Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Απάντηση της ΔΕΠΟΔΑΘ σε Σκούμα-Κουρκούτη


Να σημειωθεί ότι παρόλο που υπήρχε η δυνατότητα στελέχωσης με διευθυντές σύμφωνα με το προγενέστερο Νόμο, η επιχείρηση για λόγους δεοντολογίας αποφάσισε να αναμένει την ψήφιση του νέου Νόμου και τις διατάξεις του για αυτό το θέμα.
Να σημειωθεί επίσης ότι γνωρίζαμε, όπως και όλοι οι Φορείς της Ελλάδας αφού συμμετείχαμε στην διαβούλευση, την πορεία συζήτησης του Νομοσχεδίου στην Βουλή, την ψήφισή του στις 20 Δεκεμβρίου 2009 και αναμέναμε την δημοσίευσή του, η οποία έγινε στις 28 Δεκεμβρίου 2009.
Δεν υπήρξε λοιπόν καμία σπουδή ούτε σκοπιμότητα και η διαδικασία δεν ξεκίνησε εσπευσμένα στις 28 Δεκεμβρίου 2009, αφού τόσο η επιχείρηση όσο και οι Φορείς όλης της Ελλάδας γνωρίζαμε έγκαιρα τον Νόμο (έναρξη διαβούλευσης από τις αρχές Νοεμβρίου, ολοκλήρωση ψήφισης στις 20/12/09 και δημοσίευση στις 28/12/09) και έγιναν έγκαιρα όλες οι διαδικασίες και όχι μετά την ψήφισή του.
Επί της ουσίας των καταγγελιών για δήθεν αδιαφανείς διαδικασίες θα πρέπει να τονίσουμε ότι παρόλο που η επιχείρηση δεν έχει υποχρέωση να δημοσιεύσει την προκήρυξη των διευθυντικών θέσεων, για λόγους διαφάνειας και ίσων ευκαιριών το έπραξε.
Η δημοσιότητα δεν περιελάμβανε μόνο την δημοσίευση σε τοπική εφημερίδα αλλά την ευρύτερη ενημέρωση των πολιτών της περιοχής ευθύνης μας. Πιο συγκεκριμένα στις 31.12.2009, με αριθ. πρωτ. 1212, στάλθηκε επιστολή στο σύνολο των 11 Δήμων (προς τους Προέδρους των Δημοτικών Συμβουλίων & Δημάρχους) με την σημείωση να αναρτηθεί η προκήρυξη στο σύνολο των Δημοτικών Καταστημάτων τόσο της έδρας των Δήμων όσο και των Δημοτικών Διαμερισμάτων (45 πόλεις & χωριά) και όπου αλλού κριθεί σκόπιμο, προκειμένου να υπάρξει ευρεία δημοσιότητα.
Αυτήν την πρακτική της ευρείας ενημέρωσης ακολουθεί η επιχείρηση διαχρονικά, ακόμη και για την σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου, προκειμένου να στελεχώσει τις Υπηρεσίες της με προσωπικό, που έχει επιλεγεί με αντικειμενικότητα & αξιοκρατία.
Σχετικά με το θέμα της μη ενημέρωσης τόσο των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων – Μελών της επιχείρησης όσο και των πολιτών να κάνουμε γνωστό ότι από το 2005, που ξεκίνησε την λειτουργία της η επιχείρηση μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 100 ενημερώσεις σε Δήμους, Φορείς, Σχολεία, κ.λ.π. Οι μισές και πλέον από αυτές αφορούσαν ενημερώσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων.
Ειδικότερα για τον Δήμο Θηβαίων μόνο το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν 3 ενημερώσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και Φορέων, στις 9 & 18 Νοεμβρίου καθώς και στις 2 Δεκεμβρίου 2009.
Παράλληλα κάθε έγγραφο της επιχείρησης που στέλνεται στους Δήμους κοινοποιείται και στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου με σκοπό την ενημέρωση των Δημοτικών Συμβούλων.
Τέλος από όσους Δημοτικούς Συμβούλους όλων των Δήμων μας ζητήθηκαν επιπλέον στοιχεία ή έγγραφα, αυτά δόθηκαν άμεσα και στο σύνολό τους.
Είναι λοιπόν άδικο να κατηγορείται η επιχείρηση ότι λειτουργεί ερήμην των τοπικών κοινωνιών, χωρίς ενημέρωση των πολιτών και χωρίς πληροφόρηση των Δημοτικών Συμβουλίων, όταν ένα πολύ μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς της αναλώνεται για αυτόν τον σκοπό.
Ειλικρινά θα θέλαμε να γνωρίζουμε εάν υπάρχει, σε Πανελλαδικό επίπεδο, ανάλογη Διαδημοτική ή Δημοτική επιχείρηση που λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο σε επίπεδο ενημέρωσης.
Από την 1η Απριλίου 2009 η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε λειτουργεί ένα σύνθετο και περίπλοκο έργο, αυτό του ΧΥΤΑ, σε μια επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή όπως είναι η ανατολική Βοιωτία με την έντονη βιομηχανική δραστηριότητα.
Ο ΧΥΤΑ της Θήβας είναι σήμερα ένας από τους λίγους ΧΥΤΑ της χώρας μας που λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο, με πιστή εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων που θέτουν οι αδειοδοτήσεις του και την τήρηση των ιδιαίτερων δεσμεύσεων που ορίζει η Νομοθεσία για την προστασία των Λιμνών της περιοχής μας.
Το αποτέλεσμα αυτό είναι απόρροια ενός σωστού σχεδιασμού και ενός πολύ υψηλού επιπέδου επαγγελματικής κατάρτισης και συνείδησης που διαθέτει το προσωπικό της επιχείρησης.
Σε αυτή την διαρκή και δύσκολη προσπάθεια ζητάμε την συμπαράταξη και στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων, των φορέων της περιοχής και των πολιτών.
Από την Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε