Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Εγκρίθηκε το σ/ν για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς


Στην εισήγησή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης ανέφερε μεταξύ άλλων:
« Με το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς τοποθετούμε την αιχμή μιας μεγάλης αγροτικής μεταρρύθμισης, η οποία έχει προοδευτικό και δημοκρατικό πρόσημο.
Δεν αρκούμαστε σε απλές βελτιώσεις στον τρόπο λειτουργίας των υφιστάμενων συνεταιρισμών.
Εντατικοποιούμε τη συνταγματική επιταγή περί εποπτείας για να εξυγιάνουμε τους συνεταιρισμούς και να διασφαλίσουμε τη δημοκρατική λειτουργία τους.
Παρεμβαίνουμε συντονισμένα για να απαλλαγεί η ύπαιθρος από συνεταιρισμούς – σφραγίδες, υπερχρεωμένους και ανυπόληπτους συνεταιρισμούς και να αναδειχθούν οι πρωτοπόρες οργανώσεις του χώρου που είναι διάσπαρτες σε όλη τη χώρα.
Σε αυτή την πορεία η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών θα είναι μαζί μας. Πρώτοι αυτοί επιζητούν μια σοβαρή και ορθοθετημένη παρέμβαση του Κράτους.
Με το νομοσχέδιο διευκρινίζουμε την ακλόνητη προγραμματική μας αφετηρία: να στηρίξουμε τον έλληνα αγρότη και το εισόδημα του.
Παρουσιάζουμε ένα τολμηρό μεταρρυθμιστικό σχέδιο με ιεραρχημένους στόχους, οι οποίοι διακρίνονται από προγραμματική συνέπεια και πολιτική σαφήνεια:
1. Θέτουμε στο επίκεντρο της αγροτικής μας οικονομίας τους συνεταιρισμούς, ως βασική μορφή κοινωνικής επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο της οποίας οι μικρομεσαίοι αγρότες οργανώνουν την παραγωγή τους και σχεδιάζουν τη δυναμική παρουσία τους στην αγορά.
2. Γύρω από τους συνεταιρισμούς οργανώνουμε την ευρύτερη επιχειρηματικότητα των αγροτών με τις εταιρικές συμπράξεις, τις διεπαγγελματικές οργανώσεις και τις αγροδιατροφικές συμπράξεις της Περιφέρειας.
3. Θέτουμε συγκεκριμένους κανόνες διαφάνειας και υγιούς επιχειρηματικότητας με βάση τη συμβολαιακή γεωργία και τα δημοπρατήρια.
4. Προσαρμόζουμε στα μεγέθη της διοικητικής μεταρρύθμισης τη διάρθρωση και την ανάπτυξη του αγροτικού συνδικαλισμού.
Η προοδευτική αγροτική μεταρρύθμιση συνιστά, λοιπόν, το βασικό εργαλείο μας για να σχεδιάσουμε και να οργανώσουμε την ευημερία των αγροτών μας και την ανάπτυξη της υπαίθρου».