Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Το μοντέλο του 2ου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη Στερεά Ελλάδα, και του 1ου βαθμού για τη Βοιωτία


Τα ανθρωπογεωγραφικά και νομοτεχνικά δεδομένα, οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών και οι προοπτικές δημιουργίας σοβαρής υποδομής για ουσιαστική ενίσχυση της όλης προσπάθειας από την Πολιτεία, ώστε να μπουν οι νέοι Δήμοι σε τροχιά ορθολογικού προβληματισμού και δράσης, επιβάλει τη δημιουργία (ασφαλώς όχι δύο αλλά) πέντε (5) Δήμων, που θα μπορούν να γίνουν οικονομικά ισχυροί και λειτουργικά υποδειγματικοί: α. Δήμος Οινοφύτων – Τανάγρας – Σχηματαρίου και Δερβενοχωρίων με τη συνένωση των τεσσάρων (4) υφιστάμενων σήμερα ομωνύμων Δήμων, β. Δήμος Θηβαίων – Πλαταιών – Βαγίων – Θεσπιών και Θίσβης, με τη συνένωση των πέντε (5) ομωνύμων Δήμων, γ. Δήμος Αλιάρτου – Κορώνειας και Ακραιφνίου, με τη συνένωση των τριών (3) ομωνύμων Δήμων, δ. Δήμος Ορχομενού – Χαιρώνειας και Δαύλειας, με τη συνένωση των τριών ομωνύμων Δήμων και ε. Δήμος Λεβαδαίων – Αράχωβας και Διστόμου, με τη συνένωση επίσης των τριών ομωνύμων Δήμων και των δύο Κοινοτήτων, της Αντίκυρας και του Κυριακίου.
Όσον αφορά τώρα τον 2ο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δεν είναι άλλος από το εκλεγόμενο σε κάθε περιοχή Περιφερειακό Συμβούλιο, για τη Στερεά Ελλάδα υπάρχει δόκιμη πρόταση που την είχαμε έτοιμη στο υπουργείο Εσωτερικών όταν πρωθυπουργός ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά την αγνόησαν τόσο οι κυβερνήσεις Σημίτη όσο και οι κυβερνήσεις Καραμανλή. Και η ριξικέλευτη αυτή πρότασή μας έλεγε, και λέει, τα εξής : Περιφέρεια Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία και εκλεγμένο Περιφερειακό Συμβούλιο και Περιφερειάρχη, που θα αναλάβει όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων της αειφόρου ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Στον καθένα από τους πέντε (5) νομούς – την Βοιωτία, την Εύβοια, την Ευρυτανία, την Φθιώτιδα και την Φωκίδα – τις κρατικές αρμοδιότητες θα τις ασκεί, ως Νομάρχης, ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης Σύμβουλος, που θα επιλέγεται από το ψηφοδέλτιο τού Συνδυασμού ο οποίος θα υπερισχύσει και θα εκλέξει τον Περιφερειάρχη.