Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Η απάντηση Κουτρουμάνη στη Βάσω Τσόνογλου


....Όπως αντιλαμβάνεσθε πέραν της αποδυνάμωσης της πόλης, που στερείται ένα σημαντικό Σώμα που αφορά τον εργαζόμενο πληθυσμό, δημιουργούνται ένα σωρό προβλήματα και ερωτηματικά, γιατί αποδυναμώνεται η περιοχή της Θήβας.
Κύριε Υφυπουργέ, είναι πολύ κρίσιμο αυτό το θέμα. Θα ήθελα να ακούσω την άποψή σας. Είναι ένα κρίσιμο ερώτημα και γι’ αυτό έχει δραστηριοποιηθεί όλη η τοπική κοινωνία» είπε στο ξεκίνημα της ομιλίας της η κ. Τσόνογλου.
Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γεώργιος Κουτρουμάνης είπε χαρακτηριστικά:
«Κυρία Τσόνογλου, με την ερώτησή σας αναδεικνύετε ένα σημαντικό θέμα που αφορά τη λειτουργία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, τη διάρθρωσή του, τη στελέχωσή του και την αποτελεσματικότητά του, που βεβαίως ενδιαφέρει και τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που θέλουν να λειτουργούν μέσα σε συγκεκριμένους κανόνες.
Στο πλαίσιο της αναβάθμισης και ανασύστασης της Επιθεώρησης Εργασίας, τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για συζήτηση στη Βουλή, εφόσον προηγηθεί βέβαια η διαβούλευση και εφόσον δούμε όλες τις προτάσεις οι οποίες κατατίθενται και από τους φορείς, φυσικά και από τους Βουλευτές, και από τοπικούς φορείς που ασφαλώς έχουν γνώση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε περιοχής.
Επίσης, πρέπει να σας πω ότι συστάθηκε μία ομάδα, η οποία παρέδωσε το πόρισμά της και τις απόψεις της στο τέλος του 2010 κι η οποία έχει μελετήσει όλα τα πληθυσμιακά στοιχεία σε κάθε νομό της χώρας, για να μπορέσει να γίνει η κατανομή των παραρτημάτων, των τμημάτων του Σ.ΕΠ.Ε. κατά τρόπο που να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες κάθε νομού και κάθε περιοχής.
Τρία είναι τα βασικά κριτήρια με τα οποία έγινε αυτή η κατανομή και βέβαια πάνω στα τρία συγκεκριμένα κριτήρια θα γίνει κι η συζήτηση το επόμενο διάστημα, μέχρις ότου οριστικοποιήσουμε το σχήμα με το οποίο θα λειτουργήσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας τα επόμενα χρόνια.
Το ένα είναι αυτό που ήδη ανέφερα, δηλαδή τα πληθυσμιακά δεδομένα κάθε νομού.
Για τη Βοιωτία η καταγραφή που έχουμε, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, δείχνει ότι έχουμε επτά χιλιάδες επιχειρήσεις περίπου στη Βοιωτία. Οι επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν πάνω από τέσσερα άτομα είναι τριακόσιες πενήντα και με βάση αυτά τα στοιχεία, καταλήξαμε ότι θα πρέπει εκεί να απασχολούνται επτά στελέχη στην Κοινωνική Επιθεώρηση και πέντε στελέχη στην Επιθεώρηση για την Υγιεινή και Ασφάλεια.
Το δεύτερο κριτήριο, μετά τα πληθυσμιακά, έχει να κάνει με την γεωγραφική ιδιαιτερότητα ενός νομού, δηλαδή με το κατά πόσον υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης από το τμήμα σε κάθε περιοχή όπου υπάρχουν επιχειρήσεις και χρειάζεται έλεγχος. Εξετάζεται, λοιπόν, κι αυτό το δεύτερο κριτήριο.
Και τρίτον, υπάρχουν και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Δηλαδή μπορεί να υπάρχει πρόσβαση, αλλά αν σ’ ένα σημείο του νομού υπάρχει συγκέντρωση πολλών επιχειρήσεων, για τις οποίες χρειάζεται να υπάρχει εκεί τμήμα, κι αυτό εξετάζεται, όταν κυρίως υπάρχει μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από την έδρα του τοπικού παραρτήματος με τη μορφή που λειτουργούσε μέχρι τώρα.
Πάνω σ’ αυτά τα τρία, λοιπόν, θα συζητήσουμε και τις επόμενες ημέρες. Δεν είμαστε δογματικοί στην άποψή μας. Υπάρχει μια πρώτη καταγραφή. Θα δούμε με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα αυτό, στο οποίο αναφέρεστε εσείς, και άλλα παρόμοια προβλήματα, τα οποία έχουν φθάσει σε μας από Βουλευτές και σε άλλους νομούς ή από εργατικά κέντρα».
Στην δευτερολογία της η κ. Τσόνογλου τόνισε ότι: «Χαίρομαι διότι πράγματι λαμβάνετε υπ’ όψιν, κύριε Υπουργέ, τα πληθυσμιακά κριτήρια.
Χαίρομαι επίσης διότι πράγματι λαμβάνετε υπ’ όψιν τις ευαισθησίες που έχει η κάθε περιοχή, ανάλογα με τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται, όπως αναλύσατε. Δεν μπορώ όμως να παραβλέψω το γεγονός του πώς παρελείφθη αυτό το Τμήμα, που λειτουργεί από συστάσεως του Σ.ΕΠ.Ε. και που, παρά την ελλιπή στελέχωση, έχει επιδείξει μια μεγάλη δραστηριότητα. Και εκτείνεται η δραστηριότητά του αυτή από τη «ΛΑΡΚΟ» μέχρι τη ΒΙΠΕ Θίσβης. Μιλάμε για βαριές βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Θήβας. Μιλάμε, λοιπόν, για τμήμα της «ΛΑΡΚΟ», μιλάμε για τη «Σωληνουργεία Κορίνθου» και τη «Σωληνουργεία Θηβών», μιλάμε για τα «Συρματόσκοινα Κορωνάκη» και πολλές άλλες επιχειρήσεις, όπως η «Ελληνικά Καλώδια», η «ΤΕΡΝΑ», η «Θερμοηλεκτρική». Είναι μια μεγάλη περιοχή δηλαδή που καθίσταται βιομηχανούπολη. Και πράγματι, από το ποσοστό που μου είπατε, τουλάχιστον εκατό βαριές βιομηχανίες είναι συγκεντρωμένες στην περιοχή της Θήβας και δυόμισι χιλιάδες επιχειρήσεις υπό μορφή προσωπικών εταιρειών ή άλλων εταιρειών.
Και έχω εδώ όλα τα στοιχεία να σας τα καταθέσω, διότι γιατί προφανώς, ενδεχομένως να μην ελήφθησαν ή να μην αξιολογήθηκαν όπως θα έπρεπε, από την ομάδα την οποία μου λέτε. Και βεβαίως εδώ φαίνεται και το είδος της κάθε επιχείρησης και το πόσους εργαζόμενους απασχολεί και μιλάμε για μία περιοχή που έχει πάνω από επτά χιλιάδες εργαζόμενους. Αυτοί οι εργαζόμενοι είναι σε λίαν απομακρυσμένα σημεία, όπως μας είπατε, γιατί και αυτό το κριτήριο λαμβάνεται υπόψη. Μιλάμε, λοιπόν, για τμήμα της «Λάρκο» που είναι στη Λάρυμνα. Μιλάμε για τα «Σωληνουργεία Κορίνθου», που είναι στη ΒΙΠΕ Θίσβης που είναι πλησιέστερα προς τη Θήβα, παρά οπουδήποτε αλλού. Μιλάμε για «Συρματόσχοινα Κορωνάκη» που είναι έξω ακριβώς από τη Θήβα, «Ελληνικά Καλώδια» σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τη Θήβα, «ΤΕΡΝΑ» «ΗΡΩΝ» «Θερμοηλεκτρική» που είναι έξω ακριβώς από τη Θήβα.
Μιλάμε, λοιπόν, για εργαζόμενους που είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους, που προέρχονται από την άσκηση της δραστηριότητάς τους, όπου πρέπει να είναι τακτικοί οι έλεγχοι και μάλιστα να στελεχωθεί όπως πρέπει, όχι μόνο δηλαδή να μην καταργηθεί, αλλά επιβάλλεται και η επιτυχής του στελέχωση, αν πούμε ότι πράγματι πιστεύουμε σε ένα Σώμα, που είναι ενταγμένο στην εξυπηρέτηση του εργάτη.
Επίσης, μην ξεχνάτε ότι η περιφέρεια έχει δεχθεί μεγάλο μέρος λαθρομεταναστών και προσφεύγουν στην αδήλωτη εργασία και στη μαύρη εργασία, που φανταστείτε με τόσες επιχειρήσεις να μην υπάρχει και έλεγχος. Αντιλαμβάνεσθε, λοιπόν, ότι αυτές οι επιχειρήσεις θα γίνουν πυρήνας έλξης όλων αυτών των βιομηχανιών, των επιχειρήσεων, που θα θέλουν να έχουν εργαζόμενους, φτηνά εργατικά χέρια, να μην τους δηλώνουν και να μην υπάρχει και έλεγχος από πουθενά. Άρα, επιβάλλεται για χίλιους δύο λόγους. Και αυτή είναι η αιτία για την οποία ήδη υπάρχει μεγάλη αναστάτωση. Και δεν σας κρύβω ότι υπάρχει ένα ψήφισμα από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Θήβας, που πράγματι τονίζει την ύπαρξη υποδομών στην πόλη της Θήβας, αστυνομία, ΔΟΥ και οτιδήποτε άλλο για την άμεση ενεργοποίησή τους, όταν προκύψει κάποια παράβαση η οποία θα έχει συνέπειες και εμπλοκή άλλων υπηρεσιών. Υπάρχει ψήφισμα του Δήμου της Θήβας, γιατί έγινε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο υπογεγραμμένο απ’ όλους τους επιστημονικούς και άλλους φορείς, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, Επιστημονικοί Σύλλογοι, Δικηγορικός Σύλλογος, Ιατρικός Σύλλογος, Εμπορικό Επιμελητήριο και βεβαίως ο Εμπορικός Σύλλογος, ο οποίος είναι πάντα παρών και στηρίζει και όλοι αυτοί οι άνθρωποι αγωνιούν, τί θα γίνει εφόσον καταργηθεί αυτό το Σώμα. Κατά συνέπεια, αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ, πιστεύω ότι θα πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος και βεβαίως να ελεγχθούν όλα αυτά τα στοιχεία, που θα σας καταθέσω».