Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Προσφυγικός Συνοικισμός Θήβας..... Ώρα Μηδέν!!!


Ο Προσφυγικός Συνοικισμός που άλλοτε μύριζε ασβέστη, βασιλικό και γλυκόριζα έχει μεταβληθεί σε μια τεράστια εστία μόλυνσης, απειλώντας τους «κατοίκους» με τις χειρότερες αρρώστιες του παρελθόντος…
Όσοι πρόσφυγες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να φύγουν από τις ρίζες τους, παραμένουν εκεί χωρίς ξεγνοιασιά και κυρίως χωρίς αξιοπρέπεια, αφού η συμπεριφορά ορισμένων τους αναγκάζει να υπομένουν: Στέκονται προκλητικά απέναντι στους ηλικιωμένους ξύνοντας τα απόκρυφά τους, αλίμονο!!!
Σήμερα, οι εναπομείναντες κοιτούν βλοσυρά την ομάδα, που για άλλη μια φορά καταμετρεί τον πόνο τους…ενώ κάποιοι βρίσκουν το θάρρος να τα πουν κατάμουτρα:
«Τα μέτρα είναι για να γεμίζουν τις τσέπες τους όλοι. Ούτε που τους νοιάζει για μας». Λίγο πιο πέρα, όπου δυο κτίσματα γκρεμίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα , ο χώρος μεταβλήθηκε άμεσα σε «δημόσιο ουρητήριο»…
Οι ηλικιωμένοι αγκαλιάζουν κι εκλιπαρούν τα δικά τους προσφυγόπουλα, που κάποτε μεγάλωσαν σε αυτή την γειτονιά: «Ανδρέα – Νίκο, κάντε κάτι, σώστε μας»!
«Για πολλοστή φορά ανακαλύψαμε την Αμερική, αλλά ελπίζουμε πάλι από την νέα Δημοτική Αρχή, που αντέδρασε άμεσα κι ευχόμαστε να επανεξετάσει το θέμα των επιτροπών, που επί χρόνια βλέπουν τα ετοιμόρροπα σπίτια ως μη επικίνδυνα για την δημόσια υγεία και ασφάλεια» επισημαίνει σε έντονο ύφος ο Πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας Α. Δαγδελένης, προσθέτοντας με παράπονο: «Το καπάκι του Συνοικισμού πρέπει να ανοίξει! Είναι κρίμα που τόσα χρόνια δεν έχει βρεθεί λύση γι’ αυτό το π΄ροβλημα που πολύ σύντομα θα μαστίζει όλη την πόλη».
Σοκαρισμένος ήταν ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Θηβών Κ. Χαρέμης, που είδε την κατάσταση και εκ των έσω. «Έχω απελπιστεί» μας λέει «Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρότερα απ’ ότι εμφανίζονται. Πρέπει να γίνουν δραστικές κινήσεις. Να βρούμε τους ιδιοκτήτες και να τους πείσουμε πως είναι για το συμφέρον τους ο καθαρισμός της περιοχής».
Αποφασισμένος «να το τραβήξει το σχοινί» δηλώνει ο Αντιδήμαρχος Θηβαίων Α. Χατζησταμάτης, μιλώντας για εξώδικα στα καταπατημένα σπίτια και κλήση στην συνέχεια των ιδιοκτητών, προκειμένου να βρεθούν άμεσα λύσεις.
«Αν δεν διορθωθούν τα πράγματα, κινδυνεύουν όλοι με τις επιδημίες, καθώς είναι τους φορείς ασθενειών Ο δήμος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει και θα το κάνει» δηλώνει, εξοργισμένος με τα όσα είδε και άκουσε…
«Εδώ απαιτείται η συμμετοχή όλων, ιδιοκτητών, δήμου, φορέων και αρμοδίων, γιατί τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα» τόνισε ο Α. Σαμιώτης, στον οποίο μάλιστα, θέσαμε και το κρίσιμο ερώτημα: «Τι θα κάνατε αν σήμερα σας όριζαν υπεύθυνο και υπόλογο για τον Προσφυγικό Συνοικισμό;».
«Υπάρχουν πάρα πολλά σπίτια που μπορούν να κατεδαφιστούν άμεσα. Υπάρχουν κάποιες εμπλοκές στην διαδικασίες νομικής υφής, που θεωρώ ότι ξεπερνιούνται, γιατί επικίνδυνα για την δημόσια υγεία και ασφάλεια. Αμέσως αλλάζει όψη σε ένα σημαντικό κομμάτι του Προσφυγικού Συνοικισμού» απαντά, αναφερόμενος σε επόμενες διαδικασίες που έχουν να κάνουν με την δημιουργία πλατειών, πράσινου, παιδικής χαράς κ.α.
Έκπληξη ωστόσο, έχει προκαλέσει σε όλους η απουσία του ΣΔΟΕ για το πρόβλημα, θέμα που θέτει ξεκάθαρα ο κ. Σαμιώτης: «Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί το ΣΔΟΕ όλα αυτά τα χρόνια είναι απών. Οι πρώτοι και κύριοι υπεύθυνοι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εδώ, είναι οι κάτοικοι ιδιοκτήτες. Αν τα σπίτια δεν είχαν νοικιαστεί με τον τρόπο που νοικιάζονται όλα θα ήσαν καλύτερα Θα πρέπει άμεσα να επέμβει το ΣΔΟΕ, για να δώσει την λύση στο πρόβλημα» τονίζει κι εμείς υπενθυμίζουμε έγγραφο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής που τους καλούσε, αλλά που ποτέ δεν ήρθαν!!!