Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Επιστολή της ΔΕΠΟΔΑΘ στην Γ.Γ της Περιφέρειας Στερεάς Κατ. Διαμαντοπούλου


Και όλα αυτά ενώ είναι γνωστό τόσο από την ΚΥΑ 50910/2003 η σύνθεση των απορριμμάτων όσο και από τον Φορέα μας, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει πραγματικές αναλύσεις σύνθεσης των απορριμμάτων για Αστικό , Βιομηχανικό & Αγροτικό Δήμο και αυτές οι αναλύσεις σας έχουν δοθεί, μέσα από την πρότασή μας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, στις 27 Ιουλίου 2010.
Γνωστός είναι επίσης από τον ΠΕΣΔΑ τόσο ο τρόπος διαχείρισης όσο και τα έργα που απαιτούνται προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρειά μας.
Ποτέ όμως δεν καλέσατε τους Φο.Δ.Σ.Α και ποτέ δεν προχωρήσατε, ως οφείλατε, στην έκθεση παρακολούθησης & αξιολόγησης του ΠΕΣΔΑ όπως αυτό αναφέρεται ρητά, τόσο στον ΠΕΣΔΑ (άρθρο 7) όσο και στην ΚΥΑ 50910 (άρθρο 13, § 2).
Αντιθέτως, την πρωτοβουλία την οποία πήραν οι Φο.Δ.Σ.Α της Περιφέρειας για την οριστική επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρειά μας και το κλείσιμο του συνόλου των ΧΑΔΑ, την αγνοήσατε παντελώς παρόλο που η ίδια είχατε δεσμευτεί παρουσία του Υφυπουργού κ. Γεωργίου Ντόλιου και όλων των Φορέων στις 14 Ιουλίου 2010, ότι θα την υιοθετήσετε.
Σε αυτήν την συνάντηση ζητήσατε επίσης από τον κ. Υφυπουργό ποσό 2.390.000,00 ευρώ για 4 μελέτες που αφορούν ωρίμανση έργων μονάδων επεξεργασίας & υγειονομικής ταφής.
Μετά την άρνηση του κ. Υφυπουργού να σας χρηματοδοτήσει τις συγκεκριμένες μελέτες, δρομολογήσατε το αίτημα μέσω του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας και εντάξατε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (Εθνικοί πόροι) ΣΑΜΠ 056/3, 01/09/2010 το παραπάνω ποσό ( κωδικός 2010ΜΠ0563000 720.000,00 ευρώ, κωδικός 2010ΜΠ0563001 600.000,00 ευρώ, κωδικός 2010ΜΠ0563002 600.000,00 ευρώ, κωδικός 2010ΜΠ0563003 470.000,00 ευρώ).
Τις προηγούμενες ημέρες στείλατε επιστολές σε Φο.Δ.Σ.Α που διαθέτουν ΧΥΤΑ να δεχτούν απορρίμματα άλλων περιοχών που έχουν ενεργούς ΧΑΔΑ, λόγω των επαπειλούμενων προστίμων από την Ε.Ε.
Ακόμη και για αυτήν την διαδικασία δεν είχατε την δεοντολογία, έστω και την ύστατη ώρα να συγκαλέσετε συνάντηση του συνόλου των Φο.Δ.Σ.Α, κάτι που έπραξαν συνάδελφοί σας σε άλλες Περιφέρειες, και να προσπαθήσετε να επιτύχετε την μέγιστη δυνατή συναίνεση για ένα τόσο μείζον θέμα.
Επικαλείστε στην συνέντευξή σας την ολιγωρία των ΟΤΑ για την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων και όχι την δική σας, η οποία χρονολογείται τουλάχιστον από την ομόφωνη απόφαση-πρόταση των Φο.Δ.Σ.Α στις 23 Ιουλίου 2010.
Το βέβαιο είναι ότι η ευθύνη της οποιασδήποτε αρνητικής εξέλιξης στο συγκεκριμένο θέμα βαρύνει εσάς προσωπικά και κανέναν άλλον.
Στην Τεχνική Βοήθεια έχετε δρομολογήσει μελέτη για την σύσταση των υπόγειων υδάτων στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας συνολικού ποσού 90.000,00 ευρώ, χωρίς να μας ρωτήσετε.
Εάν μας είχατε ρωτήσει, θα σας είχαμε ενημερώσει ότι η ίδια ακριβώς μελέτη συνολικού ποσού 45.000,00 ευρώ έχει ολοκληρωθεί από τον Δήμο Θηβαίων, μέσω του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και έχει ήδη παραδοθεί.
Είναι γνωστό ότι για την διαχείριση των απορριμμάτων έχει εκχωρηθεί από το ΥΠΕΚΑ ποσό 88.000.000,00 ευρώ στην Περιφέρειά μας εδώ και 1,5 περίπου χρόνο. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται δράσεις κατασκευής νέων έργων, προμήθειας εξοπλισμού και αποκατάστασης ΧΑΔΑ.
Είναι επίσης γνωστό ότι μέχρι σήμερα η απορρόφηση κονδυλίων είναι μηδενική.
Με την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ Θήβας έκλεισε το σύνολο των ΧΑΔΑ της περιοχής μας. Παρά τα επανειλημμένα έγγραφά μας για χρηματοδότηση 11 μελετών συνολικού ποσού 132.000,00 ευρώ, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ΧΑΔΑ από τον Φορέα μας που διαθέτει την διαχειριστική επάρκεια αλλά και την εμπειρία, δεν έχετε ανταποκριθεί σε αυτό το μείζον θέμα.
Το ίδιο συμβαίνει και με την πρότασή μας για προμήθεια εξοπλισμού του ΧΥΤΑ συνολικού ποσού 2.325.630,24 ευρώ, την οποία ενώ εντάξατε μετά τις συνεχείς οχλήσεις μας, δεν προχωράτε στην οριστική ένταξη-1η τροποποίηση με την αλλαγή του Φ.Π.Α σε 23% ερχόμενοι σε αντίθεση με την ίδια την απόφασή σας από 26/08/2010 (αριθ. πρωτ. 5912 έγγραφό σας).
Προφανώς δεν σας ενδιαφέρει το ότι ο Φο.Δ.Σ.Α και κατ΄ επέκταση οι πολίτες πληρώνουν από ίδιους πόρους τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την λειτουργία του ΧΥΤΑ.
Την ίδια εμπάθεια επιδεικνύετε προς τον Φορέα μας, αφού χωρίς καμία αιτιολογία, καθυστερείτε από τον Αύγουστο του 2010 την διεκπεραίωση του αιτήματος της Περιφερειακής Διεύθυνσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νομού Βοιωτίας για 7 συμβάσεις μίσθωσης έργου για την Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε (έχουν ήδη εγκριθεί από το ΑΣΕΠ), τιμωρώντας τον Φορέα μας για τις πρωτοβουλίες που έλαβε για την διαχείριση των απορριμμάτων.
Μέσω της ΣΑΜΠ 056/03 συνολικού ποσού 10.130.000,00 ευρώ (Εθνικοί πόροι) έχετε δρομολογήσει σειρά μελετών, όταν είναι γνωστό ότι πολλές από αυτές τις μελέτες δεν είναι δυνατόν να ωριμάσουν έργα από το ΕΣΠΑ, αφού δεν προβλέπεται η ένταξή τους.
Αντίθετα δεν χρηματοδοτείτε μελέτη συμπληρωματικού ποσού περίπου 200.000,00 ευρώ (ένα πάγιο αίτημα του Δήμου μας την τελευταία 10ετία), προκειμένου να ολοκληρωθεί η μελέτη της ανατολικής περιφερειακής οδού της πόλης της Θήβας και να λύσει ένα τεράστιο πρόβλημα από την υπερτοπική κυκλοφορία των αυτοκινήτων που διέρχονται από την παλαιά Εθνική οδό Αθηνών - Θηβών και επιβαρύνουν την πόλη θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ζωή των κατοίκων.
Εύλογα λοιπόν σας ερωτώ με τι κριτήρια και τι προτεραιότητες δρομολογήθηκαν όλα τα παραπάνω.
Ως μέλος του περιφερειακού Συμβουλίου ποτέ δεν κλήθηκα, αφού βεβαίως ποτέ δεν συνεδρίασε το συγκεκριμένο όργανο, κάτι που άλλοι Περιφερειάρχες ακολούθησαν ως διαδικασία.
Δηλώσατε ότι η πόρτα της Περιφέρειας είναι ανοιχτή σε όλους, όταν όχι μόνο δεν δέχεστε να συνομιλήσετε με κανέναν αλλά δεν απαντάτε καν στα έγγραφα μας, όπως έχετε υποχρέωση.
Προφανώς υπάρχει διάσταση μεταξύ των λόγων και έργων σας, όπως υπάρχει διάσταση και στο πως αντιλαμβάνεται κανείς την έννοια της διαβούλευσης, της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος και της κοινωνικής συναίνεσης.
Επί των αυτονόητων καλείται ο κάθε αρμόδιος να πράξει τα δέοντα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΒΙΓΓΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ
Μέλος του Περιφερειακού
Συμβουλίου της Στερεάς Ελλάδας


ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

- Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης & Πρόεδρο της Διυπουργικής Επιτροπής για την Παρακολούθηση Εφαρμογής του Εθνικού & Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων κο Θεόδωρο Πάγκαλο
- Γραφείο Υπουργού ΥΠΕΣΑ & ΗΔ, κου Ιωάννη Ραγκούση
- Γραφείο Υφυπουργού ΥΠΕΣΑ & ΗΔ, κου Γεώργιου Ντόλιου
- Γραφείο Υφυπουργού ΥΠΕΣΑ & ΗΔ, κας Θεοδώρας Τζάκρη
- Γραφείο Υπουργού ΥΠΕΚΑ, κας Τίνας Μπιρμπίλη
- Γραφείο Υφυπουργού ΥΠΕΚΑ, κου Γιάννη Μανιάτη
- Γραφείο Υφυπουργού ΥΠΕΚΑ, κου Θάνου Μωραίτη
- Γραφείο Υπουργού ΠA&A, κου Μχάλη Χρυσοχοΐδη
- Γ.Γ. Περιβάλλοντος ΥΠΕΚΑ κο Ανδρέα Ανδρεόπουλο
- Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» κο Ηρακλή Αλεξόπουλο
- Γραμματέα Ε.Σ. ΠΑΣΟΚ κο Καρχιμάκη Μιχάλη
- Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ( Φο.Δι.Σ.Α.) Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας:
- Πρόεδρο Φο.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Φθιώτιδας (Λαμίας), κo Κοτρωνιά Γεώργιο,
- Πρόεδρο Διαδημοτικής Επιχείρησης Περιβάλλοντος & Οργάνωσης Διαχείρισης Απορριμμάτων Λιβαδειάς -Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Λ. Α.Ε, κo Τσιφή Δημήτριο
- Πρόεδρο Συνδέσμου Διαχείρισης ΧΥΤΑ Βόρειας Δ.Ε. Ν. Ευβοίας, κo Καπόλο Ιωάννη
- Πρόεδρο Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Δήμων Κεντρικής Εύβοιας, κo Γκάβαλη Σταμάτη
- Πρόεδρο Συνδέσμου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Νότιας Εύβοιας, κα Μούτσου Σοφία
- Πρόεδρο Φο.Δ.Σ.Α. Δήμου Σκύρου, κo Χατζιγιαννακάκη Μιλτιάδη
- Πρόεδρο Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων Ν. Ευρυτανίας, κo Καραμπά Βασίλη
- Πρόεδρο Περιβαλλοντικής Διαδημοτικής Επιχείρησης Βόρειας Φθιώτιδας Δήμων Δομοκού Ξυνιάδας Θεσσαλιώτιδας Ν. Φθιώτιδας, κo Τσόγκα Δημήτριο
- Πρόεδρο Φο.Δ.Σ.Α. Λοκρίδας Α.Ε., κo Καράφλα Νικόλαο
- Πρόεδρο Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ν. Φωκίδας, κo Ματζώρο Ευστάθιο
- Δίκτυο Φο.Δι.Σ.Α.