Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Συνασπισμού στην Ευρυτανία


Στο KTEΛ Ευρυτανίας
Κατά την συνάντηση με το Δ.Σ. του ΚΤΕΛ Ευρυτανίας αναδείχθηκε το σοβαρό πρόβλημα απομόνωσης της περιοχής τόσο από το εξωτερικό της περιβάλλον (πόλεις γειτονικών νομών και Πρωτεύουσα) όσο και στο εσωτερικό της οδικό δίκτυο μετά τα προβλήματα ματαίωσης δρομολογίων λόγω οικονομικών δυσχερειών και των χρεών που οφείλει το Δημόσιο στον οργανισμό.
Συζητήθηκαν οι διαφαινόμενες επιπτώσεις επί της καθημερινότητας της ζωής των ηλικιωμένων και των μαθητών στα χωριά και οι κίνδυνοι σε πρώτη φάση απολύσεων στα 40 άτομα προσωπικού και οριστικής κατάρρευσης του οργανισμού στην συνέχεια.
Η αντιπροσωπεία του Συνασπισμού δεσμεύθηκε σε πρωτοβουλίες προς την Περιφέρεια και την Βουλή και Ευρωβουλή με αιχμή την χρηματοδότηση ειδικού προγράμματος στις μεταφορές για τις απομονωμένες ορεινές περιοχές, την καταβολή των χρεών του Δημοσίου, την ένταξη δικτύου μειονεκτικών περιοχών κατ εξαίρεση σε ειδικό καθεστώς όπως τα νησιά για την αντικατάσταση του στόλου των αυτοκινήτων και την προσφορά υπηρεσιών οργάνωσης Τουριστικών Περιοχών.
Με την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Στην γόνιμη συζήτηση με τον Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Κ. Μπακογιάννη και τους συνεργάτες τους, αναδείχθηκαν τα τρία θέματα αιχμής που ο Δήμος θέτει προτεραιότητα: Ο δρόμος Λαμία –Καρπενήσι-Αγρίνιο και κύρια η ανάγκη προώθησης των παρακάμψεων της Ε65 και της Μακρακώμης, η ενίσχυση της λειτουργίας του ΤΕΙ με την αναβάθμιση του υπάρχοντος τμήματος Δασοπονίας και την δημιουργία νέου Πανεπιστημιακού τμήματος Φυσικής Αγωγής με περιεχόμενο ιδιαίτερα τα χειμερινά σπορ, και η καταβολή ειδικού επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης. Η αντιπροσωπεία του Συνασπισμού έκφρασε την συμπαράστασή της στα δημοτικά αιτήματα και πρότεινε την εξέταση σε συνεργασία με την Δασολογική Σχολή του ΑΠΘ της πιθανότητας μέρος της πρακτικής άσκησης των φοιτητών να πραγματοποιείται στην Ευρυτανία όπου υπάρχουν οι σχετικές υποδομές και σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο την φιλοξενία ερευνητικών δραστηριοτήτων του ΕΘΙΑΓΕ σε σχέση με το Δάσος. Έθεσε επίσης τα θέματα της πορείας του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για την Ευρυτανία, της διαχείρισης των απορριμμάτων και της εναντίωσης στην χρηματοδότηση παλαιότερης μελέτης για την δημιουργία εργοστάσιου καύσης στην Περιοχή, και την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας για το Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού του χαρακτήρα με την διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα του, την ισχυρή μετοχική παρουσία του Δήμου και την παρουσία και άλλων φορέων της κοινωνικής οικονομίας στην μετοχική του σύνθεση.
Στο Νοσοκομείο Καρπενησίου
Κατά την διάρκεια των συναντήσεων στο Νοσοκομείο με την Διοίκηση, την Επιστημονική Επιτροπή, το συνδικαλιστικό όργανο των Νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζομένων, σημειώθηκαν ιδιαίτερα :
α) το οξυμένο θέμα που δημιούργησε ο Νέος Νόμος με την μετατόπιση του Νοσοκομείου Καρπενησίου από την Γ ζώνη στην Β και την υποβάθμιση του στην παροχή υπηρεσιών υγείας όσον αφορά ιδιαίτερα τις εφημερίες,
β) Οι αδυναμίες υπηρεσιών μεταφοράς ΕΚΑΒ λόγω ελλείψεων που διογκώνονται από το δύσβατο του οδικού δικτύου,
γ) οι μεγάλες δυσκολίες και δυσχέρειες που επιφέρει η μείωση κατά 40% του φετινού προϋπολογισμού στα αναλώσιμα και το νοσηλευτικό προσωπικό να εφαρμόσει τις υπηρεσίες του.
Με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση
Το σύνολο των θεμάτων τέθηκαν υπόψη της Περιφερειακής Διοίκησης κατά την συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Β. Καραμπά, όσον αφορά τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες που της αναλογούν, όπου συζητήθηκαν και γενικότερα θέματα ανάπτυξης της Περιοχής. Υπήρξε συμφωνία των δύο πλευρών πως αιχμή της ανάπτυξης της Περιοχής δεν μπορεί να είναι παρά το φυσικό περιβάλλον σε συνάφεια με το ανθρωπογενές, το οποίο χρειάζεται διαρκή προστασία, λαμβάνοντας υπόψη το οικολογικό ενδιαφέρον που αυτή παρουσιάζει και πως αποτελεί το δεύτερο καθαρότερο φυσικό περιβάλλον από άποψη ρύπανσης σε επίπεδο Ευρώπης. Υπό το πρίσμα αυτό εξετάστηκαν και τα αιτήματα των φορέων . Η αντιπροσωπεία του Συνασπισμού έθεσε την πρόταση για πρωτοβουλίες της Περιφέρειας που θα οδηγήσουν στην συγκρότηση ενός Διεθνούς Δικτύου προστασίας – ανάδειξης- προβολής από κράτη, φορείς και προσωπικότητες του Περιβάλλοντος της Ευρυτανίας, της εκπόνησης ενός συνολικού αναπτυξιακού προγράμματος με ειδικό υποπρόγραμμα την Περιοχή της Λίμνης Κρεμαστών με αίτημα Πανεπιστημιακής υποστήριξης και διεκδίκησης ανταποδοτικών πόρων από την ΔΕΗ.
Σε δηλώσεις τους στα τοπικά ΜΜΕ μετά την λήξη της περιοδείας οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας δήλωσαν :
Δ. ΒΙΤΣΑΣ : «Με την λαίλαπα που φέρνει κυρίως απέναντι στο κοινωνικό κράτος το μνημόνιο Νούμερο 4, η ύπαιθρος οδηγείται σε πλήρη κατάρρευση !!!.
Η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι πια μόνο αφερέγγυα ως προς τις προεκλογικές της εξαγγελίες αλλά κυρίως επικίνδυνη πια για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας. Για αυτό και πρέπει να φύγει το συντομότερο. Οι εργαζόμενοι και ο λαός ένα χρέος έχουν αν θέλουν να υπερασπίσουν τα στοιχειώδη δικαιώματα τους: της οργάνωσης ενωτικών μαζικών αγώνων. Μια ελπιδοφόρα προοπτική για τους ίδιους, την κοινωνία και την χώρα: την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών προς όφελος της Αριστεράς… »
Ν. ΣΤΟΥΠΗΣ: «Η Νέα Περιφερειακή Διοίκηση οφείλει δύο φορές απέναντι στις περιοχές που υστερούν, όπως η Ευρυτανία, να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία και να επιταχύνει τους ρυθμούς λειτουργίας της. Αποκτά πια επείγοντα χαρακτήρα το θέμα: το Περιφερειακό Συμβούλιο, με ευθύνη κυρίως της πλειοψηφίας, να ξεφύγει από την λογική της απλής διαχείρισης της καθημερινότητας και αναμονής γενικά εφαρμοστικών εγκυκλίων του Υπουργείου, να προετοιμάσει και να οργανώσει την λειτουργία του με βάσει τα ουσιαστικά πολιτικά και αναπτυξιακά του χαρακτηριστικά και αρμοδιότητες…».