίμησα να παραιτηθώ αν και θεωρώ πως η όλη διαδικασία είναι εξωθεσμική κι εκτός του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων».