Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Σκέψεις για τον Καποδίστρια 2


Η Αλίαρτος σήμερα, μια εξελισσόμενη πόλη με 8.000 κατοίκους, εκτός των διαμερισμάτων της, γεωγραφικά είναι στο κέντρο του Νομού Βοιωτίας. Έχει τα περισσότερα πλεονεκτήματα για να επιβιώσει ως αυτοτελής Δήμος, με τη συγχώνευση των ομόρων Δήμων Ακραιφνίας, Θεσπειών, ενδεχομένως και Θίσβης.
Από τη πόλη μας διέρχεται η σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών – Θεσσαλονίκης με τον ομώνυμο σιδηροδρομικό σταθμό. Έχει την έδρα του Οργανισμού Κωπαΐδας, Γεωργικό Σταθμό Έρευνας, έχει το Κέντρο Υγείας (ΕΣΥ), 3 Φαρμακεία, 2 ιδιωτικά Ιατρεία, 3 Οδοντιατρεία, Λύκειο, Τεχνικό Λύκειο, Γυμνάσιο, 3 Δημοτικά Σχολεία, Φροντιστήρια Ελληνικής και Ξένων γλωσσών, Βρεφικό Σταθμό, Νηπιαγωγείο, Παιδικούς Σταθμούς, Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
Από πλευράς διοίκησης. Οργανωμένος Δήμος, Ειρηνοδικείο, Αστυνομία, Υποθηκοφυλάκειο, 2 Συμβολαιογραφεία, 1 Δικηγορικό Γραφείο, Ταχυδρομείο, Υπ/μα ΙΚΑ, 2 Υπ/τα Τραπεζών, Εθνικής και Αγροτικής, στα οποία εξυπηρετούνται όχι μόνο οι κάτοικοι τα Αλιάρτου, αλλά και όμορων Δήμων που είναι καλλιεργητές Κωπαΐδας , από τις επαρχίες Λιβαδειάς, Θήβας και Λοκρίδας. Επίσης έχει Δημοτική Επιχείρηση, ΚΑΠΗ, το οποίο θεωρείται το καλύτερο στην περιφέρεια σε οργάνωση και λειτουργία. Συνεδριακό Κέντρο κλιματιζόμενο, Σύγχρονη και κλιματιζόμενη αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, Σύγχρονο ποδοσφαιρικό γήπεδο με χλοοτάπητα και κερκίδες. Κατασκευάζεται (είναι στο τέλος) κλειστό Γυμναστήριο. Από Θρησκευτικής πλευράς, εκτός του Κεντρικού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Κων/νου (του μεγαλύτερου της Βοιωτίας) υπάρχει σύγχρονο Νεκροταφείο και άλλες διάφορες εκκλησίες.
Στον ιδιωτικό τομέα των επιχειρήσεων. Υπάρχουν 2 Super Market γνωστών Πανελλαδικής Εμβέλειας Αλυσίδων, 7 μικρότερων επιχειρήσεων, 2 Αρτοποιεία, 1 Ξενοδοχείο Ύπνου, Εστιατόρια, Καφενεία, Καφετέριες κ.τ.λ. επίσης 2 βιομηχανίες ζωοτροφών, 1 Εργοστάσιο επεξεργασίας και κονσερβοποιίας τομάτας, 1 Εκκοκκιστήριο Βαμβακιού, 1 Μονάδα επεξεργασίας και συσκευασίας κρέατος, Μηχανουργεία και ποικιλία εργαστηρίων διαφόρων βιοτεχνικών επιχειρήσεων και 8 πρατήρια υγρών καυσίμων.
Ο Δήμος Αλιάρτου διαθέτει τεράστια περιουσία σε ακίνητα (Κτίρια διαφόρων χρήσεων) οικόπεδα, κοινόχρηστο Parking , και το σπουδαιότερο πολλούς ασφαλτοστρωμένους παρόδους, για την άνετη στάθμευση τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής που θέλουν να εξυπηρετηθούν από τις παραπάνω διάφορες Υπηρεσίες και Οργανισμούς, μέσω του υπάρχοντος δικτύου καθημερινά για τις ανάγκες τους και τις Κυριακές και Αργίες για τη ψυχαγωγία τους. Αυτό άλλωστε είναι το μεγάλο πρόβλημα της σημερινής εποχής, η στάθμευση τω αυτοκινήτων. Επειδή στη σημερινή εποχή κυριαρχεί η πράσινη ανάπτυξη, η Αλίαρτος διαθέτει τεράστια έκταση πρασίνου, Πάρκα χλοοτάπητες κ.τ.λ. Το σπουδαιότερο στους κήπους του Οργανισμού Κωπαΐδος (κληρονομιά της Αγγλικής εταιρείας).
Από τις προσωπικές συζητήσεις με τις γνωριμίες που έχω στην περιοχή από την μακρόχρονη πείρα μου, έχω διαπιστώσει ότι όλος αυτός ο πληθυσμός των 15.000 κατοίκων της περιοχής κατά πλειοψηφία, επιθυμεί η Αλίαρτος να παραμείνει ως έδρα Δήμου με τη Νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση και εκείνοι ως Δημότες σε ένα Δήμο που έχει όλες τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη ζωή για αυτούς και για τα παιδιά τους.
Εφόσον η Κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των Δήμων στο 1/3 των σημερινών στην Ελλάδα, λογικά με αυτήν την αναλογία στο Νομό Βοιωτίας που έχει 18 Δήμους και 2 Κοινότητες, πρέπει κατά συνέπεια να δημιουργηθούν 6 νέοι Δήμοι. Με αυτό το συλλογισμό μπορούν και πρέπει να υπάρξει ο Δήμος Αλιάρτου ως έδρα του ομώνυμου ευρύτερου νέου δημιουργούμενου Δήμου.
Πιστεύουμε ότι τα Υπουργεία και οι αρμόδιοι φορείς, θα ιδούν ότι η πρόταση μας είναι ρεαλιστική, δίκαιη και εφικτή ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα και αντιδράσεις από τους 15.000 και πλέον κατοίκους της περιοχής.
Ευάγγελος Α. Μουράτης
Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΑΠΗ Δήμου Αλιάρτου