Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Συνεδρίασε η ΤΕΔΚ για τον Καλλικράτη


«…1. Με δεδομένη τη δεινή οικονομική κατάσταση των περισσότερων Δήμων της χώρας και τη γενικότερη δημοσιονομική στενότητα σε ότι αφορά την Αυτοδιοίκηση : ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ και να εξυγιανθούν οικονομικά οι Δήμοι και τα Νομικά τους Πρόσωπα γιατί σε διαφορετική περίπτωση απλώς θα αναπαράγουμε τη μιζέρια σε διευρυμένο επίπεδο
2. Με βάση τις πιο πάνω διαπιστώσεις Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ:
2.1. Να αφορά μεταρρύθμιση του κράτους που θα πρέπει να περιοριστεί σε αρμοδιότητες εθνικού χαρακτήρα όπως άμυνα, εξωτερική πολιτική, δημόσια τάξη, δημοσιονομική διαχείριση κ.λ.π.
2.2. Να περιλαμβάνει περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αιρετό Περιφερειάρχη που να σχεδιάζει και να διαχειρίζεται αποκλειστικά τον προγραμματισμό της περιφερειακής ανάπτυξης και το Ε.Σ.Π.Α.
2.3. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο να εξασφαλίζει την αναλογική εκπροσώπηση των νομών της Περιφέρειας.
2.4. Σε νομαρχιακό επίπεδο πρέπει να διατηρεί αποκεντρωμένες νομαρχιακές υπηρεσίες.
2.5. Να περιλαμβάνει οπωσδήποτε τους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στους οποίους κατοικούν τα ¾ των Ελλήνων.
2.6. Να δημιουργεί ισχυρούς Δήμους (ή συνδέσμους Δήμων ή συμβούλια περιοχής) αλλά με σεβασμό της τοπικής ιδιαιτερότητας:
• η έκφραση της τοπικής κοινωνίας, η δημοκρατική λειτουργία και η διαφάνεια πρέπει να εξασφαλίζεται μέσα από αποκεντρωμένες αιρετές βαθμίδες αυτοδιοίκησης, σε επίπεδο τουλάχιστον των υφιστάμενων Δήμων, με διοικητική υποστήριξη, προϋπολογισμό και αρμοδιότητες για:
α)Τις ανταποδοτικές υπηρεσίες που δεν εντάσσονται σε λογικές οικονομίας κλίμακας και έχουν αυτόνομο τοπικό χαρακτήρα (π.χ. η διαχείριση ενός μικρού αρδευτικού έργου)
β)Την εκτέλεση μικρών έργων με ελάχιστους εγγυημένους πόρους έτσι ώστε να λύνονται τα μικρά καθημερινά προβλήματα.
• οι ισχυροί Δήμοι που θα προκύψουν να αναλάβουν ουσιαστικές αρμοδιότητες συνοδευμένες από τους αντίστοιχους πόρους.
• η μεταρρύθμιση πρέπει να αφορά και φορολογική αποκέντρωση ασφαλώς χωρίς προσθήκη επιπλέον φόρων
Μετά τη διαλογική συζήτηση μεταξύ των συναδέλφων Δημάρχων και Κοινοταρχών του Ν Βοιωτίας στην Ολομέλεια των Δημάρχων, το Διοικητικό Συμβούλιό μας, στην συνεδρίασή της 16-1-2010 αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει στην Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ Βοιωτίας των παρακάτω:
1. Πραγματικά αποτελεί κοινή συνείδηση και ώριμη απαίτηση της κοινωνίας μας, για ένα συνολικό επανασχεδιασμό στην Διοίκηση του ελληνικού κράτους και την Αυτοδιοίκηση της χώρας μας , στην κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης εξυπηρέτησης των πολιτών , δίνοντας παράλληλα νέα αναπτυξιακή ώθηση σε ολόκληρη την Ελληνική Περιφέρεια.
2. Ο συνολικός επανασχεδιασμός πρέπει να κινείται παράλληλα και στα τρία επίπεδα: α) Οργάνωση του επιτελικού Κράτους β) Σχεδιασμός της β΄βάθμιας αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Περιφέρειας με αιρετό Περιφερειάρχη και αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο και γ) Δημιουργία ισχυρών Δήμων με πόρους και αρμοδιότητες για την αποτελεσματική διαχείριση των τοπικών υποθέσεων.
3. Θα πρέπει να υπάρξει σαφής προσδιορισμός των αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης , ώστε να αποφεύγονται επικαλύψεις και κατά συνέπεια συγκρούσεις σε τοπικό επίπεδο
4. Στις αρμοδιότητες των νέων Δήμων θα πρέπει να συμπεριληφθούν και α) πρωτοβάθμια υγεία β) διαχείριση του κτηματολογίου, που πρέπει όσο γίνεται πιο γρήγορα να υλοποιηθεί και γ) λιμενικά ταμεία.
5. Κοστολόγηση κάθε αρμοδιότητας που ανατίθεται στους Δήμους και μεταφορά των αντίστοιχων πόρων για την ολοκληρωμένη άσκησή των
6. Οι πόροι των 4 δις ευρώ του Προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ, να αποσαφηνιστεί ότι θα κατευθυνθούν μόνο σε έργα των Δήμων , ως συνέχεια του Προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ
7. Στα πλαίσια της ενίσχυσης της διάστασης της εγγύτητας του θεσμού προς τους πολίτες, ισχυρή αναβάθμιση των Τοπικών Συμβουλίων με πόρους και αρμοδιότητες . Να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε Τοπικό Συμβούλιο να διαχειρίζεται τους πόρους που θα τους δοθούν, στα πλαίσια ενός προυπολογισμού που θα συντάσσει το Τ.Σ σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα (χωριό) και θα εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο.
8. Το Εκλογικό σύστημα εκλογής των Δημοτικών Συμβούλων θα πρέπει να διασφαλίζει την συνοχή του νέου Δήμου και παράλληλα να διασφαλίζει και την εκλογή τουλάχιστον ενός Δημοτικού Συμβούλου, από τον συνδυασμό της πλειοψηφίας, από κάθε υφιστάμενο Δήμο. Σε αυτή τη λογική προτείνουμε την εκλογή των Δημοτικών Συμβούλων από το σύνολο των ψηφοφόρων του Δήμου, με την ποσόστωση εκλογής τουλάχιστον ενός δημοτικού συμβούλου, στην πλειοψηφία, από κάθε σημερινό Δήμο.
9. Η εκλογή των τοπικών συμβούλων να είναι κατά συνδυασμούς, όπως ισχύει και σήμερα. Ο αριθμός των μελών των τοπικών συμβουλίων να είναι : α) στα Δημοτικά διαμερίσματα μέχρι 500 κατοίκους να εκλέγονται 3μελή Τοπικά Συμβούλια β) άνω των 500 κατοίκων να εκλέγονται 5μελή τοπικά συμβούλια, κατ΄ ανάλογο τρόπο εκλογής με τον σημερινό.
10. Αποσαφήνιση του ρόλου του Συνηγόρου του Δημότη, για την αποφυγή δημιουργίας ενός πόλου καθημερινής σύγκρουσης με την Δημοτική Αρχή
11. Για την ενίσχυση της διαφάνειας αλλά παράλληλα και την πιο ουσιαστικό και ευέλικτο έλεγχο των δαπανών των Δήμων, εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου να εγκατασταθεί εντός των Δήμων.
12. Για το χωροταξικό σχεδιασμό των νέων Δήμων να ισχύει η αρχή της αναλογικότητας , με βάση τον συνολικό αριθμό των Δήμων στην Ελλάδα , κατ΄ αναλογία και στην Βοιωτία.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚ Ν Βοιωτίας θεωρεί ότι με την ενσωμάτωση των παραπάνω προτάσεων στο τελικό νομοσχέδιο του Προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ , θα δημιουργήσουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την Α΄ βάθμια αυτοδιοίκηση που πραγματικά θα προσφέρει πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες προς τον πολίτη.