Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Ένας απολογισμός λυμφατικός*


Όταν η ΝΑΗ οργάνωνε ημερίδα με θέμα την ανάπτυξη επενδυτικού ενδιαφέροντος και συμμετείχε πολύ πρόσφατα με περίπτερό της στην διεθνή έκθεση Σαγκάης, όταν μετά τον κ. Πάγκαλο επισκέπτονταν την κυρία νομάρχη ο 2ος τη τάξει Κινέζος αντιπρόεδρος Ζανγκ Ντετζιάνγκ στις 16.6.2010 , όταν αργότερα - 16/07/2010 - η Γερμανίδα καγκελάριος κα Μέρκελ, ταξίδευε ‘’επαγγελματικά’’ στην Κίνα για διμερείς οικονομικές συμφωνίες , συναντούσε τον Κινέζο πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο, και ύστερα τον πρόεδρο Χου Τζιντάο, εμείς αφήσαμε το ζήτημα μόνο στις φιλότιμες προσπάθειες –αν δεν κάνω λάθος- του κ. Καράντζαλη.
Στο εγχείρημα μέχρι τώρα αποτιμάται τουριστικό ενδιαφέρον και η εμπειρία από την αχανή αυτή χώρα. Πολιτισμός: Σε όλη την 8ετή εμπειρία ήταν πασιφανής η έλλειψη σφαιρικής πολιτιστικής πολιτικής. Χρηματοδοτήσεις συλλόγων εν πολλοίς καταστατικά ή λειτουργικά αμφιλεγόμενων, αναπαρήγαγαν αδιέξοδα και μόνο σαν ‘’γρασάρισμα’’ τοπικών εκλογικών μηχανισμών που παρέχουν ‘’πασαρέλα’’ εκπομπής ξύλινων μηρυκασμένων λογυδρίων μπορούν να ειδωθούν . Δεν αναγνωρίσθηκε το ειδικό βάρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει στην ανάδειξη της ταυτότητας τώρα ειδικά που η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη της πολύπλευρης κρίσης αξιών .
Δεν πίστεψαν ότι η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί για την Ελλάδα και τη Βοιωτία ανεκτίμητο αναπτυξιακό κεφάλαιο. Κάποια γειτονική Νομαρχιακή Αυτ/ση ανέθεσε ‘’μελέτη ανάδειξης και ανάπλασης ιστορικών –αρχαιολογικών χώρων του νομού’’ . Δεν την αναφέρω για να μη θεωρηθεί ότι διολισθαίνω σε αγοραίο εσωκομματικό αντιπολιτευτισμό ούτε έχω λόγο να την προβάλλω. Είναι γραμμένο σε ένα από τα τελευταία τεύχη του Ενημερωτικού Δελτίου του ΤΕΕ , εκτός αν με ρωτήσετε. Είναι λυπηρό ένας νομός να μην έχει αναπτύξει αντίστοιχες μορφές τουρισμού ( θαλάσσιο , ιαματικό , πολιτιστικό , θρησκευτικό) κάτι που ευελπιστώ να κάνει επαρκώς η αιρετή Περιφέρεια Στερεάς .
Ήταν αισθητή η έλλειψη ενός Οργανισμού Πολιτισμού, Τουρισμού , Αθλητισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας ,που θα συντόνιζε όλους τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς του νομού. Θα ήταν υπεύθυνος για την καλλιέργεια της καλλιτεχνικής ευαισθησίας και της αγάπης προς τις τέχνες . Θα ήταν ευαισθητοποιημένος σε ζητήματα προστασίας της εθνικής πολιτιστικής ταυτότητας. Θα έδινε κίνητρα για την ενεργή και συνειδητή συμμετοχή των πολιτών στην πολιτιστική ζωή ,παρέχοντας κατάλληλες υποδομές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των πολιτών. Θα σκόπευε στη προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών ιστορικών χώρων, των μνημείων, των μουσείων , τη δημιουργία αρχαιολογικών και πολιτιστικών πάρκων, την ανάπλαση παραδοσιακών οικισμών, τη δημιουργία και λειτουργία κινηματογράφων.
Θα συνέβαλε στη βελτίωση της αθλητικής υποδομής του νομού, την οργάνωση και διαχείριση αθλητικών δραστηριοτήτων, την προώθηση ειδικών μορφών αθλητισμού και γενικότερα τη σύνδεση του πολιτισμού και του αθλητισμού με τη συνολική τουριστική ανάπτυξη του νομού. Οι πολίτες χαρακτήρισαν το λόγο ξύλινο, άτολμο, τυποποιημένο, υπεραπλουστευτικό, κοινότοπο, μακριά από τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους , με λιγότερες γωνίες από όσες θα χώραγε ακόμη ένας λόγος εκπροσώπου αμιγούς συντηρητικής παράταξης .
Προκάλεσε γενικευμένη ατονία και μονοτονία απέναντι σε ένα ράθυμο και εν πολλοίς κορεσμένο κοινό. Είχα τελειώσει αυτό το κείμενο στο laptop και έκανα τις τελευταίες διορθώσεις. Κάποιος γνωστός μου επιχειρηματίας στο χώρο της franchize ιδιωτικής εκπαίδευσης (κολεγίων) που συνταξιδεύαμε στη ρεσεψιόν του πλοίου μου ζήτησε να το διαβάσει . Διαβάζοντάς το και τα δύο προηγούμενα χαριτολογώντας ίσως και με λίγο κυνισμό είπε: ‘’ …. Δεν έχω λόγο να κάνω ο ίδιος πολιτική την αγοράζω έτοιμη…..’’

*Λυμφατικός ή λεμφατικός= καχεκτικός ,πρόσωπο με αδύνατη κράση