Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Α’ Διεθνής έκθεση πολιτιστικού, θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού


Η Α’ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ, ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ & ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ θα λειτουργήσει σ’ ένα χώρο στρατηγικής σημασίας. Το Ε.Κ.Ε.Π. τυγχάνει της ευρείας αποδοχής, τόσο των συμμετεχόντων-εκθετών, όσο και των επισκεπτών. Η αισθητική και η τοποθεσία του, αποτελούν δύο από τα κύρια πλεονεκτήματα του.
Η EUROPEAN EXPO δραστηριοποιείται στη διοργάνωση εμπορικών και κλαδικών εκθέσεων. Αν και νεοϊδρυθείσα η εταιρεία μας , ανέλαβε την υλοποίηση της συγκεκριμένης έκθεσης με αίσθημα υπευθυνότητας. Τόσο η προσωπική μου εμπειρία, όσο και των συνεργατών μου, αποτελεί εγγύηση, για την άριστη έκβαση του εγχειρήματος αυτού, που αποτελεί αίτημα της Εκκλησίας της Ελλάδας και του τουριστικού κόσμου.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός τουρισμός είναι ο μόνος «ανθεκτικός» σε περιόδους οικονομικής κρίσης & ύφεσης, κύριος στόχος της έκθεσης αυτής είναι να προβληθούν οι θρησκευτικοί , πολιτιστικοί και ιστορικοί θησαυροί, ώστε το μόνο είδος τουρισμού που δεν θεωρείται «πολυτέλεια» να ακμάσει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (Π.Ο.Τ.) ο τζίρος αυτής της μορφής τουρισμού υπολογίζεται σε 15 δισ. ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο.
Περίπου 300 εκατ. άνθρωποι ταξιδεύουν κάθε χρόνο σε θρησκευτικούς τόπους, ενώ στην παγκόσμια αγορά σχεδόν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν θρησκευτικές αναφορές και αποτελούν εν δυνάμει τουρίστες αυτού του είδους.
Δυνητικοί επισκέπτες θρησκευτικού τουρισμού στην Ελλάδα είναι Κύπριοι, Ρώσοι, Βούλγαροι, Σέρβοι, Ρουμάνοι (ορθόδοξοι), απόδημοι Ελληνες από τις δυτικές και βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, την Αμερική, την Αυστραλία, την Αφρική, πανεπιστημιακές ομάδες θρησκευτικών, αρχαιολογικών, βυζαντινών σπουδών από τα πανεπιστήμια του κόσμου, ερασιτεχνικοί σύλλογοι αγιογραφίας, ζωγραφικής, γλυπτικής (ξυλόγλυπτα), ορθόδοξοι χριστιανοί από Συρία, Λίβανο, Ιράκ, καθώς και από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου (περίπου 300.000).
Καθίσταται λοιπόν επιτακτική η ανάγκη της προώθησης του θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού , ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Στην Έκθεση εξέχουσα θέση θα έχει ο πολιτισμός. Η ιστορία, η λαογραφία, οι παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα κάθε τόπου θα παρουσιαστούν σε κοινό και επιχειρηματίες με το ανάλογο κύρος που τους αρμόζει.
Στην Έκθεση θα λάβουν μέρος:
Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδας & του Εξωτερικού
Υπουργεία: Πολιτισμού & Τουρισμού, Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Κρατικές Συμμετοχές Εξωτερικού, Περιφέρειες, Δήμοι
Πρεσβείες, Επιμελητήρια, Ξενοδοχεία, Τουριστικά Καταλύματα, Εταιρείες Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων, Τουριστικά Πρακτορεία, Αεροπορικές, Ναυτιλιακές Εταιρείες & Πρακτορεία Πούλμαν, Μουσεία, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Ασφαλιστικές Εταιρείες, Τράπεζες, Συστήματα Κρατήσεων, Health Center & Spa/Wellness
Εμπορικές εταιρείες ειδών ταξιδίου, Επιχειρήσεις Εκκλησιαστικών Ειδών
Εντός της Έκθεσης της EUROPEAN EXPO, δίνεται η δυνατότητα στις Μητροπόλεις, τους Φορείς, τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν μέρος καθώς και τους εμπορικούς επισκέπτες, να διαπραγματευτούν συμφωνίες και να προσεγγίσουν διεθνείς και νέες αγορές.
Ακόμη, εντός του εκθεσιακού χώρου οι Μητροπόλεις, οι Περιφέρειες, οι Δήμοι και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι θα παρουσιάσουν εκδηλώσεις, όπως χορευτικά, χορωδίες θεατρικά κ.λπ.
Η είσοδος για τους εμπορικούς επισκέπτες (Επιχειρηματίες, Tour Operators, Travel Agents, Εκπροσώπους Τουριστικών Φορέων & Επιχειρήσεων Τουρισμού, Δημοσιογράφων κ.α.) καθώς και για το ευρύ κοινό θα είναι ελεύθερη».
Η κα Αγγελική Αυγουστίνου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. κ. Χρυσόστομο για την αμέριστη βοήθεια του , ώστε η Έκθεση αυτή να υλοποιηθεί, καθώς και την Πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων του Δήμου Λαγανά κα Χριστίνα Τετράδη για την έμπρακτη υποστήριξη της στην περάτωση της RelTravel Exhibition.