Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Ομιλία για τον προϋπολογισμό 2011


Μία χώρα που τέλεσε με τέτοια επιτυχία τους Ολυμπιακούς Αγώνες -γιατί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι εκείνο που τους διοργάνωσε και τους έδωσε έτοιμους να τους διαχειριστεί η Νέα Δημοκρατία, αύξησε το κύρος της χώρας μας στο εξωτερικό και την παρέδωσε μία χώρα περήφανη- που κυριολεκτικά κατέπεσε στα μάτια των ξένων αγορών, έγινε αντικείμενο των στυγνών κερδοσκοπικών συμφερόντων. Και δικαιολογημένα. Αλλά, όχι από την πολιτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν έφτασε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τη χώρα μας στο Μνημόνιο μέσα σε πέντε μήνες. Αντίθετα, ένας διεθνούς κύρους άνθρωπος έτρεξε χιλιόμετρα σε όλο τον πλανήτη και μίλησε ακόμη και με τον Πρόεδρο της Αμερικής, προκειμένου να πείσει ότι η χώρα είναι εδώ και παλεύει για την εθνική σωτηρία. Έτσι εμείς αντιλαμβανόμαστε την πατρίδα. Η χώρα ακολουθεί το Μνημόνιο. Γιατί όμως; Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.;
Το Μνημόνιο για το οποίο μίλησε και για το άρθρο 14 ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ήταν μία αναγκαία λύση για να μη φτάσει η χώρα μας στη χρεοκοπία. Κύριε Τζαβάρα, αγαπητέ συνάδελφε, που κατακρίνατε το άρθρο 14 του Μνημονίου -όπου η Νέα Δημοκρατία μας έφερε σ’ αυτό το σημείο για να αντιμετωπίσουμε την καταστροφή- μπορείτε να δώσετε μία εξήγηση στο λαό και να πείτε τι σημαίνει πτώχευση; Ποια είναι τα αποτελέσματα της δήλωσης αναστολής των πληρωμών; Μπορούν οι δανειστές σου ενωμένοι σε ομάδα να κάνουν κατάσχεση σε οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο κρίνουν αυτοί; Είναι αυτό αποτέλεσμα της πτώχευσης; Έχεις τη δυνατότητα να διαχειριστείς και να κάνεις συμβιβασμούς, όταν έρχεσαι σε περίοδο πτωχευτική; Είναι δυνατόν να αποκατασταθείς στους δανειστές σου στην αγορά κατόπιν και πόσα χρόνια χρειάζονται για να το πετύχεις αυτό; Και τι αγώνας δρόμου πρέπει να γίνει γι’ αυτό; Και τολμάτε και κρίνετε το Μνημόνιο ότι πράγματι ήταν κακή επιλογή της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.;
Μα εδώ μέσα σε αυτή την Αίθουσα, εγώ προσωπικώς δεν άκουσα ποτέ από καμία παράταξη κανέναν συνάδελφο να με πείσει ότι δεν υπήρχε άλλη λύση πλην του Μνημονίου, υπήρχε μεν, αλλά έπρεπε να γίνει αυτό ή το άλλο. Δεν άκουσα κανέναν να βγει στον ελληνικό λαό και να πει ότι κακώς ακολουθήθηκε το Μνημόνιο και έπρεπε να γίνει αυτό ή το άλλο και είχαμε διέξοδο και είχαμε την άλλη λύση. Κανείς μέχρι τώρα.
Γιατί αγαπητοί συνάδελφοι, με αφορισμούς και αναθέματα δεν περνάει η κρίση. Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά και το διαπιστώνουμε. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Ο Προϋπολογισμός του 2011 είναι Προϋπολογισμός ρεαλισμού, αλλά και ελπίδας, διότι διαφαίνεται ότι όλοι αυτοί οι κόποι του ελληνικού λαού δεν πάνε στράφι, ότι υπάρχει φως και αυτή η αισιοδοξία είναι που κάνει την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να συστήνει επιτροπή παρακολούθησης του Προϋπολογισμού. Γιατί αυτή είναι η έννοια της διαφάνειας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Αυτή τη διαφάνεια και την ειλικρίνεια δείχνει ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γεώργιος Παπανδρέου προτείνοντας Εξεταστικές Επιτροπές, για να δούμε τη ροή του μαύρου χρήματος, για να δούμε εκείνους που πίστεψαν στην απόλυτη εξουσία και διέφθειραν το κράτος μας. Γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου δεν τρέχει μόνο για την ανόρθωση της οικονομίας μας, κάνει διαρθρωτικές αλλαγές στη δικαιοσύνη, στην ποινική και διοικητική, για την επιτάχυνση των διαδικασιών, να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες, για να γίνουν τα φορολογικά δικαστήρια ταχύτατα, για να μπορεί να εισπράττει το κράτος, να ενεργοποιηθούν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί εναντίον εκείνων που έχουν και κατέχουν και τόσα χρόνια τους «χάιδευε» η Νέα Δημοκρατία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πράγματι είχα ετοιμάσει και εγώ ένα λογύδριο να διαβάσω και να πω για τον Προϋπολογισμό, αλλά ακούγοντας όλα αυτά τα πράγματα αισθάνομαι ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έχει λόγο να απολογηθεί, γιατί τη μάχη που δίνει την αναγνωρίζουν παγκοσμίως και τη φέρνουν την Ελλάδα σαν παράδειγμα, γι’ αυτό και η Μέρκελ έφτασε σε σημείο να πει ότι η Ελλάδα μπορεί και θα τα καταφέρει και μόνη της. Και ερχόμαστε εδώ και μεμψιμοιρούμε, τη στιγμή που πρέπει να υπάρχει εθνική ομοψυχία, εθνική συναίνεση να προχωρήσουμε, να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα και να κοιτάξουμε μπροστά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό κάνει ο Προϋπολογισμός του 2011. Κοιτάει μπροστά. Ελπίζω και εύχομαι αυτό να συμβεί και για το Νομό Βοιωτίας, όπου είναι γνωστά τα περιβαλλοντικά προβλήματα στον Ασωπό, είναι γνωστή η δυσφήμιση των αγροτικών προϊόντων και το έλλειμμα του Έλληνα αγρότη της περιοχής της επαρχίας Θήβας που με τόση ευκολία από τα κανάλια δυσφημίζονται τα προϊόντα του. Είναι γνωστά τα προβλήματα της μη ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων, όπως και των Βυζαντινών αρχαιοτήτων.
Είναι γεγονός ότι η Βοιωτία δεν είναι ένας νομός μόνο βιομηχανίας και ενέργειας, είναι ένας νομός ο οποίος έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα να βρίσκεται κοντά στην Αθήνα και είναι ένας νομός ο οποίος διαθέτει τουρισμό, παράλια και έχει ανάγκη ισόρροπης ανάπτυξης παντού.
Κυρία Πρόεδρε, θέλω να πω σε όλους τους συναδέλφους να έχουν δύναμη και υγεία για να παλέψουμε για την πατρίδα.
Ευχαριστώ πολύ.