Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Ομιλία Βάσως Τσόνογλου


Παράλληλα, στους πολίτες έχει επικρατήσει η πεποίθηση ότι οι κρατικοί λειτουργοί και οι φορείς της δημόσιας εξουσίας εμπίπτουν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ατιμωρησίας που είναι ακόμα πιο μεγάλο όσο πιο νευραλγική είναι η θέση που κατέχουν, με αποτέλεσμα να κλονίζεται προς τους πολίτες το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης προς ένα κράτος που έχει ταχθεί να φυλάττει και προστατεύει αυτούς και την περιουσία τους.
Για την πάταξη ή έστω τη μείωση τέτοιου είδους –ευτυχώς- ελάχιστων συμπεριφορών επίορκων αστυνομικών δεν αρκούν μόνο οι προθέσεις, αλλά απαιτείται σταθερή πολιτική βούληση, αποφασιστικότητα και σοβαρότητα ώστε να θεσπιστούν γενναίοι κανόνες δικαίου και ελεγκτικών μηχανισμών.
Στον τομέα του πειθαρχικού ελέγχου των Σωμάτων Ασφαλείας όπου εκδηλώνεται παράτυπη, αθέμιτη κατάχρηση και αυταρχική συμπεριφορά ατυχώς, υπάρχει ένα τεράστιο κενό ελέγχου, ένα κενό που γίνονται προσπάθειες σήμερα να καλυφθεί από την παρούσα γενναία νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου η χώρα μας να σταματήσει να δέχεται αρνητικές κριτικές των διεθνών οργανισμών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί ξέρουμε άλλωστε πόσες φορές έχει καταδικαστεί για τέτοιες πλημμέλειες στην εφαρμογή πειθαρχικού δικαίου.
Αυτά τα κενά πράγματι έρχεται να καλύψει η παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία με τη σύσταση του Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας και η αξία αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι αυταπόδεικτη. Η σύσταση του Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για τη χώρα μας, ένα βήμα ευνομίας και εγγυήσεων για μια ευρεία μεταρρύθμιση στο πειθαρχικό δίκαιο ολόκληρου του δημόσιου τομέα.
Το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας έχει προοριστεί να βάλει ένα τέλος σε ατέρμονες και ατελέσφορες πειθαρχικές διαδικασίες, οι οποίες έχουν λειτουργήσει εις βάρος όχι μόνο των πολιτών που προσφεύγουν σε αυτές αλλά και αυτών των ελεγχόμενων πολλές φορές και θα παρέχει από τούδε τα εχέγγυα, προκειμένου η πειθαρχική κρίση να γίνει αμερόληπτη και ανεξάρτητη, ακολουθώντας τις διεθνείς προδιαγραφές που έχουν θεσπιστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης, προσαρμοζόμενες όμως στην ελληνική πραγματικότητα.
Στόχος του παρόντος νομοσχεδίου είναι η δημιουργία αισθήματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα Σώματα Ασφαλείας και καταπολέμησης της διαφθοράς, όπου αυτή εκδηλώνεται, κατόπιν επώνυμης καταγγελίας ή και αυτεπάγγελτα.
Τα άτομα που εργάζονται στα Σώματα Ασφαλείας είναι άτομα στα οποία ο πολίτης πρέπει να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Είναι άτομα που προστατεύουν τα δικαιώματα των πολιτών και σε κάθε περίπτωση είναι αρωγοί και σύμμαχοί τους. Δεν λείπουν περιπτώσεις που αυτό το καλώς εννοούμενο συμφέρον των πολιτών το έχουν υπηρετήσει όργανα της τάξης με αλτρουισμό και αυτοθυσία και έφθασαν να δώσουν ακόμα και τη ζωή τους, όπως και πρόσφατα, κάνοντας το χρέος τους στην πατρίδα. Και σε αυτούς τους αστυνομικούς οφείλουμε να αποτίσουμε τιμή και να μην ξεχνούμε, μια και στη σύγχρονη εποχή μας δυστυχώς οι ήρωες λιγοστεύουν.
Ο πολίτης μέσω του υπό σύσταση Γραφείου θα έχει τη σιγουριά ότι αν κάποιο μέλος των Σωμάτων Ασφαλείας παραβιάσει τα δικαιώματά του ή προσβάλλει την προσωπικότητά του, θα μπορεί να απευθυνθεί σε έναν μηχανισμό ανεξάρτητο και αξιόπιστο και θα μπορεί να βρει λύση στο πρόβλημά του.
Η εξέλιξη αυτή θα λειτουργήσει θετικά τόσο ως προς τους πολίτες όσο και ως προς τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς θα συμβάλει στην αλλαγή της νοοτροπίας και των δύο πλευρών και θα αλλάξει τα πλαίσια αμοιβαιότητας και σεβασμού μεταξύ των δύο. Το Γραφείο αυτό και η διοικούσα Επιτροπή θα διερευνούν διεξοδικά κάθε υπόθεση ώστε να αίρεται οποιαδήποτε τυχόν αμφιβολία για την εφαρμογή του νόμου.
Είναι άξιο να αναφερθεί η τροποποίηση των διατάξεων που περιλαμβάνονται στο άρθρο 5 σχετικά με την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση αδικημάτων υπαλλήλων και λειτουργών του ευρύτερου δημόσιου τομέα για αδικήματα που συνιστούν διαφθορά, σύμφωνα με τη σύμβαση του Ο.Η.Ε. και είναι απαίτηση της κοινωνίας να ληφθούν τέτοια αυστηρά μέτρα τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον, ώστε οι πολίτες να μη χάσουν την εμπιστοσύνη τους προς τις κρατικές υπηρεσίες και τους δημόσιους λειτουργούς.
Σημαντική ρύθμιση που εισάγεται είναι η σύσταση της αυτοτελούς Υπηρεσίας για το συντονισμό των χρηματοδοτουμένων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα επιχειρησιακών και αναπτυξιακών δράσεων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που αφορά και λειτουργεί σύμφωνα με τα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφών, του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Αλληλεγγύη και Διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών», ρύθμιση που αποδεικνύει έμπρακτα ότι οι Ευρωπαίοι φίλοι μας αντιλήφθηκαν ότι το μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά και ευρωπαϊκό και ότι για την αντιμετώπισή του απαιτείται ευρωπαϊκός βηματισμός.
Με τη σπουδαίου κύρους σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία για πρώτη φορά δημιουργείται ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού με την ονομασία «Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης», όπως ανέλυσαν και οι προηγούμενοι από εμένα συνάδελφοι, που ασχολούνται πλέον με τη δασοπυρόσβεση, δασοπροστασία και πυρασφάλεια και λειτουργούν πλέον από μια νομιμότητα.
Είναι μια βιώσιμη λύση που ικανοποιεί τις οικογένειές τους και αυτούς, διότι τόσο καιρό που ήταν εποχικοί, με έωλες συμβάσεις αμφισβητούμενου κύρους, πράγματι υπήρχε ανασφάλεια και γι’ αυτούς και για τις οικογένειές τους. Πρόκειται για υπόσχεση του Πρωθυπουργού μας, του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια τακτοποιεί αυτή την κατηγορία των πολιτών.
Στο Κεφάλαιο Γ’ της παρούσας ρύθμισης ρυθμίζονται όλες οι διαδικασίες για την ένταξή τους, για την απορρόφησή τους, για την ασφάλισή τους, για την ανανέωση της θητείας τους, την αξιολόγησή τους, τη διαθεσιμότητά τους και τις λοιπές μεταβολές.
Επίσης, με το παρόν νομοσχέδιο καταργείται η Ελληνική Αγροφυλακή και οι αρμοδιότητές της, οι οποίες μεταφέρονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προς ενίσχυση των αναγκών του, ιδίως του Σώματος Επιθεωρήσεως Περιβάλλοντος και πλέον θα ασκούνται από τις δασικές υπηρεσίες.
Οι Έλληνες αγροφύλακες ήταν μια υπεσχημένη πράγματι και παρελκυστική εξόφληση δεδουλευμένων της Νέας Δημοκρατίας σε αγροφύλακες, η πρόσληψη των οποίων είχε εγκριθεί με διαγωνισμό του 1993. Το 2007 η Νέα Δημοκρατία μονιμοποίησε τους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι κατά τον τρόπο αυτό ενοχοποιήθηκαν στα μάτια των πολιτών, διότι πολλοί εξ αυτών ή είχαν πεθάνει ή είχαν βρει άλλες δουλειές. Κατά συνέπεια, υπήρχε μια –εντός εισαγωγικών- «ενοχή» για την κατηγορία αυτών των πολιτών.
Με την παρούσα απορρόφηση, η οποία βεβαίως πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό στις συμβάσεις εργασίας, ώστε να μην έχουμε βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας και με αξιολόγηση, όπως ακριβώς ήταν από τις υπηρεσίες τους, ρυθμίζεται πλέον από εδώ και πέρα η αρμοδιότητά τους. Ασκούν ανακριτικά καθήκοντα όσοι ήδη τα ασκούσαν και είχαν προηγούμενα τις προϋποθέσεις και τακτοποιείται και η κατηγορία αυτή των πολιτών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έθεσε στόχους, έλαβε μέτρα, έβαλε προτεραιότητες, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα με αξιοποιήσιμο προσωπικό, να διαφυλάσσεται περαιτέρω η δημόσια τάξη και ασφάλεια.
Τα μέτρα που προτείνονται, ενεργοποιούν περισσότερο το ανθρώπινο δυναμικό των σωμάτων ασφαλείας, αυξάνουν την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητά του, χάριν εξυπηρετήσεως του δημόσιου συμφέροντος και της ασφάλειας των πολιτών.
Στο παρόν νομοσχέδιο αποτυπώνεται πράγματι εύγλωττα η τολμηρή –θα έλεγα- προσπάθεια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να μπει τάξη, να νοικοκυρευτεί με συγκεκριμένες αποδοτικές και ωφέλιμες ρυθμίσεις ο έλεγχος των σωμάτων ασφαλείας, η πυροσβεστική υπηρεσία και η αγροφυλακή.
Το παρόν νομοσχέδιο αντανακλά ακριβώς αυτή την πολιτική βούληση να γίνει τομή στη διοίκηση χάριν του συμφέροντος των πολιτών και γι’ αυτό σας καλώ να το υπερψηφίσετε.