Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Οι τρομοκράτες ... τα κουνούπια!!!


Έχουμε λοιπόν από την μία τα αντιβιοτικά που έχουν ξεπεραστεί από πολλά μικρόβια και βέβαια από τους ιούς και από την άλλη πως με την χρήση αυτών των αντιβιοτικών καταστέλλεται το ανθρώπινο ανοσοποιητικό – αμυντικό σύστημα!
Οι άνθρωποι που είναι σε ανοσο-καταστολή είναι αυτοί που κινδυνεύουν άμεσα από ιώσεις και λοιμώξεις, ακριβώς γιατί το ανοσοποιητικό – αμυντικό τους σύστημα έχει κατασταλεί! Οι άνθρωποι που έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, επηρεάζονται ελάχιστα ή καθόλου από τις ιώσεις και λοιμώξεις.
Άρα ένα μεγάλο μας πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση, η απώθηση των κουνουπιών. Και όχι μόνον! Οι ψύλλοι, τα τσιμπούρια, οι ψείρες, οι σκνίπες (φλεβοτόμοι) πολλά άλλα μεταξύ αυτών και το περίφημο κουνούπι τίγρης, μεταδίδουν ασθένειες σε ανθρώπους και ζώα και πρέπει να απωθηθούν ή να καταστραφούν.
Η χρήση χημικών εντομοαπωθητικών που είναι τοξικά σε ανθρώπους και στην φύση, κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά από το όφελος. Από την άλλη υπάρχουν φυσικά εντομοαπωθητικά όπως είναι τα αρωματικά φυτά γεράνι, λεβάντα κ.α., τα αιθέρια έλαια των οποίων, με κυρίαρχο το έλαιο σιτρονέλας (citronella), χρησιμοποιείται για απώθηση των περισσότερων εντόμων. Συνήθως χρησιμοποιούμε μίγμα ελαίων με βάση σιτρονέλα προσθέτοντας λεβάντα και γεράνι και τα χρησιμοποιούμε πάνω στο δέρμα και σαν εντομοαπωθητικό χώρου.
Η χρήση κίτρινων λαμπτήρων, που προσελκύουν λιγότερο τα έντομα, αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες που εμποδίζουν τη δίοδο κουνουπιών) στα ανοίγματα του σπιτιού, η χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή όπου αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέτρων (βρέφη μικρότερα των δύο μηνών, η απομάκρυνση στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.
Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών, καθώς πρόκειται για σημεία όπου βρίσκουν καταφύγιο τα κουνούπια.» (1).
Πρέπει να τονίσουμε ότι η χρήση ανεμιστήρων οροφής παρεμποδίζει καθοριστικά τα κουνούπια και πρέπει να χρησιμοποιείται ευρέως , ιδιαίτερα για ανθρώπους με ανοσοκαταστολή που κινδυνεύουν άμεσα, αλλά χρειάζεται να μας καλύπτει με τον αέρα του.
Τα έντομα καταστρέφονται επίσης, από τους φυσικούς εχθρούς τους (βατράχια), τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε, βατράχια, που όχι μόνο τα τρώνε, αλλά και τα αυγά τους, που τα «οικολογικά» χημικά, που δήθεν χρησιμοποιούνται για απεντόμωση, δεν τα πιάνουν.
Με λίγα λόγια πληρώνουμε για να ρίξουμε χημικά να σκοτώσουμε τα κουνούπια και τους εχθρούς τους, ώστε να μείνουν τα αυγά τους να ξαναγίνουν κουνούπια ... και η αλυσίδα του παραλογισμού συνεχίζεται.
Ένας άλλος τρόπος εξόντωσης των εντόμων είναι η παγίδευσή τους. Αντίθετα με το κίτρινο φως, που τα κουνούπια σιχαίνονται, το μπλε φως τα προσελκύει. Εκεί υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα που τα καίει. Τέτοιες συσκευές κυκλοφορούν πολλές στο εμπόριο.
Υπάρχουν λοιπόν, πολλοί τρόποι να βγάλουμε από την μέση τους «υποτιθέμενους εχθρούς» μας, τα έντομα, χωρίς να υποβαθμίσουμε την ζωή μας και το περιβάλλον. Αλλά ένα πρέπει να προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού. Το ανθρώπινο ανοσοποιητικό – αμυντικό σύστημα μας, καθώς δεν μπορούμε να ζούμε συνέχεια σε αποστειρωμένο περιβάλλον. Κυκλοφορούμε, δουλεύουμε, διασκεδάζουμε, έχουμε κοινωνική ζωή.
Έντομα θα βρούμε παντού. Αν έχουμε δυνατό το ανοσοποιητικό μας σύστημα, δεν φοβόμαστε κανένα έντομο. Αντίθετα αυτά πρέπει να μας φοβούνται. Το ανθρώπινο γένος επέζησε χιλιάδες χρόνια με πλήθος εντόμων και άλλων «εχθρών», χωρίς πολλά πολλά όπλα. Σήμερα διαθέτουμε γνώσεις κι έχουμε πάρα πολλά όπλα ενάντια στα έντομα.
Δεν χρειάζεται παράλληλα να καταστρέφουμε τον εαυτό μας και την φύση για να ενισχύουμε την κερδοσκοπία.