Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Πολίτες κατά του λιθάνθρακα


Εάν λειτουργήσουν, θα συνεισφέρουν δεκαπλάσιους ρύπους από τα ετήσια δικαιώματα (2008-2012) που έχουν οι νεοεισερχόμενες μονάδες με βάση την δέσμευση της χώρας στο πρωτόκολλο του Κιότο.
Και ενώ με ευθύνη της Πολιτείας σημειώνεται μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή πολιτικών για εξοικονόμηση, συνεχίζεται η περιβαλλοντική καταστροφή στις λιγνιτικές περιοχές. Ταυτόχρονα ένα νέο μεγάλο ενεργειακό κέντρο αναπτύσσεται στις όμορες περιοχές γύρω από την Αθήνα, με τη Βοιωτία να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος. Οι νέες μονάδες δημιουργούνται ανεξέλεγκτα, με συνέπεια την κατά τόπους υπερσυγκέντρωση και την πρόκληση οξύτατων οικολογικών και αναπτυξιακών προβλημάτων.
Δείγμα στρέβλωσης στη λειτουργία του τομέα της ενέργειας, αποτελεί και η κατάχρηση του φυσικού αερίου που οδηγείται κατά 70 % για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος σε πλήρη αντίθεση με τα ισχύοντα στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Η σπατάλη αυτή επιβαρύνει το περιβάλλον και την οικονομία αφού το φυσικό αέριο που εισάγεται, χάνει το μεγαλύτερο μέρος της αξίας του ως πρωτογενούς καυσίμου. Αντίστοιχα, η αναγκαία και κρίσιμη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθυστερεί και συχνά συναντά τοπικές αντιδράσεις γιατί γίνεται με τρόπο αυθαίρετο, επιθετικό, με κριτήριο την εξυπηρέτηση επενδυτικών επιλογών.
Με βάση τα παραπάνω, τοποθετηθήκαμε υπέρ του δημόσιου και κοινωνικού έλεγχου στον τομέα της ενέργειας και ενός σχεδιασμού που θα αποτιμά τις σημερινές ανάγκες και θα προβλέπει αξιόπιστα τις μελλοντικές, ενώ ταυτόχρονα θα προσδιορίζει μια δεσμευτική πολιτική για τη δραστική μείωση των εκπομπών.
Διατυπώσαμε το αίτημα ο ενεργειακός σχεδιασμός να γίνεται με την ευρύτερη δυνατή διαβούλευση και κοινωνική συμμετοχή και επιμείναμε στην ανάγκη ενημέρωσης και συναπόφασης των τοπικών κοινωνιών για τα ζητήματα που τις αφορούν και τις επηρεάζουν.
Η Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη δεσμεύτηκε για την απόσυρση παλαιών λιγνιτικών μονάδων, όταν αντικατασταθούν από νέες καθώς και για την μη εισαγωγή του λιθάνθρακα και των πυρηνικών στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Ωστόσο ανοιχτά παραμένουν για το νέο Υπουργείο τα θέματα του ενεργειακού και χωροταξικού σχεδιασμού, στα οποία απαιτούνται γενναίες και γρήγορες αποφάσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, εκτιμούμε ότι θα ενταθούν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα και θα δημιουργηθούν τετελεσμένα που θα είναι δύσκολο να αναστραφούν.
Το διήμερο διοργανώθηκε από το δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS στην Αίγλη του Ζαπείου στις 6 & 7 Νοεμβρίου. Στο στρογγυλό τραπέζι, τους Πολίτες κατά του Λιθάνθρακα εκπροσώπησε η Δέσποινα Σπανούδη, ενώ εκτός από την Υπουργό συμμετείχαν ακόμη οι δημοσιογράφοι Γιώργος Αυγερόπουλος και Α. Χαίνη, εκπρόσωποι του ΤΕΕ και των οργανώσεων GREENPEACE, WWF, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.