Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Είπαν για το Πολυτεχνείο.....


ΝΙΚΟΣ ΣΒΙΓΓΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ
36 χρόνια συμπληρώνονται από το Νοέμβρη του 1973 και τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένουν όχι απλά επίκαιρα, αλλά και διδακτικά για τους αγώνες του σήμερα.
Το Πολυτεχνείο αποτελεί ορόσημο, στην αντίσταση της φοιτητικής νεολαίας και του Λαού ενάντια στη Δικτατορία των Συνταγματαρχών και κάθε επέτειος αποτελεί αφορμή να τιμήσουμε τους πρωταγωνιστές του αλλά και να αντλήσουμε πολύτιμα διδάγματα.
Σήμερα, παρότι οι καταστάσεις και οι συνθήκες είναι διαφορετικές το μήνυμα του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να παραμένει ζωντανό και να διδάσκει.
Είμαι βέβαιος ότι και η σημερινή νεολαία με την ίδια αυτοθυσία και το ίδιο θάρρος θα υπερασπιστεί τις υψηλές αξίες και τα ιδανικά, για τα οποία αγωνίστηκε η γενιά του Πολυτεχνείου.
Για να αποκτήσουν περιεχόμενο οι Δημοκρατικοί θεσμοί και να επικρατήσει μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης.
Η Δημοτική Αρχή τιμά και σέβεται τους αγώνες των νέων μας και βρίσκεται δίπλα τους σε κάθε προσπάθεια για μια σύγχρονη, δίκαιη και με ίσες ευκαιρίες Δημοκρατική Πολιτεία.

ΑΡΙΑ ΑΓΑΤΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Φέτος συμπληρώνονται 36 χρόνια από τον αγώνα των Ελλήνων φοιτητών εναντίον της επτάχρονης δικτατορίας.
Οι φοιτητές της χώρας σήκωσαν ψηλά τη σημαία του αγώνα με κυρίαρχο σύνθημα ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
Σήμερα, το μήνυμα της εξέγερσης και της νεολαίας παίρνει νέες διαστάσεις. Ο λαός και η νεολαία αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον, για πρόοδο, ευημερία, ανάπτυξη και ειρήνη σ’ όλο τον κόσμο.
Σήμερα δεν γιορτάζουμε μια απλή επέτειο, αλλά συνεχίζουμε τον αγώνα για Δημοκρατία και Ελευθερία, για την κοινωνία της Αλληλεγγύης!

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Γιορτάζουμε και φέτος, 36 χρόνια μετά, την δικαίωση των αγώνων των φοιτητών του Πολυτεχνείου. Δικαιώνονται οι αγώνες των πολιτών, των αντιστασιακών απέναντι σε ένα παράλογο και αντιδημοκρατικό καθεστώς. Τιμούμε όλους όσοι θυσιάστηκαν. Όσοι αγωνίστηκαν για την εδραίωση του δημοκρατικού μας Πολιτεύματος.
Σήμερα, ο εορτασμός της 17ης Νοέμβρη, έχει ιδιαίτερη σημασία. Δεν αποτελεί μόνο τιμή προς τους αγωνιστές. Ο φετινός εορτασμός είναι μια ακόμα απάντηση σε όσους προσπαθούν να καπηλευτούν τους αγώνες της γενιάς του Πολυτεχνείου, σε όσους προσπαθούν να επιβάλλουν τον τρόμο στην ελληνική κοινωνία, σε όσους προσπαθούν να αμαυρώσουν τους αγώνες της γενιάς μας. Στην τρομοκρατική έξαρση, στην ψευτοεπανάσταση των τρομοκρατικών ομάδων, η απάντησή μας είναι σθεναρή. Κανείς δε δικαιούται να υπονομεύσει τη δημοκρατία μας. Τη δημοκρατία, που κέρδισε με αίμα η γενιά του Πολυτεχνείου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΛΑΒΟΣ
ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑΣΟΚ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Φέτος συμπληρώνονται 36 χρόνια από την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο ελληνικός λαός, με μπροστάρη τη νεολαία, έσπασε τον γύψο, που οι δικτάτορες έβαλαν στην Ελλάδα, τον Απρίλη του 67’.
Το κυρίαρχο σύνθημα ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ αλλά και η απαίτηση για ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ και ΛΑΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ συμπύκνωσαν τις διεκδικήσεις και τα οράματα του ελληνικού λαού. Οι νεκροί του Πολυτεχνείου έγιναν οι συνεχιστές της διαρκούς θυσίας του ελληνικού λαού στο βωμό του αγώνα για ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Η εξέγερση σηματοδότησε την «αρχή του τέλους» της χούντας των συνταγματαρχών και αναμφισβήτητα υπήρξε η πιο φωτεινή πράξη αντίστασης σε μια σκοτεινή επταετία για τον τόπο.
Η 17η Νοέμβρη του 1973 δεν αποτελεί απλώς ένα χρονικό ορόσημο, αλλά πολύ περισσότερο ένα διαχρονικό σύμβολο διεκδικήσεων του νεολαιίστικου και του λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα και στον κόσμο ολόκληρο. Οι αγώνες της δεκαετίας του ’60 ενάντια στο κράτος και το παρακράτος της Δεξιάς αλλά και η άνοιξη της Πράγας και ο γαλλικός Μάης του ’68 είναι οι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας μαζικών διεκδικήσεων των λαών για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.
Σήμερα, τα μηνύματα εκείνων των εξεγέρσεων δεν μπορούν και δεν πρέπει να περιορίζονται σε επετειακές εκδηλώσεις και σε μια ξύλινη «αγωνιστική» ρητορική. Σήμερα οφείλουμε να διατρανώσουμε τη διαφοροποίησή μας στους θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού και τους πολιτικούς τους ομοϊδεάτες. Οι πολιτικές τους απέτυχαν και οδήγησαν στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων και ισχυρών, επιτείνοντας την ύπαρξη ενός κόσμου με διαφορετικές ταχύτητες και διαφορετικές αφετηρίες.
Στον αντίποδα λοιπόν των νεοφιλελεύθερων μονόδρομων και επιλογών, προβάλλει η ανάγκη δημιουργίας ενός ευρύτερου κοινωνικού κινήματος ιδίως της νέας γενιάς και αφύπνισης των νεανικών συνειδήσεων, η ανάγκη να αγωνιστούμε για πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, για την υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών, για αυτοδιάθεση των λαών, εκδημοκρατισμό και ειρηνική συνύπαρξη. Η ανάγκη να αγωνιστούμε για την προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών για έναν κόσμο με ισότητα ευκαιριών και κοινωνική αλληλεγγύης.
Καλούμε την αγωνιζόμενη νεολαία καθώς και κάθε δημοκράτη πολίτη να συμμετάσχει στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου και στην πορεία το απόγευμα της Τρίτης 17 Νοέμβρη 2009. Η συμμετοχή όλων να αποτελέσει τη δέσμευση για συνέχιση και ενίσχυση των διεκδικήσεων για:
ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ – ΛΑΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ- ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΕΙΡΗΝΗ & ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ