Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Εικόνα και Διδαχή: Η Κοίμηση της Θεοτόκου


Το τρίτο που παρατηρούμε, κι’ αυτό ασυνήθιστο, είναι ο αριθμός των παρόντων Αγγέλων. Τέσσερα μόνο πρόσωπα γνωστών, συγγενικών ανθρώπων και τρία Αποστόλων, ενώ επτά πρόσωπα Αγγέλων κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους στο γεγονός. Δεξιά και αριστερά του Ι. Χριστού 2 Άγγελοι κρατούν αναμμένες λαμπάδες, ένας τρίτος κρατά θυμιατά, ενώ ένας Απόστολος θυμιάζει και αυτός. Ο δε Κύριος μελανό χιτώνα κρατεί την ψυχή της Θεοτόκου στα χέρια Του προσβλέποντας στο πρόσωπο της κοιμηθήσης Μητέρας Του.

Και εδώ ακριβώς έρχεται και η υμνολογία της Εκκλησίας να συμφωνήσει με την εικόνα μας αυτή. Ψάλλουμε: «Την μνήνην σου άχραντε Παρθένε, Αρχαί τε και Εξουσίαι συν Δυνάμεσιν, Άγγελοι, Αρχάγγελοι, Θρόνοι, Κυριότητες, τα Χερουβίμ δοξάζουσι, και τα φρικτά Σεραφίμ ανθρώπων δε το γεγονός υμνούμεν, και υπερωούμεν εις πάντας τους αιώνας» Δηλαδή και τα 2 Αγγελικά Τάγματα είναι παρόντα στην Κοίμηση της Θεοτόκου, που με μεγάλη έκπληξη βλέπουν, παρακολουθούν και ζουν το μεγάλο γεγονός, όπως μας λέει και ο ύμνος που προτάξαμε, πως η Παρθένος απαίρει = σηκώνεται, μεταφέρεται, αναχωρεί από τη γη προς τα άνω, στον ουρανό.

Αλλά και η θεολογική σκέψη του Αγ. Νικολάου Καβάσιλα ερμηνεύει: «Αλλ’ όμως δεν περιορίσθηκε να ευεργετήση μόνο τους ανθρώπους κι αυτόν εδώ τον κόσμο, σαν να είχε βάλει όριο στις δωρεές της τον ουρανό. Αντίθετα κι αυτόν τον ουρανό τον ξεπέρασε, κι αυτόν τον «εκάλυψε» με την αρετή της. Γιατί φάνηκε χρήσιμη και στους Αγγέλους, στις ίδιες τις «Αρχές» και «Εξουσίες». Έκαμε να ανατείλη και γι’ αυτούς το φώς, τους έδωσε τη δυνατότητα να γίνουν σοφώτεροι από πριν και καθαρώτεροι, να γνωρίσουν την αγαθότητα και τη σοφία του Θεού καλύτερα.


Γιατί η «πολυποίκιλη σοφία του Θεού δια μέσου αυτής γνωρίσθηκε στις Αρχές και στις Εξουσίες και το βάθος του πλούτου της σοφίας και της γνώσεως του Θεού» δια μέσου αυτής, σαν να χρησιμοποιούν τα μάτια ή το φως το δικό της, το είδαν καθαρά όλοι. Έτσι η Παρθένος υπήρξε ο μοναδικός οδηγός κάθε ψυχής και κάθε νου προς την αλήθεια του Θεού».

ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ
ΜΕΛΕΤΙΟΣ Ν. ΘΑΝΑΣΟΥ
ΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ
Ι.Ν. ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΗΒΩΝ