Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Ο ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο περί «προστασίας Δασικών εκτάσεων Αττικής και λοιπές διατάξεις»


Είναι κοινή πλέον η πεποίθηση, ότι πίσω από κάθε πυρκαγιά υπάρχει και κάποια απόπειρα αλλαγής χρήσης, που μαζί με την κυριότητα θα οδηγήσει στην αυθαίρετη δόμηση. Η «μάστιγα» των καταπατήσεων δημόσιας δασικής γης και η αυθαίρετη δόμηση, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών και των νόμων που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Αθηνών-Πειραιώς, κινδυνεύουν από καταπατητές 3 εκ. περίπου στρ. δημόσιας δασικής γης, στις εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας. Πάνω από 400.000 οικογένειες διεκδικούν δάση και δασικές εκτάσεις, ενώ υπολογίζεται ότι περισσότερα από 2 εκ. στρ. δασών και δασικών εκτάσεων έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες και συνεταιρισμούς (Καθημερινή 29.3.09).
Κύριος τρόπος ουσιαστικής προστασίας του δασικού οικοσυστήματος και των περιαστικών δασών της Αττικής είναι η θεσμική θωράκιση τους, δηλαδή η ανακήρυξή τους σε Περιοχές Απολύτου Προστασίας, με όλες τις προστατευτικές διατάξεις του νόμου.
Ερωτηματικά προκαλεί η αιφνίδια προσθήκη τροπολογίας από την κυβέρνηση στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, περί αυξήσεων φόρου γονικών παροχών και κληρονομιών. Η τροπολογία αυτή, πιθανόν να συνδέεται και με αναμενόμενα έσοδα από τη μεταβίβαση καταπατημένων δημόσιων-δασικών εκτάσεων, που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας.
Αθήνα,12.1.2009