Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Πιλοτικός ο Ν. Βοιωτίας ή πρότυπο η ΝΑΒ;


Κάποιος σε αυτό το ερώτημα ζήτησε την άποψή μου αλλά και ειδικότερα να ‘’αποσυμπυκνώσω’’ διευκρινίζοντας κάποια σημεία των τριών προηγούμενων κειμένων μου που είχε διαβάσει. Εισαγωγικά υπογράμμισα ότι ο νομάρχης μας τελεί υπό μια ιδιότυπη μορφή ‘’μιθριδατισμού’’. Όπως ο Μιθριδάτης συνήθισε βαθμιαία τον οργανισμό του σε ισχυρότερες δόσεις δηλητηρίου μέχρι που απόκτησε ανοσία , έτσι και ο ίδιος ‘’ανοσοποιήθηκε’’ στα φίλια από πλευράς μου βέλη της κριτικής που κάπου-κάπου του εξαπολύω.
Σε κάθε περίπτωση ισχύει αυτό που είπε ο 3ος πρόεδρος των ΗΠΑ και κύριος συντάκτης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας Τόμας Τζέφερσον ‘’ Όταν ένας άνθρωπος αναλαμβάνει δημόσια ευθύνη πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του δημόσια περιουσία ‘’ . Ένας από όλους είχε διαβάσει σε δελτίο τύπου της νομαρχίας πριν 2 μήνες και κάτι ότι η ΕΕΤΑΑ διάλεξε τη ΝΑ Βοιωτίας σαν ‘’λειτουργικό πιλοτικό πρότυπο’’ για τη μετάβαση στο ‘’Καλλικράτη’’ και ζήτησε την άποψή μου. Εδώ –είπα- μπορεί να υποκρύπτεται μια επιτρεπόμενη υπερβολή (προεκλογική περίοδος γαρ..). Άλλωστε το συγχωρεί η φωνή του ιδρυτή της Γερμανικής Αυτοκρατορίας ‘’σιδηρού ‘’ καγκελάριου Βίσμαρκ : ‘’τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται μετά το κυνήγι, κατά τον πόλεμο και πριν τις εκλογές’’ . Ίσως όμως να είναι και μια εννοιολογική σύγχυση .
Όντως στο δελτίο τύπου προσπάθησε να φανεί ότι επιλέχθηκε ως πιλοτικός νομός γιατί είναι πρότυπο,(δηλαδή υπόδειγμα προς μίμηση) λόγω καλής λειτουργίας και οργάνωσης. Στην πραγματικότητα όμως η Βοιωτία είναι ο κατ εξοχήν αντιπροσωπευτικός ελληνικός νομός γιατί συνδυάζει : αγροτική γη , βιομηχανική δραστηριότητα, ορεινούς όγκους , θάλασσες, τουρισμό(με τη γκλαμουράτη Αράχωβα) , οδικούς άξονες, ΠΑΘΕ, σιδηρόδρομο, αρχαιολογικούς χώρους, και αναπτυξιακές δυσμορφίες του γειτονικού λεκανοπεδίου .
Ετσι μπορεί να θεωρηθεί πιλοτικός , όπου ύστερα από δοκιμαστική , πειραματική (πιλοτική) μελέτη , ‘’μοντελοποίηση’’ ή ‘’σεναριογραφία ’’ μπορούν να συναχθούν χρήσιμα συμπεράσματα που επιδέχονται γενίκευση, μεταφορά και εφαρμογή στο σύνολο. Με αυτό ως γνώμονα πιστεύω ότι έγινε η επιλογή από την ΕΕΤΑΑ αν θέλουμε να μιλάμε σοβαρά. Εξ άλλου από την σύγκριση με άλλες επίσημες νομαρχιακές ιστοσελίδες που αποτυπώνουν την δραστηριότητά τους κάτι τέτοιο μέχρι τώρα δεν προκύπτει και δεν ξέρω αν κάτι βελτιώθηκε μετά την έλευση της ΕΕΤΑΑ. Όλη τη 8ετία απουσίασαν: Κοινωνικές πρωτοβουλίες (κοινωνικό παντοπωλείο - έγραψε εκτενές άρθρο η ΚΥΡ.ΕΛΕΥΘ στις 22.8.2010- , κινητός μαστογράφος, προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος στα σχολεία, κινητή μονάδα μέτρησης αέριας ρύπανσης πχ ΝΑ. Ηρακλείου ,Μαγνησίας, Πειραιά κ,α) . Διεθνείς και ελληνικές ποιοτικές διακρίσεις (πχ. ΝΑ Ηρακλείου Μαγνησίας ,Λάρισας κ.α) . Καινοτόμες δραστηριότητες ( Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών , ISO, χαρτογράφηση αξιοθέατων, ψηφιακός τεχνικογεωλογικός χάρης π.χ στις ΝΑ Χανίων και Αθηνών κ.α) .
Η ’’ φιλόδοξη’’ και ‘’τεχνοκρατούμενη’’ Αναπτυξιακή Εταιρεία Ν. Βοιωτίας (ΒΑΕΠΑΕ αποφλοίωσε την περιβόητη ‘’ανάπτυξη’’ που σχεδιάζει από κοινωνικά χαρακτηριστικά. Σαν σύγχρονη γυρολόγος και μεσάζουσα με το internet υπό μάλης , την μεταποίησε σε μεταπρατική διαδικασία . Βάζοντας τελεία σημειώνω ότι έλλειψε η φαντασία , ο ενθουσιασμός, ο οίστρος , το τσαγανό , ενώ περίσσεψαν ο συντηρητισμός, η πλήξη και η εσωστρέφεια. Με ρώτησαν , ύστερα από την ‘’αμείλικτη’’ αυτή κριτική πώς θα συνυπάρξουμε υπό την ίδια ‘’στέγη’’ ίσως στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Είπα: Το συλλογικό αυτό όργανο που θα πρωτολειτουργήσει από 1.1.2011 αλλοίμονο αν είναι μια ιδεολογική σέχτα άβουλων , άφωνων που θα στοιχίζονται πίσω από τυποποιημένες ιδέες και προκατασκευασμένες απόψεις.
Η διαφωνία και η κριτική στάση στην πολιτική δεν είναι αμάρτημα, εκτός αν μιλάμε για πολιτική θρησκοληψία. Η Δημοκρατία ‘’τρέφεται’’ από τη διαφωνία . Δεν υπάρχει πιο ύποπτο, ανησυχητικό, θλιβερό φαινόμενο από μια κοινωνία ‘’ομοφρονούντων’’. Δεν υπάρχει προφανέστερο πολιτικό ψευδολόγημα από το θέατρο αυτής της ομοφωνίας. Δεν θα είχα λόγο αν λειτουργούσαν θεσμικές διαδικασίες ή αξιόπιστες συλλογικότητες , ο ενδονομαρχιακός διάλογος και αν η αντιπολίτευση ασκούσε σωστά το λειτούργημά της . Ας μη ξεχνάμε ότι ‘’Καμιά κυβέρνηση δεν είναι ασφαλής επί μακρόν , αν δεν υπάρχει σθεναρή αντιπολίτευση’’, αποφαίνεται ο Βενιαμίν Ντισραέλι.
Μπορεί κατά τον Ξενοφώντα ‘’Ο πιο γλυκός απ΄ όλους τους ήχους να είναι ο έπαινος’’ , αλλά όμως και η αυστηρότερη κριτική όταν είναι σωστή, είναι συχνά ο μεγαλύτερός σου σύμμαχος μεταμορφωμένος...