Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Επιστολή ΔΕΠΟΔΑΘ στον Θεόδωρο Πάγκαλο


Η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ. Α.Ε. (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) της 2ης διαχειριστικής ενότητας του Νομού Βοιωτίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τον Υφυπουργό κ. Γεώργιο Ντόλιο, ανέλαβε πρωτοβουλία, προκειμένου να επεξεργαστεί σε συνεργασία με το σύνολο των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) της Περιφέρειας μας και να προωθήσει μια άμεση και βιώσιμη λύση για το σύνολο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Για αυτόν τον σκοπό πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουλίου 2010 συνάντηση των Φορέων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο Υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, παρουσία του Υφυπουργού κ. Γεωργίου Ντόλιου, της γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας κας Αικατερίνης Διαμαντοπούλου και Υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου, με σκοπό την εξεύρεση άμεσης λύσης του προβλήματος της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων και το κλείσιμο των ΧΑΔΑ.
Στην συνάντηση συμφωνήθηκε από όλα τα μέρη, να κατατεθεί πρόταση των Φορέων της Περιφέρειας και με βάση αυτήν να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες.
Στις 23 Ιουλίου 2010 συνεδρίασε το σύνολο των Φορέων της Περιφέρειας στην Θήβα και κατέληξε σε ομόφωνη θέση για την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Η ομόφωνη απόφαση των Φορέων και το σχετικό ψήφισμα, στάλθηκε προς την Γ.Γ. Περιφέρειας στις 27/07/2010 και κοινοποιήθηκε σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Στις 30/07/2010 με νεότερη επιστολή μας προσδιορίσαμε και την συγκεκριμένη ενέργεια που θα πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί και αφορά την μελέτη σκοπιμότητας.
Να σημειώσουμε ότι η πρόταση των Φορέων για την οριστική επίλυση του προβλήματος διαχείρισης των αστικών αποβλήτων στην Περιφέρεια μας, αποτελεί μια ρεαλιστική προσέγγιση και στηρίχθηκε στα παρακάτω:
• Την δεδομένη διαθέσιμη χρηματοδότηση.
• Την αξιοποίηση των πόρων και της υπάρχουσας εμπειρίας.
• Την βιωσιμότητα και ορθή διαχείριση των έργων.
• Την οριστική παύση λειτουργίας & την αποκατάσταση των ενεργών ΧΑΔΑ.
• Την κοινωνική αποδοχή.
Τέλος να σημειώσουμε ότι αυτή είναι απολύτως συμβατή με τον υπάρχοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α) της Περιφέρειας μας.
Τις προηγούμενες ημέρες πληροφορηθήκαμε από τον ημερήσιο τύπο, ότι η Περιφέρεια μέσα από το πρόγραμμά της Τεχνικής βοήθειας, προτίθεται να προχωρήσει σε μια σειρά μελετών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και 3 μελέτες για την διαχείριση των απορριμμάτων, οι οποίες είναι οι εξής:
• Μελέτη για την επιλογή των προσφορότερων τεχνολογικών μεθόδων επεξεργασίας ΑΣΑ και τον καθορισμό του αριθμού και της δυναμικότητας των παραπάνω μονάδων, ποσού 90.000 ευρώ.
• Μελέτη για την διαχείριση της ποιοτικής σύστασης ΑΣΑ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ποσού 90.000 ευρώ.
• Μελέτη για την επικαιροποιίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, ποσού 90.000 ευρώ.
Δεν γνωρίζουμε εάν η πρόταση των Φορέων για την μελέτη σκοπιμότητας περιλαμβάνεται στις προαναφερόμενες, όπως και δεν γνωρίζουμε την σκοπιμότητα των λοιπών μελετών για τα απορρίμματα.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με την Περιφέρεια και τον κ. Βασίλη Αναλυτή, σύμβουλο για περιβαλλοντικά θέματα της Γ.Γ. σχετικά με την πρόταση των Φορέων, μας απάντησε ότι αυτή εξετάζεται.
Επειδή ο χρόνος τρέχει και επειδή η συναίνεση του συνόλου των Φορέων, που είναι διαχρονικά ζητούμενο στην διαχείριση των απορριμμάτων, αυτήν την χρονική στιγμή είναι δεδομένη, εκτιμούμε ότι θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα προκειμένου για να επιλυθεί ένα δύσκολο πρόβλημα με γνώμονα την καλλίτερη αξιοποίηση των πόρων και την βιωσιμότητα των έργων.
Γνωρίζουμε την ιδιότητα σας ως πρόεδρο της Διυπουργικής Επιτροπής για την Παρακολούθηση εφαρμογής του Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων αλλά και το προσωπικό σας ενδιαφέρον, θεωρήσαμε σκόπιμο να σας ενημερώσουμε.
Για τυχόν διευκρινίσεις ή πρόσθετες πληροφορίες θα είμαστε στην διάθεση σας.

Με εκτίμηση
Ο πρόεδρος Νικόλαος Σβίγγος
Δήμαρχος Θηβαίων