Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Τοποθετήσεις του Αθ. Χειμάρα, για το ΕΣΠΑ και τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα των νομών, στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

 ΕΣΠΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Από τα 525 εκ. Ευρώ του ΕΣΠΑ Στ. Ελλάδας έχουν εκχωρηθεί στην Περιφέρεια μόνο 254 εκ. Ευρώ ( τα άλλα όπως είναι γνωστό θα τα διαχειριστούν τα Τομεακά ) .
Στη σημερινή εισήγηση δεν έχουμε στοιχεία για το πως πάνε τα Τομεακά και τι γίνεται στα περιφερειακά.
Πως δηλαδή διατίθενται τα χρήματα της Περιφέρειας από τα κεντρικά ;
π.χ. η ψηφιακή σύγκλιση και η Επιχειρηματικότητα έχουν περίπου 200 εκ. Ευρώ από το ΠΕΠ.
Τι έργα έχουν ενταχθεί; Ποιος είναι ο προϋπολογισμός τους; Ποιες είναι οι δαπάνες ;
 Από τα στοιχεία της εισήγησης ( σελ. 9 ) προκύπτει ότι στο ΕΣΠΑ έχουν ενταχθεί 279 έργα , Π/Υ 375 εκ. ευρώ.
• Έχουν συμβασιοποιηθεί 202 εκ. ευρώ και έχουν δηλωθεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΣΠ) δαπάνες 123,5 εκ. ευρώ .
Δηλαδή θρίαμβος για τη Στερεά.
• Είναι όμως όντως έτσι τα πραγματικά στοιχεία;
 Από το συγκεντρωτικό Πίνακα της σελίδας 11 προκύπτει : - α) από τα ενταγμένα έργα, τα 108 , είναι μεταφερόμενα ή έργα γέφυρες, ήτοι ποσοστό 39%. - β) από τον Π/Υ των ενταγμένων, δηλαδή από τα 375 εκ. ευρώ, τα 156 εκ. ευρώ, είναι είτε μεταφερόμενα, είτε γέφυρες ήτοι ποσοστό 41%. - γ) από τις συμβάσεις των 202 εκ.,τα 100 εκ. είναι οι συμβάσεις των μεταφερόμενων και των έργων γεφυρών
• Και 40 εκ. είναι η σύμβαση του θεωρητικού μέχρι σήμερα έργου«JESSIKA» - δ) Τέλος από τις δαπάνες, που δηλώθηκαν στο Ολοκλ. Πληρ. Σύστημα ( ΟΠΣ) 123,5 εκ. , τα 66 εκ. , δηλαδή περισσότερα από τα μισά , είναι δαπάνες, από τα μεταφερόμενα έργα και τα έργα γέφυρες.
• Οι πραγματικές δαπάνες δηλαδή, είναι στο 24% περίπου, συμπεριλαμβανομένων και των 40 εκ. του «JESSIKA » που λογίζονται ως δαπάνες.
• Επομένως ποιο ΕΣΠΑ θα υλοποιήσουμε εμείς;
 Μια άλλη βασική παρατήρηση είναι ότι υπάρχει μεγάλο άνοιγμα μεταξύ ένταξης και συμβασιοποίησης.
• π.χ. σελίδα 12 Κωδικός 22 Εθνικές οδοί
Έχουν ενταχθεί έργα 38 εκ. και υπάρχουν συμβάσεις 9 εκ., το ίδιο και στο Κωδικό 23: περιφερειακές / τοπικοί οδοί
Έχουν ενταχθεί 95 εκ. και σύμβαση έχουν 55,6 εκ.
Κωδικός 30 Λιμένες : έχουν ενταχθεί 20,4 εκ. και σύμβαση έχουν μόνο 5,6 εκ.
Προχωρώ
Κωδικός 76 υποδομές υγείας : Έχουν ενταχθεί έργα 25 εκ. και οι συμβάσεις είναι 6 εκ. μόνο.
Υπάρχουν και κωδικοί, όπως ο Κωδικός 53 και ο Κωδικός 54 που δεν έχουν ακόμη καμία σύμβαση.
 Για όλα αυτά τα έργα που καθυστερούν τόσο πολύ, γιατί δεν ενεργοποιείται η διάταξη του Ν. 3614/07 που λέει ότι έργο πάνω από 6 μήνες καθυστέρησης επανεξετάζεται η παραμονή στο Πρόγραμμα;
 Άλλη σημαντική παρατήρηση είναι ότι στην Περιφέρεια έχουν εκχωρηθεί πόροι από Τομεακά Προγράμματα και κυρίως από το Επιχειρησιακό του Περιβάλλοντος , ύψους 80 εκ. για την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων ( ΧΑΔΑ - ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ - ΣΜΑ).
Η υλοποίηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη και δεν είναι μόνο θέμα των ΟΤΑ α΄ βαθμού. Η Περιφέρεια ως αρμόδια για την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού τι κάνει ;
 Για το Ν + 3 όπως αναφέρεται στην εισήγηση ( σελ. 21 ) απαιτούνται μέχρι τέλος 2011, 34 εκ., δεδομένου ότι στο ΕΣΠΑ έχουν ενταχθεί μεταφερόμενα και γέφυρες,
• Από πού θα καλυφθούν αυτά τα 34 εκ; αν υποθέσουμε ότι γίνουν αυτές οι δαπάνες ;
Το Υπουργείο θα μας χρηματοδοτήσει τη σημερινή πραγματικότητα ;
 Είμαστε στο στόχο 2 με εικονικά στοιχεία, λόγω κυρίως της Βιομηχανικής περιοχής της Βοιωτίας και Εύβοιας, που μας φέρνουν άνω του 75% του ΑΕΠ , στο κατά κεφαλήν Μ.Ο. της Ε.Ε. ,όπως είναι σε όλους γνωστό.
Και Μέχρι και το 2014, θα μετέχουμε στο στόχο 2 ( Στερεά και Αιγαίο )
• Σήμερα η αρχική πρόταση της Κομισιόν για το επόμενο ΕΣΠΑ 2014-2020 συμπεριλαμβάνει μόνο 3 Περιφέρειες ( Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο) στο στόχο 1, λόγω του κατά κεφαλήν εισοδήματος ( 75% ) κάτω του Μ.Ο. της Ε.Ε. αυτών των Περιφερειών.
• Όμως δεν έχει λάβει υπόψη της τη σημερινή οικονομική κατάσταση - ύφεση, αλλά η πρόταση της Ε.Ε. στηρίχθηκε σε στοιχεία των ετών 2006 , 2007 και 2008, όταν δηλαδή, η Ελλάδα είχε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
• Επειδή η τελική απόφαση της Ε.Ε. θα ληφθεί στο τέλος του 2012, θα πρέπει να ζητήσουμε να ληφθούν υπόψη τα 3 τελευταία χρόνια 2009 – 2010 και 2011 γιατί τα στοιχεία έχουν αλλάξει και μας ευνοούν ως Περιφέρεια.
Ο Περιφερειάρχης αποδέχθηκε την πρόταση και δεσμεύτηκε να τη φέρει στη συνεδρίαση των Περιφερειαρχών. Το επαναθέτω και σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
 Μερικά έργα που ολοκληρώθηκαν από άλλα προγράμματα ή Εθνικούς πόρους, έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ προκειμένου να είμαστε στο Ν+ 3 και να παρουσιάσουμε απορρόφηση.
Αναγνωρίζω ότι κάτι παρόμοιο έγινε και στο παρελθόν, μόνο που τότε είχαμε μπροστά μας το ΕΣΠΑ, ενώ τώρα …. χάος.
Ερώτηση : Αυτά θα παραμείνουν ή θα επανενταχθούν;
Πληρούν όλα τους όρους που θέτει η Ε.Ε. για να παραμείνουν;
Έχετε μελετήσει το θέμα;
• Αν τελικά θα παραμείνουν στο πρόγραμμα, με ποιες πιστώσεις θα προχωρήσουν τα σημερινά ώριμα έργα της Περιφέρειας; Περιμένουμε απάντηση.
 Επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στην αρχή του έτους στη Λαμία
• Ένα από τα σοβαρά θέματα που έθεσαν οι φορείς το Ε.Β.Ε. , ήταν και η ένταξη της περιφέρειάς μας στο Πρόγραμμα « Αποθεματικό Απροβλέπτων », όμως η Περιφέρεια λόγω στόχου 2 δεν μπορεί να ενταχθεί.
• Όμως θυμίζω ότι ως Περιφέρεια στόχος 2 , θα έπρεπε να είχαμε επιπλέον χρηματοδότηση για την ανάπτυξη της Ανταγωνιστικότητας των Επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ .
• Άλλωστε βρισκόμαστε στις 5 πρώτες θέσεις σε ανεργία ( 15,9 % ) και έπρεπε να ήμασταν οπωσδήποτε στο Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας των Επιχειρήσεων .
• Νομίζω ότι επιβάλλεται παρέμβασή μας στο Υπ. Ανάπτυξης και ξεκαθάρισμα του όλου θέματος.

 Το ΕΣΠΑ ως γνωστό το 2007 προέβλεπε συνολικές πιστώσεις 734 εκ. ευρώ.
• Δηλαδή εκτός από τα 525 εκ. ευρώ συνχρηματοδότησης είχε και 209 εκ. ευρώ από Εθνικούς πόρους, για άλλες δράσεις , όπως π.χ. υποδομές, εκπαίδευση , κ.λ.π.
• Είχαμε επίσης 150 εκ. ευρώ από το Ειδικό Αναπτυξιακό της Περιφέρειας και 209 εκ. ευρώ από Εθνικούς πόρους για ενίσχυση του ΕΣΠΑ επειδή βρισκόμασταν στο στόχο 2.
• Τώρα κινδυνεύουμε να χάσουμε πέραν, των 209 εκ. ευρώ που χάσαμε, και το Ειδικό Αναπτυξιακό της Περιφέρειας.
• Δηλαδή πέραν αυτών, δεν γνωρίζουμε την τύχη και των Νομαρχιακών Αναπτυξιακών Φθιώτιδας, Φωκίδας, Εύβοιας και Ευρυτανίας.
• Μήπως γνωρίζετε να μας ενημερώσετε εσείς κ. Περιφερειάρχη;
• Τι θα γίνει με όλα τα Ειδικά Αναπτυξιακά που είχαμε στη Στερεά Ελλάδα ;

Αύριο μπορείτε να πληρώσετε εκτελεσθέντα έργα;
• Υπάρχουν στο λογαριασμό της Περιφέρειας χρήματα, που μπορεί να πληρωθούν τα έργα και τα προγράμματα ;
• Έχω πληροφορίες ότι δεν υπάρχουν.
• Περιμένω απάντηση.