Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Υπόμνημα για τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννη Δριβελέγκα

Διάφορες θέσεις για τον πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

- Μελέτες.
Εκπόνηση μελέτης στρατηγικού σχεδιασμού για ολοκληρωμένη αγροτική ανάπτυξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Πρότασή μας είναι να υποστηριχθεί η ενέργεια αυτή μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013 ¨Αλέξανδρος Μπαλτατζής¨

Μελέτη αναδιάρθρωσης καλλιεργειών και εκσυγχρονισμού των καλλιεργητικών συστημάτων.

( αναφορά μας στο « καλάθι » αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας )

- Φορέας πιστοποίησης.

Σύσταση φορέα πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων σε περιφερειακό επίπεδο ( Stereagro Cert ), ενόψει και της διαφαινόμενης συνένωσης εποπτευόμενων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων νομικών προσώπων, ενώ στις προθέσεις μας είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών με τοπικούς φορείς για τη δημιουργία Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας με σκοπό την υποστήριξη ακόμη περισσότερο των τοπικών παραγωγών, μέσω τοπικών επιχειρήσεων εστίασης και αναψυχής και δομών διανυκτέρευσης του αγροτουρισμού και όχι μόνο.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Αγροτικής Έρευνας, Πιστοποίησης και Κατάρτισης Κεντρικής Ελλάδας με έδρα την Θήβα / Αλίαρτο Βοιωτίας.

( αναφορά μας στο « καλάθι » αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας )

- Αγροδιατροφική σύμπραξη.

Οργάνωση και διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας με τη δημιουργία και ενεργοποίηση αγροδιατροφικής σύμπραξης, σε επίπεδο περιφέρειας ή και σε επίπεδο διαπεριφερειακών συνεργασιών.

( αναφορά μας στο « καλάθι » αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας )

- Αρδευτικά δίκτυα.

Άμεση ενεργοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης « Αλέξανδρος Μπαλτατζής» με την υλοποίηση των ήδη ενταγμένων και ώριμων έργων. Αποτελούν σημαντικότατες παρεμβάσεις στήριξης της αγροτικής ανάπτυξης ( διευκολύνουν την παραγωγή, ελαχιστοποιούν το κόστος και προστατεύουν τους φυσικούς πόρους )

- Αναδασμοί.

Αποτελούν το κυριότερο αναπτυξιακό εργαλείο του αγροτικού τομέα. Θα πρέπει να συνεχιστεί η χρηματοδότησή τους.

( αναφορά μας στο « καλάθι » αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας )


- Πολιτική γης - Εποικιστικές εκτάσεις.


Αξιοποίηση των εποικιστικών εκτάσεων.


Υπάρχει δέσμευση του κ. Υπουργού για την αξιοποίηση της δημόσιας γεωργικής γης, για την « εθνική πολιτική στήριξης της αγροδιατροφικής παραγωγής».

Αναμένεται ειδική νομοθετική ρύθμιση για την παραχώρηση δημόσιας γεωργικής γης.


( αναφορά μας στο « καλάθι » αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας )



- Σταυλικές εγκαταστάσεις .


Είναι γνωστό το πρόβλημα της αδειοδότησης των σταυλικών εγκαταστάσεων, η μείωση των μελών που συμμετέχουν στην επιτροπή σταυλισμού θα διευκολύνει την διαδικασία αλλά από μόνη της δεν αρκεί αν δεν δοθεί λύση στο πρόβλημα που σχετίζεται με την παραχώρηση χρήσης γης σε κτηνοτρόφους των οποίων οι εγκαταστάσεις βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων. Απλοποίηση της αδειοδότησης των σταυλικών εγκαταστάσεων.


( έγγραφό μας με α.π. 135/24.3.2011 )


Αναμένονται νέες ρυθμίσεις για την αδειοδότηση σταβλικών εγκαταστάσεων, συνέχεια ρητής δέσμευσης από την προκάτοχό σας ;


- Δακοκτονία.


Η μεγάλη καθυστέρηση εκ μέρους του Υπουργείου στην κατανομή των πιστώσεων και του εποχικού προσωπικού και το γεγονός ότι έχουν περιοριστεί δραματικά τόσο οι πιστώσεις όσο και ο αριθμός του προσωπικού θα έχει σαν συνέπεια την μη αποτελεσματική εφαρμογή της δακοκτονίας με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στην ελαιοπαραγωγή.



- Μητρώο Αγροτών.


Η ανάθεση του Μητρώου Αγροτών στα ΚΕΠΠΥΕΛ ( Κέντρο Ελέγχου Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων ) έχει σαν αποτέλεσμα την απαξίωση των υπηρεσιών Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειών και επιπλέον δημιουργεί σύγχυση και πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των αγροτών, αν λάβουμε υπόψη ότι στις Π.Ε Φωκίδας και Ευρυτανίας δεν υπάρχουν ΚΕΠΠΥΕΛ, ενώ στην Π.Ε Εύβοιας δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή ).


- Οργανισμός Κωπαϊδας.


Άμεση μετεξέλιξη του Οργανισμού Κωπαϊδας σε ένα νέο φορέα η μορφή του οποίου θα πρέπει να είναι αντικείμενο διαλόγου του ΥΠΑΑΤ, με την Περιφέρεια μας,, τους Δήμους και τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής.


- Πρόγραμμα Προστασίας Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας.


Επέκταση και συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος για μια επιπλέον πενταετία, καθόσον υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους ελαιοκαλλιεργητές της περιοχής αναφοράς, σε σχέση και με την Γ΄ Προγραμματική Περίοδο ( 2000-2006 ), καθώς και για λοιπές γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις, όπως:

προστασία ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών,
εκτατικοποίηση της κτηνοτροφίας,
διατήρηση εκτατικών καλλιεργειών που κινδυνεύουν από γενετική διάβρωση – π.χ φάβα Αργυρού, φάβα Καμπιών, ρεβίθια κ.ά. )




- Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων.


Αναμόρφωση του πλαισίου για τις αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων που απειλούνται με εγκατάλειψη, σύμφωνα με τεκμηριωμένες επιστημονικές θέσεις και τοπικά κριτήρια και όχι με τον αριθμό ασφαλείας κεφαλών ζώων ( αφορά το πρόβατο φυλής Καρύστου ).


- ΕΛΓΑ :



Να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια αποζημίωσης των αγροτών που επλήγησαν από τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις, ενώ κρίνονται απαραίτητες συμπληρωματικές παρεμβάσεις για τις εισφορές του ΕΛΓΑ, ώστε το σύστημα να γίνει πιο ευέλικτο και πιο αποδεκτό από τους παραγωγούς..


( έγγραφό μας με α.π. 335/4.6.2011 )



- ΠΣΕΑ :


Δυνατότητα αποζημίωσης αμπελοκαλλιεργητών λόγω έξαρσης της ασθένειας του περονόσπορου στη φετινή σταφυλική παραγωγή.


( έγγραφό μας με α.π. 419/24.6.2011 )




- Σφαγεία:


Είναι αναγκαίος ο προγραμματισμός και η χρηματοδότηση της δημιουργίας νέων και ο εκσυγχρονισμός παλαιών σφαγείων στην Περιφέρεια για την ομαλή και κάτω από υγειονομικές συνθήκες διακίνηση της κρεατοπαραγωγής.


( έγγραφό μας με α.π. 142/7.4.2011 )


- Μείωση του χρόνου εκτροφής και μετακίνησης των ζώων.


Έκδοση απόφασης για τη μείωση του χρόνου εκτροφής και μετακίνησης των ζώων των μετακινουμένων κτηνοτρόφων στους βοσκότοπους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, ανεξάρτητα από την έδρα της μόνιμης κατοικίας τους από πέντε (5) μήνες σε τέσσερις (4) εφόσον συντρέχουν εξαιρετικές περιπτώσεις.


( έγγραφό μας με α.π. 274/27.5.2011 )



- Ειδικό Ταμείο Εγγυοδοσίας :


Η δημιουργία ενός ειδικού Ταμείου Εγγυοδοσίας, το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά με τις χρηματοδοτήσεις αγοράς αγροτικής γης, κρίνεται ως ένα ισχυρό εργαλείο άσκησης αγροτικής πολιτικής για την προώθηση δραστηριοτήτων στον πρωτογενή τομέα. Ιδιαίτερα για τους νέους αγρότες κρίνεται περισσότερο χρήσιμο.




- Νόμος για την ανασυγκρότηση των Αγροτικών Συνεταιρισμών:


Από την οριστική διευθέτηση του θέματος θα προκύψουν νέες προοπτικές , όπως:


α. Οργάνωση Ομάδων Παραγωγών.



Αποκτούν πρόσβαση σε κίνητρα και σε χρηματοδοτήσεις τους από διαχειριστικά ή άλλα επιχειρησιακά προγράμματα, μόνον εφόσον πληρούν το συγκεκριμένο πλαίσιο που αναφέρεται στο άρθρο 5 του υπό κατάθεση νομοσχεδίου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.


( αναφορά μας στο « καλάθι » αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας )


β. Δημοπρατήρια Αγροτικών Προϊόντων.



Εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας και ίδρυσης ηλεκτρονικών δημοπρατηρίων και παρατηρητηρίου τιμών, όπως ορίζονται στο άρθρο 12 του υπό κατάθεση νομοσχεδίου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και υλοποίηση του μέτρου με τη συνδρομή του ΥπΑΑΤ, ή τη δημιουργία Διαμετακομιστικού και Εμπορευματικού Κόμβου Αγροτικών Προϊόντων με τις απαραίτητες υποδομές ( αποθηκευτικοί χώροι, ψυκτικοί χώροι, δημοπρατήριο, κ.α. ) σε συνδυασμό με την ίδρυση Εμπορευματικού Σταθμού ( Περιοχή Στυλίδας ή Σχηματαρίου ), με σκοπό την ανάπτυξη μιας ισχυρής τοπικής οικονομίας

Στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει σχετική μελέτη.

Σημειώνουμε ότι τα Δημοπρατήρια Αγροτικών Προϊόντων σ’ ολόκληρο τον οργανωμένο οικονομικά κόσμο, αποτελούν σημείο συνάντησης των παραγωγών αγροτικών προϊόντων και των λιανοπωλητών από τη μια και γειτνίασης με τα μεγάλα αστικά κέντρα από την άλλη.


( αναφορά μας στο « καλάθι » αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας )



γ. Συμβολαιακή Γεωργία.

( Νομοθετική ρύθμιση )


Συμβάσεις μελλοντικής πώλησης αγροτικών προϊόντων, γεγονός που θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική ισχύ των αγροτών, το αγροτικό εισόδημα και θα συμβάλλει στη σταθερότητα των τιμών των αγροτικών προϊόντων, όπως ορίζεται στο άρθρο 11 του υπό κατάθεση νομοσχεδίου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς. Παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα ενεργοποίησης του μητρώου εμπόρων αγροτικών προϊόντων και ο έλεγχος των συμβάσεων.


( αναφορά μας στο « καλάθι » αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας )


- Νόμος για την συγχώνευση των Οργανισμών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης – Υποστήριξη του αγρότη:


Δεν υπάρχει ακόμη μια τεκμηριωμένη θέση. Έχει ενδιαφέρον για την Περιφέρειά μας.


( αναφορά μας στο « καλάθι » αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας )



- Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.

Επιτάχυνση των διαδικασιών για την δυνατότητα άμεσης χρηματοδότησης προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης.

- Προσωπικό- Μετακινήσεις εκτός έδρας:

Η έλλειψη γεωτεχνικού προσωπικού (σε ορισμένες περιπτώσεις δεν καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες) και το νέο καθεστώς των εκτός έδρας μετακινήσεων των γεωτεχνικών, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στους ζωο-υγειονομικούς και φυτο-υγειονομικούς ελέγχους γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την δημόσια υγεία και τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων.

Πρόταση: Άμεση αύξηση των εκτός έδρας ημερών από 60 σε 120 ημέρες και αύξηση της χιλιομετρικής αποζημίωσης από 0,15 λεπτά το χιλιομ σε 0,50 λεπτά το χιλ και παράλληλη κατάργηση της ημερήσιας αποζημίωσης για τις αυθημερόν μετακινήσεις.