Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

«Η Κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορη»


Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Βοιωτίας, κ. Μιχάλης Γιαννάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η κυβέρνηση του Μνημονίου, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, φέρεται να έχει προβεί σε μυστικές συμφωνίες με την τρόικα για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Στο «μυστικό» σημείωμα που συνέταξαν οι ελεγκτές της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας -που φέρεται να έχει στην διάθεσή του ο ίδιος ο Πρωθυπουργός- καταγράφονται τα σημεία συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση και κωδικοποιούνται τα βήματα υλοποίησής τους, όπου μεταξύ άλλων και παρά τις διαψεύσεις κυβερνητικών στελεχών, περιλαμβάνεται και η πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων.
Στον βαθμό που η κυβέρνηση του Μνημονίου δεν διαψεύδει τις «μυστικές» συμφωνίες με την τρόικα αποδεικνύει ότι δεν διαθέτει ουσιαστικά κανένα αυτοτελές σχέδιο για την αγορά ενέργειας αλλά αντίθετα προτίθεται να εμφανίσει τις απαιτήσεις της τρόικας ως σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς.
Ενώ έχουμε ήδη ζητήσει από την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής να καταθέσει στη Βουλή όλη την αλληλογραφία της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αφορά στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, καθώς επίσης επίσημη ενημέρωση των κομμάτων για το μοντέλο απελευθέρωσης που προτίθεται να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, υπό καθεστώς θερινής ραστώνης, συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορη.
Την προειδοποιούμε ωστόσο ότι ο ελληνικός λαός δεν θα ανεχτεί τετελεσμένα και μυστικές συμφωνίες στην πλάτη του».

ΓΙΑ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΚΑΥΣΙΜΑ
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Βοιωτίας, κ. Μιχάλης Γιαννάκης, σχετικά με τα φορολογικά έσοδα από καύσιμα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στην συζήτηση του Προϋπολογισμού για το 2010, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κύριος Αντώνης Σαμαράς είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην επιβολή φόρων στην ενέργεια γιατί είναι άδικη και ατελέσφορη, που οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση.
Σήμερα, τα κυβερνητικά στελέχη δρέπουν τους καρπούς της αδιέξοδης πολιτικής τους. Ακόμα και μετά την επιβολή αυξημένων Ειδικών Φόρων στα καύσιμα και την αύξηση του ΦΠΑ, αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν όχι μόνο το μέγεθος της ύφεσης που προκάλεσαν αλλά και τα μειωμένα έσοδα που είναι πολύ χαμηλότερα από τις αρχικές τους προβλέψεις.
Κάποιοι δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους και ακόμα και σήμερα διαρρέουν την μετάταξη της ηλεκτρικής ενέργειας στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ.
Ζητάμε επιτακτικά την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής και την υιοθέτηση των προτάσεων του Αντώνη Σαμαρά για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την ταχύτερη έξοδο από την κρίση.»