Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Με το βλέμμα στραμμένο στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας


Κυρίες και κύριοι,
Με ιδιαίτερη χαρά θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο εκπαιδευτικό «Πρόγραμμα ανάπτυξης διοικητικών και ηγετικών ικανοτήτων των επιχειρηματιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας»
Μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία ενδυνάμωσης των επιχειρήσεων, των στελεχών και του επαγγελματικού δυναμικού της περιφέρειάς μας, που για πρώτη φορά διοργανώνουμε φέτος, φιλοδοξώντας να έχει και ανάλογη συνέχεια τα επόμενα χρόνια.
Είστε όλοι άνθρωποι της αγοράς, άνθρωποι της εργασίας, που επιχειρούν καθημερινά μέσα σε ένα πολύ δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Βιώνετε με τον πιο άμεσο τρόπο την ύφεση, την έλλειψη ρευστότητας, τη μείωση των εισοδημάτων, την αδυναμία ανταπόκρισης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεών σας στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Αντιμετωπίζετε μία νέα οικονομική πραγματικότητα σε εθνικό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο που δημιουργεί νέα δεδομένα και αυξημένες απαιτήσεις. Δίνετε έναν καθημερινό αγώνα επιβίωσης των επιχειρήσεων σας στην αγορά.
Σ’ αυτήν την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλετε, θέλω να γνωρίζετε ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και εγώ προσωπικά είμαστε στο πλευρό σας. Ότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα, να τονώσουμε την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, να προσφέρουμε κίνητρα για νέες επενδύσεις, να προωθήσουμε τα προϊόντα της Στερεάς σε νέες αγορές, να δημιουργήσουμε ευκαιρίες.
Σε αυτή τη μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια εντάσσεται η επιτάχυνση και άμεση ενεργοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, η απορροφητικότητα του οποίου στην Περιφέρειά μας έχει φτάσει το 35% , και είναι υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και μία σειρά από αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που έχουν πραγματοποιηθεί, όπως η συμμετοχή μας στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Επενδύσεων στο La baulle της Γαλλίας, οι επιχειρηματικές συναντήσεις με οικονομικούς και εμπορικούς ακολούθους ξένων πρεσβειών στην Ελλάδα, η έκθεση τουριστικής προβολής και αγροτικών προϊόντων της Στερεάς στο Σύνταγμα, καθώς και ο νέος θεσμός «Οι δρόμοι του κρασιού Στερεάς Ελλάδας» που εγκαινιάζεται το απόγευμα στη Χαλκίδα.
Για αυτή τη μεγάλη προσπάθεια έχουν κληθεί εδώ και θα βρίσκονται μαζί μας τις επόμενες 3 εβδομάδες, οι κορυφαίοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι στο χώρο της διοίκησης, της επιχειρηματικότητας και του μάρκετινγκ. Διακεκριμένοι καθηγητές, με τεράστια ακαδημαϊκή εμπειρία, αλλά και άριστη γνώση της αγοράς, που έρχονται να μας μεταφέρουν την αιχμή της σύγχρονης διοικητικής επιστήμης.
Μέσα από τις εκπαιδευτικές ενότητες που θα αναπτυχθούν, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση:
Να κατανοήσουν το μοντέλο Μάνατζμεντ που εξασφαλίζει τη διαρκή ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματική επιτυχία.
Να κατανοήσουν και να βελτιώσουν τους διοικητικούς και ηγετικούς ρόλους που πρέπει ν’ ασκούν ως ανώτατα στελέχη.
Να βελτιώσουν τις ικανότητες διαμόρφωσης και υλοποίησης επιχειρησιακής στρατηγικής,
στρατηγικής μάρκετινγκ και εξαγωγών,
λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων.
Να βελτιώσουν τις ικανότητες κινητοποίησης και ανάπτυξης των εργαζομένων για υψηλές επιδόσεις
και διαμόρφωσης κουλτούρας συνεχούς βελτίωσης.
Γενικότερα να ενδυναμωθούν οι επιχειρηματίες, παλαιοί και νέοι, που επιθυμούν να βοηθήσουν την επιχείρησή τους να προσαρμοστεί και να ανθήσει στις νέες συνθήκες της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.
Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο πρώτο εισηγητή μας τον καθηγητή τον κύριο Παπαδάκη, καθώς και στους άλλους δύο καθηγητές, τον κύριο Μπουραντά και τον κ Αυλωνίτη, για τη διάθεσή τους να βοηθήσουν και να συνδράμουν στην υλοποίηση αυτού του πρωτοποριακού προγράμματος.
Αλλά να ευχαριστήσω ταυτόχρονα και όλους εσάς, που αγκαλιάσατε θερμά αυτήν την προσπάθεια, δείχνοντας τη δίψα που έχει το ανθρώπινο δυναμικό της περιφέρειάς μας για γνώση, δημιουργία, καινοτομία και επιχειρηματικότητα.