Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

«Οδηγίες για την αντιμετώπιση της έξαρσης της εποχικής γρίπης»


Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από γρίπη είναι οι εξής:
1.Τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
2. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας
3.Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα
-Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες.
-Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές.
-Ανοσοκαταστολή (εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας ).
-Δρεπανοκυτταρική νόσο ( και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
-Μεταμόσχευση οργάνων
-Νευρομυϊκά νοσήματα
-Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
-Χρόνια νεφροπάθεια
4. Εγκυες γυναίκες β΄κ γ΄τριμήνου
5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακρόχρονα (π.χ. νόσος Kawasaki) για να ελαττωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
6.Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά< 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
7. Οι κλειστοί πληθυσμοί ( προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων –λυκείων , στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ. ά.)
Η χρήση των αντιϊκών φαρμάκων θα γίνεται με την υπόδειξη του θεράποντα γιατρού με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.
Αναφορικά με την λειτουργία των σχολείων, επισημαίνουμε ότι αυτή δεν αναστέλλεται λόγω αυξημένης δραστηριότητας της εποχικής γρίπης. Συστήνεται η αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και κυρίως το καλό πλύσιμο των χεριών.