Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Δήλωση-καταγγελία Γιάννη Τσιάμη για τις συγχωνεύσεις


Εάν αύριο η ΛΑΡΚΟ περάσει σε ιδιώτες, ο οικισμός θα ανήκει σε κάποιον επιχειρηματία. Πως είναι δυνατόν να στηριχτεί μια τέτοια πρόταση για την εκπαίδευση που τόσο νοιάζεται το Υπουργείο, σε έναν οικισμό που θα είναι ιδιωτικός ενώ οι αρμοδιότητες έχουν περάσει στο Δήμο βάση του Καλλικράτη;
Η εντοπιότητα και η ιστορία που κουβαλάει το σχολείο του Κοκκίνου δεν μπορεί επ΄ ουδενί να συγκριθεί με ένα σχολείο που κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί τις ανάγκες ενός οικισμού ο οποίος δημιουργήθηκε στα “ανθηρά” χρόνια της ΛΑΡΚΟ. Ο οικισμός αυτήν τη στιγμή παραπαίει και δεν ξέρει κανείς το μέλλον της ΛΑΡΚΟ. Από τη μία μιλάμε για ιδιωτική επιχείρηση και από την άλλη μιλάμε για ένα χωριό, για μία κοινωνία με τη δική της παράδοση και ιστορία.
Η διαφορά είναι οφθαλμοφανέστατη αλλά, δυστυχώς, θα πρέπει να παλέψουμε για το αυτονόητο! Και ξέρετε όταν το οφθαλμοφανέστατο δεν επικρατεί, τότε δύο πράγματα συμβαίνουν: ή οι αρμόδιοι που πήραν τις αποφάσεις δεν μπήκαν καν στο κόπο να μελετήσουν και να ασχοληθούν ως όφειλαν με υπευθυνότητα, ή τους έγινε συνειδητή παραπληροφόρηση των τοπικών πραγμάτων με προφανή δόλο.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό δεν θα περάσει έτσι και είμαστε όλοι έτοιμοι, Δημοτική Αρχή και Δημότες να αγωνιστούμε για να παραμείνει ως έδρα του νέου σχολείου το Δημοτικό στην Τοπική Κοινότητα Κοκκίνου κι ΌΧΙ στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ.
Το Υπουργείο δεν οφείλει απλά, αλλά είναι υποχρεωμένο να σεβαστεί την νέα απόφαση που θα πάρει αύριο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ορχομενού, εφόσον προχώρησε στις καταργήσεις των σχολικών μονάδων και δεν τις διατήρησε, την οποία απόφαση θα επισυνάψουμε στη σχετική ένσταση που θα καταθέσουμε στο Υπουργείο υπενθυμίζοντας και ΔΥΣΤΥΧΩΣ τα αυτονόητα για άλλη μια φορά.

Τσιάμης Γιάννης
Αντιδήμαρχος
Δήμου Ορχομενού