Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Περί του Δημόσιου διάλογου


Πολλοί αναζητούν την αιτία της κακοδαιμονίας της καθημερινότητάς μας, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Δεν υπάρχει μόνο μια αιτία. Υπάρχουν πολλές αιτίες. Εχουμε εδώ την ευκαιρία να αναλύσουμε μια από αυτές. Αποτελεσματικές και μακρόπνοες λύσεις σε προβλήματα, προϋποθέτουν ευρείες συναινέσεις. Οι ευρείες συναινέσεις, προϋποθέτουν ενημέρωση και καλόπιστη συζήτηση. Η συζήτηση αυτή δεν αποκλείει βέβαια τις πολιτικές διαφωνίες. Αποκλείει όμως την προσπάθεια ευτελισμού του δημόσιου διαλόγου. Για αυτό ακριβώς το λόγο, αρνούμαι να συμμετάσχω σε μια τέτοιου είδους αντιπαράθεση.

Οι δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου δίνουν ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων για συζήτηση. Αναφέρω μερικά μόνο από αυτά: το χωροταξικό του νέου Δήμου. Οι δυνατότητες παρέμβασης στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας (κάμπος Θήβας - Βαγίων), στο δευτερογενή (βιομηχανική ζώνη Θίσβης), στον τριτογενή (ανάδειξη των αρχαιοτήτων Θήβας- Πλαταιών - Λεύκτρων, τουριστική ανάπτυξη του Κορινθιακού κόλπου).

Η συμμετοχή του Δήμου στο ΕΣΠΑ, και ο βαθμός ολοκλήρωσης των προτάσεων προς υλοποίηση. Η συμμετοχή του Δήμου στα προγράμματα αστικής ανάπλασης.

Η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου, ώστε να μπορεί να συμμετάσχει στο ΕΣΠΑ, να μπορεί να υποστηρίξει τις αρμοδιότητες του νέου Δήμου.
Η αναδιοργάνωση των δομών κοινωνικής πολιτικής, όπως επιβάλλονται από το σχέδιο «Καλλικράτης».
Η πορεία των οικονομικών του Δήμου, με δεδομένη την περικοπή του 30% των τακτικών επιχορηγήσεων από την κεντρική διοίκηση, και οι ανάγκες ανεύρεσης ιδίων πόρων από το Δήμο.
Σε μια τέτοια συζήτηση είμαι πρόθυμος να συμμετάσχω. Είμαι πρόθυμος να ακούσω προτάσεις, να ακούσω κριτικές, είμαι πρόθυμος να εξηγήσω, είμαι πρόθυμος να συζητήσω για λάθη, αστοχίες, καθυστερήσεις, αλλά και να υπερασπιστώ ένα πολύ μεγάλο έργο ουσιαστικών υποδομών, υλικών και οργανωτικών, που αναβάθμισαν σημαντικά το Δήμο μας, τη λειτουργία και τις υπηρεσίες του, και του δίνουν καλύτερες προοπτικές.

Συνηθίζεται, στην προεκλογική περίοδο, να οξύνονται οι τόνοι. Συνηθίζεται, οι υποψήφιοι να απευθύνονται στο συναίσθημα του ψηφοφόρου. Εχω την άποψη, ότι η προεκλογική περίοδος είναι η ΜΟΝΗ περίοδος, που τον κύριο ρόλο πρέπει να έχει η λογική, όχι το συναίσθημα. Γιατί είναι η περίοδος που θα καθορίσει τα επόμενα 4-5 τουλάχιστον χρόνια της ζωής μας. Και οι επιλογές του καθενός, θα είναι καλύτερες, αν βασίζονται στην λογική επεξεργασία των πεπραγμένων, αλλά και των προτάσεων.

Για όσους επιμένουν στη μίζερη σκανδαλολογία, καλή συνέχεια...