Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Εργαζόμενοι "Βοήθεια στο Σπίτι" Βοιωτίας


Συγκεκριμένα παρατηρούνται τα εξής:
 Με βάση το παραπάνω κριτήριο μένουν εκτός τα μοναχικά άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας και χαμηλό εισόδημα (αφού δεν έχουν συγγενείς), τα ΑΜΕΑ, χωρίς άνεργους συγγενείς, καθώς όλοι αυτοί μέχρι και σήμερα αποτελούν το βασικό όγκο των εξυπηρετούμενων.
 Η αξιολόγηση των εξυπηρετούμενων δεν θα γίνεται πλέον από τον κοινωνικό επιστήμονα, αλλά από επιτροπές που συστήνονται / συγκροτούνται με απόφαση του Δ.Σ. της Ανώνυμης Εταιρίας Ε.Ε.Τ.Α.Α, με βάση τα μόρια ωφελούμενων και εξυπηρετούμενων και με ένα σύστημα που απαιτεί την συλλογή μεγάλο όγκου δικαιολογητικών και μια διαδικασία που κρίνεται πολύ χρονοβόρα.
 Δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη οι συγχωνεύσεις των κοινωφελών και των νομικών προσώπων εξαιτίας της εφαρμογής του προγράμματος «Καλλικράτης» καθώς η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων των Αναδόχων-φορέων ορίζεται η 08/04/2011.
 Δεν διασφαλίζεται η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των Δομών
έως την ένταξη τους στα νέα Προγράμματα.
 Οι παλιές κοινωφελείς επιχειρήσεις και τα ΝΠΔΔ δεν είναι σε θέση να πάρουν μέρος στην πρόσκληση αφού σε μικρό χρονικό διάστημα θα αντικατασταθούν από τα διάδοχα καινούρια σχήματα .
 Πολλές δομές δεν έχουν ανανεώσει τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων παρά τις εγκυκλίους του υπουργείου, δεν έχουν ασφαλιστικές - φορολογικές ενημερότητες, αδυνατούν επίσης να εκδώσουν νέες εγγυητικές επιστολές συμμετοχής στην πρόσκληση της Ε.Ε.Τ.Α.Α. λόγω του ότι οι περισσότεροι Δήμοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα χρηματικά ποσά .
 Ως προς τους ωφελούμενους που είναι ασφαλισμένοι στον Ο.Γ.Α. και που θα πρέπει να έχουν βεβαίωση από τον Ο.Α.Ε.Δ., δεν διασφαλίζεται η βούληση του Ο.Α.Ε.Δ. να χορηγεί τέτοια βεβαίωση.
 Τέλος, σε κάθε περίπτωση διαπιστώνεται ότι η όλη διαδικασία κατάθεσης στην Ε.Ε.Τ.Α.Α. των αιτήσεων των ωφελούμενων καθίσταται εξαιρετικά χρονοβόρα αλλά και επισφαλή ως προς την ορθότητα των στοιχείων.

Στη σημερινή συγκυρία η εκπόνηση ενός συγκεκριμένου επιχειρησιακού προγράμματος και η χρηματοδότηση του πρέπει να είναι ρεαλιστική και να αποτελέσει μόνιμη κοινωνική παροχή από την Πολιτεία έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη ροή του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων και η απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών οικογενειακής, πρωτοβάθμιας νοσηλευτικής φροντίδας, συμβουλευτικής και ψυχοσυναισθηματικής στήριξης των ηλικιωμένων ατόμων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες .

Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος Παπαϊωάννου Λουκία
Ο Γεν. Γραμματέας Κοσμίδης Κων/νος