Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Ανεξέλεγκτη επικίνδυνη χωματερή η Βοιωτία!!!


«Σας δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει περίπτωση να διέλθει όχημα, όχι μόνο απορριμματοφόρο αλλά και ιδιώτη, καθώς είναι γνωστό ότι στον ΧΥΤΑ Θήβας , ρίπτονται μόνο τα αστικά απορρίμματα της περιοχής και δη των μελών της Διαδημοτκής επιχείρησης» επαναλαμβάνει ο κ. Τσοκανής, ο οποίος γνώριζε πολύ καλά τι συμβαίνει, καθώς επανειλημμένα έχουν δει αυτοκίνητα να περνούν έξω από ΧΥΤΑ, αδειάζοντας σε παρακείμενο λόφο απόβλητα, ενώ για το θέμα είχε ειδοποιηθεί και η ΕΛ.ΑΣ.
Τριακόσιες χωματερές έχουν εντοπιστεί από τον Ευβοϊκό μέχρι τον Κορινθιακό, για τις οποίες έχουν συλλεχθεί οι αντίστοιχες φωτογραφίες , που αποδεικνύουν το τεράστιο πρόβλημα με τις χιλιάδες ανεξέλεγκτες χωματερές.
Μόνο στην περιοχή του Μοσχοποδίου έχουν καταγραφεί 60 από αυτές, με απόβλητα όλων των κατηγοριών και κυρίαρχα τα αγροτικά μπάζα αλλά και πολλά ανακυκλώσιμα, ογκώδη αντικείμενα (έπιπλα, πλαστικά κιβώτια, μπάζα κ.α).
«Το Μοσχοπόδι αποτελεί την αιχμή του δόρατος» τονίζει ο κ. Τσοκανής, εξηγώντας πως επιβαρυμένες είναι επίσης οι περιοχές του Δηλεσίου, δυτικά της Αλιάρτου, η περιοχή της Θίσβης, τα Δερβενοχώρια και αλλού.
Ο Δ/ντής της Διαδημοτικής Επιχείρησης ενημέρωσε πρόσφατα, για το τεράστιο αυτό θέμα, τους νέους δημάρχους, ενώ σκοπεύει τις επόμενες ημέρες να πραγματοποιήσει ενημερωτική ημερίδα , προκειμένου να γνωστοποιηθεί το πρόβλημα σε όλους τους φορείς και τους πολίτες, που παράλληλα θα ενημερωθούν και για την πρόταση της ΔΕΠΟΔΑΘ σχετικά με την διαχείριση των λοιπών κατηγοριών.
Να υπενθυμίσουμε, πώς η ΔΕΠΟΔΑΘ είχε, από το καλοκαίρι ενημερώσει για τον σχεδιασμό και την διαχείριση τόσο των αγροτικών – κτηνοτροφικών , όσο και των οργανικών του ΧΥΤΑ, αλλά και της λυμματολάσπης του βιολογικού και παράλληλα έχει ξεκινήσει την διαδικασία εξεύρεσης χώρου για τον ΧΥΤΑ αδρανών υλικών (κατεδαφίσεων και μπαζών).
Στα χειρότερα τώρα, που είναι η μεγάλη κατηγορία των βιομηχανικών αποβλήτων, για τα οποία έγιναν οι μεγάλες κινητοποιήσεις, που εφησύχασαν τους πολίτες, οι οποίοι όμως δεν φάνηκαν να πήραν σοβαρά στην συνέχεια την είδηση για την δρομολόγηση από το ΥΠΕΚΑ της διαχείρισης των επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ).
«Τον Ιούλιο το ΥΠΕΚΑ απευθύνθηκε σε ιδιώτες και σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτή η ενέργεια προχωρά και βρίσκεται στην διαδικασία σύνταξης και υποβολής φακέλου και πρότασης για το συγκεκριμένο μέρος όπου θα γίνει ο ΧΥΤΕΑ, Θίσβη, μεταξύ Θήβας – Κριεκουκίου, κρατείται μυστική η τοποθεσία» επιβεβαιώνει ο κ. Τσοκανής, υπενθυμίζοντας μας, ότι το 2009 η ΔΕΠΟΔΑΘ είχε απευθυνθεί στην παλαιά ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, εκδηλώνοντας το αντίστοιχο ενδιαφέρον της, λαμβάνοντας τελικά την απάντηση τον Ιούλιο του 2010 με μια πρόσκληση του υπουργείου προς ιδιώτες για την κατασκευή του ΧΥΤΕΑ.
Είναι, δηλαδή, ξεκάθαρο πλέον πως η πολιτεία επείγεται να κατασκευάσει ΧΥΤΕΑ λόγω καταδίκης της χώρας μας από την Ε.Ε με πολύ μεγάλο πρόστιμο, ενώ αναμένονται και άλλα, ακόμη μεγαλύτερα τόσο για τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα όσο και για τις πολλές ανεξέλεγκτες χωματερές σε πολλές περιοχές και σε όμορους νομούς.
Να, γιατί κάποιοι βιάζονται να ξεφορτωθούν τα απόβλητα τους προς Βοιωτία πλευρά!
Είναι βέβαιο λοιπόν, ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, θα μάθουμε όλοι τον τόπο κατασκευής του ΧΥΤΕΑ, καθώς αυτός θα υποδεικνύεται στην προκαταρτική μελέτη, που θα κατατεθεί στην Περιφέρεια.
«Βέβαια δεν αφορά μόνο τα επικίνδυνα απόβλητα της Βοιωτίας, καθώς η προκήρυξη του ΥΠΕΚΑ λέει σαφώς ότι ο ΧΥΤΕΑ θα διαχειριστεί τα απόβλητα Βοιωτίας – Αττικής, η οποία όλοι γνωρίζουμε πως διαθέτει πολύ μεγάλο όγκο αποβλήτων στο Θρειάσιο πεδίο και η συνολική πρόταση που έχει υποβληθεί θα αφορά 150.000 τόνους ετησίως» εξηγεί ο Δ/ντής της ΔΕΠΟΔΑΘ, καλούμενος να απαντήσει και σε ένα επίσης σοβαρό θέμα για τους κατοίκους της Θήβας και τις αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής.
Ο λόγος για τα ελαστικά που καίνε οι ΡΟΜ, προκειμένου να απομονώσουν τον χαλκό, αλλά κι εκείνα των συστημάτων ποτίσματος, που καίγονται στον Βοιωτικό κάμπο.
«Οι διοξίνες είναι πολύ καταστρεπτικές για το περιβάλλον, επικάθονται σε αυτό για 20 χρόνια και μέσω της τροφικής αλυσίδας φτάνουν στους καταναλωτές» επισημαίνει ο κ. Τσοκανής, εκτιμώντας πως η λύση της πρώτης κατηγορίας είναι θέμα της δημοτικής αρχής , ενώ για την δεύτερη υπάρχει η πρόταση της ΔΕΠΟΔΑΘ, να συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία, να συλλέγονται στην συνέχεια με τα ειδικά φορτηγά που διαθέτουν αρπάγη, και να οδηγούνται προς ανακύκλωση.
Τα γεγονότα, καθώς αντιλαμβάνεστε είναι πολύ σοβαρότερα από όσο γνωρίζαμε, καθώς η έλλειψη παιδείας από την μια και η αδιαφορία των αρμόδιων φορέων από την άλλη σε συνάρτηση με τους «καλοθελητές» όλων των κατηγοριών, οδηγούν τον νομό μας στην λύση της «τοξικής» χαβούζας με ότι αυτό συνεπάγεται για όλους!!!