Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Οι Βοιωτοί Άγιοι


Ο ΟΣΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Ο ΕΝ ΣΤΕΙΡΙΩ
Καταγόταν από την Αίγινα , αλλά λόγο των επιδρομών που συνέβαιναν από Άραβες πειρατές η Οικογένειά του μετακινή-θηκε στη Φωκίδα. Μόνασε κατ΄ αρχάς στη νήσο Άμπελο και στη συνέχεια στο Στείρι της Λιβαδειάς, όπου ανήγειρε Μονή και γύρω του δημιουργήθηκε Μοναστική Αδελφότητα. Κοιμήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 953, ενώ το Λείψανό του άφθορο φυλάσσεται στην Μεγαλοπρεπή Μονή Του στο Στείρι Λιβαδειάς.
Ο ΟΣΙΟΣ ΜΕΛΕΤΙΟΣ Ο ΕΝ ΚΙΘΑΙΡΩΝΙ
Τόπος καταγωγής του Οσίου είναι η Καππαδοκία, ενώ η γέννηση του τοποθετείται γύρω στο έτος 1035. Έφυγε από το πατρικό του σπίτι έχοντας Μοναχικό πόθο και πορεύθηκε για την Κωνσταντινούπολη, αργότερα στη Θεσσαλονίκη και έπειτα στην Θήβα στη Μονή του Αγ. Γεωργίου (σημ. Ενορ. Ναός). Στη συνέχεια τον συναντάμε στην Μονή Σαγματά και αργότερα στον Κιθαιρώνα όπου ανεγείρει Ιερά Μονή. Κοιμήθηκε σε ηλικία εβδομήντα ετών το 1105 ενώ η Τιμία Του Κάρα βρίσκεται στην ομώνυμη Ι. Μονή στον Κιθαιρώνα. Τιμάται από τους πιστούς την 1 Σεπτεμβρίου.
Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΚΑΛΟΚΤΕΝΗΣ
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στα μέσα του 12 μ.Χ. αιώνος από γονείς ευγενείς και ευσεβείς. Μετά από προόριση της Θεομήτορος χειροτονείται Επίσκοπος της πόλεως των Θηβών την οποία στήριξε και ανέδειξε πνευματικά, ηθικά και κοινωνικά, με την δραστήρια, πλούσια και καρποφόρο δράση Του. Η αγαπημένη του Θήβα τον τιμά μεγαλοπρεπώς στον ομώνυμο Ναό Του, στο κέντρο της πόλεως, στις 29 Απριλίου.
Ο ΟΣΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ Ο ΕΝ ΣΑΓΜΑΤΑ
Μια άλλη ασκητική μορφή που σαν φωτεινό αστέρι φωτίζει την Εκκλησία της Βοιωτίας ο Όσιος Γερμανός, ο οποίος έζησε στους σκοτεινούς χρόνους της δουλείας (1480-1540). Ο βιογράφος του Οσίου Σεραφείμ Τον ονομάζει «πνευματοφόρο» αφού η προσωπικότητά του έλαμπε από τα πνευματικά χαρίσματα και τις δωρεές του Αγ. Πνεύματος, ώστε έφθασε σε ύψη ηθικής και πνευματικής τελειότητος, γενόμενος διδάσκαλος και καθοδηγητής των συνασκητών του. Η μνήμη του τιμάται στις 26 Ιανουαρίου.
Ο ΟΣΙΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ Ο ΔΟΜΒΟΙΤΗΣ
Γεννήθηκε στο Ζέλι της Λοκρίδος το 1527.Προτιμώντας την ασκητική ζωή έφυγε από τη πατρική εστία και επιδόθηκε σε αγώνες πνευματικούς με νηστεία, αγρυπνίες και προσευχές, πρώτα στην Μονή Σαγματά και αργότερα δυτικά του Ελικώνα στην τοποθεσία Δομπού. Επιτελώντας πλήθος θαυμάτων εν ζωή, κοιμήθηκε στις 6 Μαΐου 1602 σε ηλικία εβδομήντα πέντε ετών. Τα Ιερά Λείψανα φυλάσσονται στην ομώνυμη Μονή, όπου πλήθος προσκυνητών συρρέει για να λάβει την Ευλογία και την Χάρη Του.
Ο ΟΣΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ Ο ΘΗΒΑΙΟΣ
Γόνος της Επτάπυλης πόλεως των Θηβαίων σε ηλικία δέκα έξι ετών γίνεται μοναχός, προσελκύοντας κοντά του και άλλους ασκητές οι οποίοι μαγνητίσθηκαν από την πνευματική φυσιογνωμία Του και την ηθική Του καθαρότητα. Αξιώθηκε του θαυματουργικού χαρίσματος, ενώ ανεπαύθη εν Κυρίω πλήρης ημερών. Η μνήμη του τιμάται στις 23 Ιουνίου.

Ι.Ν ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ