Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

ΟΜΙΛΙΑ Β. ΤΟΓΙΑ στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την συζήτηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2010


Είναι αλήθεια ότι αυτό που όλοι ζητούν, να προχωρήσει και να αναθερμανθεί η ελληνική οικονομία, να υπάρξει ένας σοβαρός Προϋπολογισμός, αυτό είναι το ζητούμενο. Ακούγονται λέξεις, οι οποίες κατηγορήθηκαν ή λοιδορήθηκαν στο παρελθόν και συζητούνται ως αυτονόητες, «Ειλικρινής προϋπολογισμός». Στην Ελλάδα σήμερα ζητάμε ειλικρίνεια στα στοιχεία. Δηλαδή στην ουσία κάνουμε προϋπολογισμούς ή ψηφίζονται προϋπολογισμοί, οι οποίοι έχουν ψεύτικα στοιχεία και εμφανιζόμαστε ενώπιον του ελληνικού λαού και του λέμε ότι εμείς έχουμε ως στόχο να σας παρουσιάσουμε έναν ειλικρινή Προϋπολογισμό, όχι αναπτυξιακό Προϋπολογισμό, όχι μη ελλειμματικό Προϋπολογισμό, αλλά έναν Προϋπολογισμό που να λέει τα αληθινά στοιχεία.
Γι' αυτό λέω, εφόσον κανείς δεν αμφισβητεί και είναι πραγματικά παιδαριώδης η συζήτηση και η προσπάθεια των εκπροσώπων της Ν.Δ. να παίξουν είτε με το τερατώδες χρέος, είτε με τον ανεπανάληπτο δανεισμό της χώρας, αυτά είναι τα μεγέθη, τα αναγνωρίζουμε και αναλαμβάνουμε στοιχειωδώς τις ευθύνες μας, διότι διαφορετικά συνεχίζουμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο.
Σε αυτά τα πλαίσια, αναρωτιέται κανείς τι διαφορετικό Προϋπολογισμό θα μπορούσε να καταθέσει η νέα Κυβέρνηση. Θα μπορούσε να καταθέσει κάτι διαφορετικό αν είχε διαφορετική πολιτική αντίληψη ή αν δεν είμαστε αποφασισμένοι στοιχειωδώς να στηρίξουμε και να τηρήσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Λέγεται και ακούστηκε πολλές φορές εδώ η ρήση μας και η ρήση του Προέδρου και νυν Πρωθυπουργού ότι «τα λεφτά υπάρχουν». Το αποδείξαμε όμως, αποδείχτηκε και στον Προϋπολογισμό. Το να βρεις τα λεφτά για να δώσεις το επίδομα αλληλεγγύης είναι ένα πρώτο δείγμα καλής προσπάθειας αναδιανομής του εισοδήματος, που σημαίνει ότι εκφράζει μια πολιτική βούληση και ότι ναι βρίσκονται τα λεφτά και αυτό είναι ένα δείγμα που θα πρέπει να βρει τη συνέχεια του.

Θα μπορούσε να κάνει διαφορετικό Προϋπολογισμό με αυτά τα δεδομένα, όταν θα πρέπει ταυτόχρονα να εξυπηρετηθούν όλοι οι στόχοι του Προϋπολογισμού καθώς και όλοι οι σοβαροί αναπτυξιακοί στόχοι που μπορούν να βγάλουν τη χώρα από τη κρίση και να έχουμε ένα στοιχειώδη Προϋπολογισμό; Όταν θα πρέπει να στηρίξουμε την οικονομία, να επανεκκινήσουμε την οικονομική δραστηριότητα και όταν έχουμε υποσχεθεί και δεσμευτεί ότι θα έχουμε αυξήσεις 1,5% στις συντάξεις και στις αγροτικές και αυτά είναι σημαντικά ποσά, γύρω στα 150 εκατομμύρια; Όταν θα πρέπει να βρεθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους οικονομικά ασθενέστερους, όταν έχουμε υποσχεθεί και συμπεριλαμβάνεται στον Προϋπολογισμό το 1 δις ευρώ για την εκπαίδευση και 3.000 νοσηλευτές για το ΕΣΥ που θα κοστίσουν 70 εκατομμύρια, όταν επιτέλους θα πρέπει να αποκατασταθεί η διαφάνεια και η αξιοπιστία των οικονομικών στοιχείων;
Είναι πολύ θετική η εξαγγελία και θα πρέπει όλοι μας να στηρίξουμε την υλοποίησή της, για την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, με δεδομένο ότι θα πρέπει να πετύχουμε την δημοσιονομική βιωσιμότητα και να μειώσουμε το έλλειμμα κάτω από το 10% του ΑΕΠ, με δραστική ενεργοποίηση των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών.
Υπάρχουν και κάποιες περιοχές οι οποίες χρειάζονται διευκρίνιση, χρειάζονται επιμονή. Η πάταξη της φοροδιαφυγής και η πρόβλεψη για 1,2% δις ευρώ προφανώς είναι μια εξαγγελία. Πρέπει να υλοποιηθεί, γιατί αν δεν υλοποιηθεί, θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Είναι ένα παράδειγμα για το ότι το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού χρειάζεται επιμονή στην εφαρμογή και υλοποίησή του, γιατί αν και τώρα διαφύγουν κάποιες προβλέψεις, το πρόβλημα θα μεγαλώσει. Όπως επίσης είναι θετικό ότι υπάρχει πρόβλεψη για την αύξηση των δημόσιων δαπανών. Θα πρέπει να πω ότι και αυτό είναι μια θετική προοπτική και εμείς προεκλογικά το λέγαμε συνέχεια, κατηγορώντας τους Προϋπολογισμούς της Νέας Δημοκρατίας, που συνεχώς μείωναν τις δημόσιες επενδύσεις, όπως μείωναν και γενικώς μόνιμα τις κοινωνικές δαπάνες και στην Παιδεία και στην Υγεία.
Όμως υπάρχουν απορίες και ερωτηματικά. Με ποια λογική και με ποια στοιχεία, κύριε Υπουργέ, βγαίνουν οι αυξομειώσεις ανά τομέα στο πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων; Κατανοώ ότι στην αρχή υπάρχει μια κεκτημένη ταχύτητα, ωστόσο στην κατανομή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και σε συνδυασμό με την επιτέλους επανεκκίνηση του ΕΣΠΑ, θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες ιεραρχήσεις και συγκεκριμένες πιστοποιήσεις για τα ποσά και τις αυξομειώσεις που αναφέρονται. Εγώ πιστεύω ότι και εσείς δεν θα είστε έτοιμος να μου πείτε, γιατί οι συγκεκριμένες αυξομειώσεις εμφανίζονται στο συγκεκριμένο πίνακα στο Προσχέδιο, στη σελίδα 20, αλλά αυτό νομίζω ότι στηρίζει και το αίτημα να έχουμε τη δυνατότητα να πάμε σε διαφορετικές μεθόδους και τρόπο λειτουργίας, επεξεργασίας και εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.
Πιστεύω ότι το Προσχέδιο και ο Προϋπολογισμός που θα ακολουθήσει εκφράζει και αποδεικνύει πολιτική βούληση, για την αναδιανομή του εισοδήματος, για το νοικοκύρεμα των οικονομικών κ.α.. Δίνει δείγματα γραφής. Το αναπτυξιακό κομμάτι και η αναπτυξιακή διάσταση είναι εκείνη που θα δώσει και την ώθηση στον Προϋπολογισμό, γιατί δεν θα πρωτοτυπήσω αν πω, δεν είναι το θέμα να μοιράζουμε ή να αυξομειώνουμε τα έσοδα και τα έξοδα, είναι κρίσιμο θέμα, αλλά το κρίσιμο θέμα της ελληνικής οικονομίας είναι η αναπτυξιακή της προοπτική και το μεγάλωμα της πίτας και του πλούτου και αυτό θα αποδειχθεί και με τις αναπτυξιακές προσπάθειες, αλλά και κυρίως με τις άλλες τομές που έπονται και πρέπει να υλοποιηθούν. Για παράδειγμα, μια νέα προσπάθεια που θα πρέπει να αποδειχθεί είναι με το νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα είναι επανάσταση στην κυριολεξία για τα ελληνικά δεδομένα και για τα δεδομένα της οικονομίας.
Είναι ένα Προσχέδιο Προϋπολογισμού έκτακτης ανάγκης και αυτό νομίζω πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Κανονικά αυτός ο Προϋπολογισμός και αυτό το Προσχέδιο μέσα από την αναμφισβήτητη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα έπρεπε να ψηφιστεί ομόφωνα από την Ελληνική Βουλή και κυρίως, θα έπρεπε να ψηφιστεί από τη Νέα Δημοκρατία.