Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Ομιλία Β. Τσόνογλου για την πρόταση σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης...

… για την ενδεχόμενη τέλεση αδικημάτων που αφορούν στην υπόθεση SIEMENS


Η παρούσα Εξεταστική Επιτροπή συστήθηκε μετά από ομόφωνη πρόταση όλων των παρατάξεων στο Κοινοβούλιο, οι οποίες γνωρίζουν και το θεσμό της παραγραφής, κατά συνέπεια δεν μπορούν εδώ να έρχονται και να υποκρίνονται περί κουκουλωμάτων και γνωρίζουν ότι αυτές οι συμβάσεις -όσες έγιναν, καλώς ή κακώς- είχαν μια ανώμαλη εξέλιξη. Γνωρίζουν, λοιπόν, ότι οι Εξεταστικές αυτές Επιτροπές θα καταλήξουν ενδεχομένως σε κάποιους για τους οποίους δεν έχει επέλθει παραγραφή, για κάποια αδικήματα που πρέπει να εξεταστούν, αν πράγματι έχουν συντελεστεί ή όχι, γιατί κακώς δημιουργείται η εντύπωση ότι οι Εξεταστικές Επιτροπές έχουν δικαιοδοτική αρμοδιότητα. Δεν δικάζουν, δεν είναι δικαστήρια οι Εξεταστικές Επιτροπές ούτε η Βουλή και γι’ αυτό το λόγο σκόπιμα δημιουργείται η εντύπωση αυτή για τη δημιουργία της αγανάκτησης των πολιτών κ.ο.κ. για να μιλάμε για κουκουλώματα. Κατά συνέπεια, αυτές οι Εξεταστικές πρέπει να πετύχουν το στόχο τους.
Τι πέτυχε η παρούσα Εξεταστική Επιτροπή; Εξέτασε τα πράγματα. Είναι κοινός τόπος ότι η πολύμηνη και κοπιώδης αυτή προσπάθεια έφτασε σε αποτελέσματα. Πρώτον, ανέδειξε το οργανωμένο έγκλημα που επί χρόνια συντελείτο στη χώρα μας, τα εγκλήματα διαπλοκής, διαφθοράς και διακίνησης μαύρου χρήματος που είχαν σκοπό τον εκμαυλισμό συνειδήσεων φυσικών προσώπων και πολιτικών ενδεχομένως, προκειμένου να υπερβούν τα καθήκοντά τους, αυτά που θέτει το Σύνταγμα, ως δημόσιοι υπάλληλοι και να προξενήσουν βλάβη μεν στην περιουσία του Δημοσίου και υπερκέρδη στην εταιρία SIEMENS, η οποία μάλιστα -ειπώθηκε στη Γερμανία, εγώ δεν το γνώριζα- από το 1912 δραστηριοποιείται στη χώρα μας.
Και βεβαίως, μετά το νόμο περί διεθνούς ανταγωνισμού, καταπολέμησης των διατάξεων αυτών κατά του υγιούς ανταγωνισμού, μετά το 1999 είχε εφεύρει τα γνωστά «μαύρα» ταμεία.
Δεύτερον, η Εξεταστική αυτή Επιτροπή δημιούργησε τη βάση για να ασκηθούν οι αξιώσεις εναντίον της μητρικής εταιρείας αλλά και των φυσικών προσώπων και μη πολιτικών προσώπων, που ζημίωσαν εν γνώσει τους τις περιουσίες των Δ.Ε.Κ.Ο. και του ελληνικού δημοσίου κατ’ επέκταση.
Τρίτον, δημιούργησε τη βάση για να στραφούμε εναντίον της για την επιβολή διοικητικών προστίμων και ήδη διενεργείται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού έρευνα για το αν καταστρατηγήθηκαν οι διατάξεις περί υγιούς ανταγωνισμού.
Επίσης, τι κατάφερε; Να αποδείξει το τεράστιο ζήτημα της διαπλοκής ακόμα και δι’ ευτελών μέσων, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης στη χώρα μας και διαχρονικά.
Μάτωσε το ΠΑΣΟΚ από την Εξεταστική αυτή Επιτροπή; Θέλησε να ματώσει, ανεξάρτητα του πολιτικού κόστους; Ναι. Γιατί ισχυρίστηκε και πρότεινε να διερευνηθούν ευθύνες και δικών του πολιτικών προσώπων. Γι’ αυτό το λόγο και ζητήσαμε το ΠΑΣΟΚ και μόνο το ΠΑΣΟΚ, να διερευνήσει ευθύνες πολιτικών προσώπων δικών του από το 1996 και μετά, κάτι που δεν το τόλμησε η Νέα Δημοκρατία, η οποία μίλησε για πράσινο σκάνδαλο. Που δεν απέδειξε στην εποχή της διακυβέρνησής της ότι ήταν πράσινο, που είχε την ευχέρεια και τη δυνατότητα. Και βεβαίως βρίθει αξιόμαχων συναδέλφων, δικηγόρων, έγκριτων νομικών, ώστε να προχωρήσει σε αυτήν τη διερεύνηση. Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, τόλμησε και απέδειξε ότι πιθανολογείται διαχρονική ευθύνη. Και αυτή την ευθύνη την αναζητούμε.
Μπορούσαμε να ασκήσουμε δίωξη άραγε κατά των Υπουργών που ενέχονταν για απιστίες ή παραβάσεις καθήκοντος στην προγενέστερη του άρθρου 86 του Συντάγματος, αποσβεστική προθεσμία; Συμφωνεί κανείς εδώ μέσα ότι αυτό μπορούσε να γίνει συνταγματικά; Γίνεται αυτό το πράγμα;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Το ασκήσατε στην FERROSTAAL. Αυτό το πράγμα δεν τολμούσαμε να το κάνουμε. Και έχουμε το παράδειγμα του Βατοπεδίου, γιατί πράγματι…


ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Για εμένα το κάνατε. Όλες οι πράξεις που λέγω είναι κατά 95%...



ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Μαρκογιαννάκη, εγώ είμαι νέα Βουλευτής…


ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Το κάνατε και το ξέρετε… ντροπή σας!



ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Μαρκογιαννάκη, λυπάμαι που καταφέρεστε εναντίον μου. Εγώ είμαι νέα Βουλευτής και προσπάθησα να κάνω το έργο μου. Εγώ δεν σας κατηγορώ. Έχετε την ευχέρεια να αναπτύξετε τις απόψεις σας. Εμείς ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, επειδή το πόρισμα είναι ανθρώπινο έργο και μπορεί βεβαίως να υπάρχουν νομικά ολισθήματα, δημοκρατικά και συνταγματικά, ζητάμε τη σύσταση δικαστικής γνωμοδοτικής επιτροπής, που παρέχει τα εχέγγυα να κριθεί η νομιμότητα των ενδεχομένων κατηγοριών. Μην καταφέρεσθε, λοιπόν, εναντίον μου.
Εμείς είμαστε αυτοί που το ζητάμε. Και όλοι πρέπει να συμφωνήσουν εδώ μέσα να ελεγχθεί αν πράγματι αυτή η παραπεμπτική πρόταση έχει νομική και ουσιαστική βασιμότητα.
Κύριε Πρόεδρε, θα μου δώσετε λίγο ακόμα χρόνο.
Θέλω να μιλήσω για τη γνωμοδοτική αυτή επιτροπή επιπλέον του ν.3961/2011 και να υπενθυμίσω ότι ήταν ομόφωνη απόφαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πράγματι να συσταθεί το γνωμοδοτικό δικαστικό όργανο, που με εχέγγυα και ασφάλεια δικαίου θα κρίνει για τη νομιμότητα τόσο του νόμου όσο και την ουσία βάσιμων φερόμενων κατηγοριών. Είναι ένα δείγμα, λοιπόν, που προάγει τον πολιτισμό μας και πρέπει όλοι να το δεχθούμε και να το υπερψηφίσουμε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πρωτοβουλία για τις εξεταστικές είναι του Γιώργου Παπανδρέου, είναι του ΠΑΣΟΚ. Είχατε την ευχέρεια να φέρετε τη δική σας πρόταση. Δεν τη φέρατε. Όπως είχατε και την ευχέρεια τότε που κλείσατε τη Βουλή και φυγομαχήσατε. Γιατί πράγματι δεν σας ενδιαφέρει η διαφάνεια.
Μην μιλάμε, λοιπόν, για αφορισμούς και αναθέματα για το ΠΑΣΟΚ, γιατί πράγματι έχει ματώσει και γιατί πράγματι έχει λόγο και γιατί πράγματι δέχεται τα σφάλματα και αποδίδει ευθύνες και εκεί που πράγματι πρέπει να αποδοθούν, ακόμα και αν είναι δικά του παιδιά.
Το πόρισμα αυτό ακριβώς αυτό κάνει. Προσέξτε την πρόταση την παραπεμπτική, είναι όχι απλώς να σταλούν στον εισαγγελέα για να πούμε απλώς ότι στάλθηκαν, αλλά να ελεγχθεί αν και από τους προηγούμενους που προτείνονται για προκαταρκτική εξέταση, υπάρχουν και άλλα πολιτικά πρόσωπα που ενέχονται για πράξεις που δεν έχουν υποπέσει σε παραγραφή και που δικάζονται από την τακτική δικαιοσύνη σύμφωνα με την πάγια νομολογία, που είναι το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παθητικές δωροδοκίες σε βαθμό κακουργήματος κ.λπ. και βεβαίως δεν έχουν σχέση με τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κυρία Τσόνογλου, ολοκληρώστε.



ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τελειώνοντας, κύριε Πρόεδρε, θέλω να υπενθυμίσω στο Σώμα, ότι πέραν των προτάσεων για τις συστάσεις εξεταστικών επιτροπών και επειδή ακριβώς ο Γιώργος Παπανδρέου έχει κάνει σημαία ζωής τη διαφάνεια, είναι εκείνος που αναλαμβάνει και την πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα που έρχεται το Σεπτέμβριο προκειμένου να αναθεωρηθεί και το Σύνταγμα, να μην καλυπτόμαστε πίσω από προσωπεία υποκρισίας αλλά να ξέρουμε να μιλάμε με τη γλώσσα της αλήθειας.
Σας ευχαριστώ πολύ.