Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Πράσινο φως απο την Χίλαρι Κλίντον στον Πρωθυπουργό

Όλα έχουν γίνει μεθοδευμένα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η Αγροτική Τράπεζα και οι αγρότες με την αγροτική γη, θα βρεθούν τους επόμενους μήνες σε δυσμενή θέση καθώς η Τράπεζα που τόσες δεκαετίες στήριζε τους αγρότες, αλλάζει χέρια και νέες σχέσεις αγροτών με Αμερικανικά συμφέροντα δημιουργούνται. Βέβαια το θέμα δεν είναι μόνο η εξαγορά η καλύτερα το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας, αλλά ότι οι Η.Π.Α. φανερά πλέον έχουν μετακυλήσει το δυσβάστακτο οικονομικό δημόσιο χρέος τους στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα προσβλέποντας στον αμύθητης αξίας ορυκτό μας πλούτο (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσό, ουράνιο κ.α.) και φυσικά στην αγροτική γη.

Παράλληλα με τις Τράπεζες έρχονται οι δηλώσεις του πρωθυπουργού περί «στάσης πληρωμών και εγγυήσεως των Τραπεζικών καταθέσεων μέχρι ποσού 100.000 ευρώ» όταν δεν μας λέει με τι χρήματα εγγυάται συνολικές καταθέσεις που μπορεί να ανέρχονται σε ποσό πάνω από 100 δισ. Ευρώ, όταν τα συνολικά κεφάλαια στο τέλος του 2010 ανέρχονταν μόλις σε 1,4 δις. ευρώ και οι συνολικοί πόροι που διαχειρίζεται στα 2,97 δις. Ευρώ. Βάσει ποιών εγγυητικών αποθεματικών εγγυάται τις καταθέσεις ο πρωθυπουργός αν οι Ελληνικές Τράπεζες «βαρέσουν κανόνι», εγγυητές δεν υπάρχουν, χρυσός δεν υπάρχει στις Τράπεζες, εμπράγματες εγγυήσεις δεν έχει; Συνέχεια στις δηλώσεις του πρωθυπουργού έδωσε ο Υπουργός οικονομικών με τη δήλωσή του περί «επιλεκτικής χρεωκοπίας». Δεν μας είπαν όμως ποια είναι η ουσία της «επιλεκτικής χρεωκοπίας». Πρόκειται για κανονικότατη πτώχευση και μάλιστα στην περίπτωση της Ελλάδος ίσως εξελιχθεί και ακόμα χειρότερα από την πτώχευση της Αργεντινής και να εξελιχθεί σε μακρά πτωχευτική διαδικασία, όπου ούτε καν τα οφέλη μιας πτώχευσης δηλ. απαλλαγή από τις υποχρεώσεις έναντι των οφειλετών δεν θα μπορεί να αποκομίσει η χώρα. Στην πιάτσα, στους ιδιώτες τα Ελληνικά ομόλογα είναι ελάχιστα πλέον. Δεν υπάρχουν ελληνικά ομόλογα για να επιμηκυνθούν. Τα έχουν "ξεφορτωθεί" όσο όσο! Άρα η συμμετοχή ιδιωτών είναι πρακτικά αδύνατη. Οι πολίτες λειτουργώντας ενστικτωδώς και βλέποντας να υπάρχει κίνδυνος πτώχευσης της χώρας, έσπευσαν στις τράπεζες και απέσυραν με ταχείς ρυθμούς τις εναπομείναντες οικονομίες τους. Έτσι υπάρχει μείωση για έκτο συνεχή μήνα, της τάξεως του 3,2% (ή 6,4 δισ.ευρώ) στις τραπεζικές καταθέσεις. Από την αρχή του 2011, οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει κατά 23,6 δισ. ευρώ περίπου. Η κατάρρευση της μετοχής της Αγροτικής Τράπεζας, της Εθνικής, της Alpha Bank και της Πειραιώς δείχνουν πως οι Ελληνικές τράπεζες είναι στην εντατική.

Το «κούρεμα» των ομολόγων αφορά ένα ποσοστό περί το 30%, που σημαίνει ότι την ίδια στιγμή θα δημιουργηθεί μια «μαύρη τρύπα» κατ’ ελάχιστον 25 δισ. Ευρώ στις Ελληνικές Τράπεζες που έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα, τα οποία θα πρέπει να επανακεφαλοποιηθούν μέσα σε 24 ώρες. Διαφορετικά οι τράπεζες βάσει των όσων ισχύουν στην ευρωζώνη δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν. Το ερώτημα είναι που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Το πρόβλημα είναι πλέον τεράστιο κυρίως επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν θα δεχόταν πλέον ως ενέχυρο για χρηματοδοτήσεις τα ομόλογα κράτους που βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας. Οι Ελληνικές Τράπεζες δε θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την ΕΚΤ και το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα, χωρίς καμία ρευστότητα, θα καταρρεύσει άμεσα.

Οι λύσεις που προκρίνονται από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. για το ελληνικό χρέος, έχουν προκαλέσει πανικό στην κυβέρνηση και οι προτεινόμενες λύσεις θα έχουν και συγκεκριμένες συνέπειες.

1. Η επαναγορά του ελληνικού χρέους και χορήγηση πιστωτικών κινήτρων από το δημόσιο τομέα.

2. Η αναχρηματοδότηση του χρέους, η οποία δεν προβλέπει κίνητρα για τα νέα ομόλογα που θα αγοράσουν οι ιδιώτες.

3. Η επιβολή ενός φόρου στον χρηματοπιστωτικό τομέα ή σε μία αποκεντρωμένη συμφωνία, τύπου Βιέννης, με τις ιδιωτικές Ελληνικές Τράπεζες, οι οποίες έχουν μεγάλο χαρτοφυλάκιο ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις τους.

Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει πως ακόμα και εντός της εβδομάδας, θα υπάρξει η αναμενόμενη, από όλους πλέον, προσωρινή και επιλεκτική στάση πληρωμών της Ελλάδας, και τα πάντα στις κυβερνήσεις της ΕΕ σχετικά με την κρίση χρέους της Ελλάδος βρίσκονται στην "κόψη του ξυραφιού". Σύμφωνα πάντα με τους Financial Times, η στάση πληρωμών, θα λάβει χώρα στα πλαίσια, σύναψης ενός νέου πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας συνολικού ύψους € 115 δις. ευρώ, ενώ δεν διευκρινίζεται ποιά μέτρα θα εφαρμοστούν στα πλαίσια αυτού του πακέτου.

Παντελής Γ. Φραγκούλης
Πολιτευτής Ν.Δ. Βοιωτίας