Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Το όραμα του Γιάννη Σταμούλη


Η εχθρότητα που αναπτύχθηκε στο πρόσωπο του Γιάννη του Σταμούλη και στο έργο του, είχε πάρει τέτοια χαρακτηριστικά που είχε φτάσει και στην κεντρική διοίκηση (κυβέρνηση) και από το τέλος του 1997 πολλά στελέχη της τότε Κυβέρνησης ανησυχούσαν γι’ αυτή την εξέλιξη, η οποία όπως προείπα δεν είχε πολιτικά χαρακτηριστικά. Αντίθετα ορισμένες πρωτοβουλίες των στελεχών που αντιτίθεντο άγγιζαν τα όρια της πολιτικής αλητείας η οποία καθημερινά μετέτρεπε και τις οργανώσεις του κόμματος από οργανώσεις παραγωγής πολιτικής σε ομάδες υποστήριξης προσώπων δηλαδή ομάδες πελατειακές του Βουλευτή Ακριβάκη. Αντί οι οργανώσεις και οι βουλευτές να παρακολουθούσαν ότι μπαίναμε σε μια θεσμική παρακμή είχαν στραφεί όλοι εναντίον του κ. Σταμούλη. Ειδικότερα δεν παρακολούθησαν καθόλου την κατάρρευση του συνεταιριστικού κινήματος και του εργατικού κινήματος στην περιοχή. Οι συνεταιριστικές οργανώσεις πτώχευαν και οι συνδικαλιστική δράση αποδυναμωνόταν με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στους αγρότες και τους εργαζόμενους.
-Υπήρχαν φήμες και ακουγόταν έντονα εκείνη την περίοδο των εκλογών ότι ο κ. Ακριβάκης στήριζε ανοιχτά τον υποψήφιο Νομάρχη της Ν.Δ Νίκο Στάμο. Ήταν έτσι; Υπήρχε κάποια διαφωνία μεταξύ Σταμούλη και Ακριβάκη;
Απ: για το τι συνέβαινε μεταξύ Σταμούλη και Ακριβάκη θα απαντήσω ξεχωριστά και ειδικά. Εκείνο που ξέρω είναι ότι δεν υπήρξε ποτέ διαφωνία και μπορώ να σας πω ότι στο εκλεκτορικό σώμα που πρόκρινε τον Σταμούλη για Νομάρχη, τον Μάρτιο του 1998, ο Ακριβάκης είχε κάνει ειδική δήλωση ότι θα στηρίξει όποιον το όργανο επιλέξει. Όμως από την επομένη έκανε ακριβώς το αντίθετο. Ότι διαπιστώνει η έρευνα σας είναι απολύτως σωστό. Ο Ακριβάκης είχε μετατρέψει τα πολιτικά του γραφεία σε κέντρα προπαγάνδας κατά του Γιάννη Σταμούλη και υπέρ του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Στάμου. Ούτε ένας φίλος του δεν συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του Γιάννη Σταμούλη και διέδιδε ότι δεν θα επιτρέψει να πάρει ο Σταμούλης ούτε 12%. Ο Νίκος Στάμος ως υποψήφιος Νομάρχης με επιστολή του στην ανάδοχο εταιρία κατασκευής του Διοικητηρίου δήλωνε ότι θα ματαιώσει το έργο γιατί είναι παράνομο και θα προσφύγει στα αρμόδια όργανα για να το ακυρώσει. Πράγματι όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του, από τον πρώτο μήνα ανακοίνωσε, αλλά δεν τεκμηρίωσε την παρανομία του έργου, την ακύρωση της κατασκευής του Διοικητηρίου και του αυτοκινητοδρομίου στον Ορχομενό. Επίσης αρνήθηκε να προχωρήσει στην απορρύπανση του Ασωπού ποταμού με ένα πρόγραμμα που είχε πετύχει ο Γιάννης Σταμούλης και είχε χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα life της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι από τις πρώτες ημέρες ο εκλεκτός του Βουλευτή Ακριβάκη, Νίκος Στάμος ματαιώνει δύο έργα εθνικής σημασία όπως το αυτοκινητοδρόμιο και η απορρύπανση του Ασωπού και λέω εθνικής σημασίας γιατί το αυτοκινητοδρόμιο θα λειτουργούσε στη Βοιωτία αλλά θα είχε εθνική διάσταση. Και η απορρύπανση του Ασωπού και η δημιουργία μονάδας επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων ήταν έργο υποστήριξης της βιομηχανίας μας και θα απάλλασσε την περιοχή μας από τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον. Ματαιώνοντας αυτές τις πρωτοβουλίες για τον Ασωπό ποταμό διαλύθηκαν και οι άλλες πρωτοβουλίες που αφορούσαν την βιομηχανία (Τράπεζα πληροφοριών που παρουσίαζε όλο τον βιομηχανικό πλούτο του Νομού και το Γραφείο Βιομηχανικής Αλλαγής που είχε συσταθεί προκειμένου να στελεχωθεί κατάλληλα από το ’99 και μετά, για την πλήρη υποστήριξη των αναγκών της εγκατεστημένης βιομηχανίας στον Νομό Βοιωτίας. Αλλά επειδή αυτά αφορούν το όραμα Σταμούλη θα επανέλθουμε με ειδικά στοιχεία. Θα άξιζε η έρευνα σας να στραφεί και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο προκειμένου να αντληθούν πληροφορίες που έχουν να κάνουν με τις ματαιώσεις αυτών των έργων οι οποίες είναι φανερό ότι έβλαψαν τον Νομό. Επειδή με ρωτήσατε ποια ήταν η στάση και των άλλων Βουλευτών την περίοδο εκείνη, οι Θηβαίοι πολίτες θα θυμούνται ότι ο τότε Βουλευτής Κατσιμπάρδης που ήταν και υποψήφιος Δήμαρχος παρευρέθη στην κεντρική ομιλία του αντίπαλου του Γιάννη Σταμούλη, Κώστα Κουρκούτη, όπου τον προσφώνησε στην κεντρική του ομιλία. Δεν ξέρω αν ο κ. Κατσιμπάρδης έχει εξηγήσει γιατί δεν εξελέγη Δήμαρχος το 1998 και αν σκέφτηκε ποτέ ποια ήταν η στάση του κ. Ακριβάκη στην στήριξη της υποψηφιότητας του.
Θα σας δώσω ότι στοιχεία έχω αλλά είναι χρήσιμο να αναζητήσετε και από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας τις αντίστοιχες μελέτες, αποφάσεις κτλ που αφορούν το όραμα Σταμούλη.
Για να εξαντλήσουμε το γενικό κλίμα της σημερινής μας κουβέντας πρέπει να πούμε ότι όλο το πρόγραμμα του Γιάννη Σταμούλη συζητήθηκε το πρώτο τετράμηνο της Θητείας του και άρχισε η υλοποίηση του από τον Μάιο του 1995. Ένα από τα τελευταία θέματα ήταν η νομαρχία να προσφύγει στα δικαστήρια και να ζητήσει την καταδίκη της Γερμανίας για τις θηριωδίες στο Δίστομο. Αισθάνονται καλά ο Ακριβάκης και οι άλλοι εκπρόσωποι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο που οι Ελληνικές Κυβερνήσεις δεν εφάρμοσαν την απόφαση του Αρείου Πάγου; Αναρωτιούνται πολλοί, γιατί ποτέ δεν πήγε το θέμα από τους Βοιωτούς Βουλευτές στην Βουλή; Φοβήθηκαν μήπως ζημιώσει η Γερμανία από την εφαρμογή της απόφασης;
Συνέχεια την επόμενη Τρίτη