Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 4ης Επιτροπής Παρακολούθησης του διακρατικού προγράμματος FLOR MED

Η ΕΕ είναι η κύρια παγκόσμια αγορά για την κατανάλωση κομμένων λουλουδιών. Μέσα σε αυτή την περιοχή η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά ενώ η Ολλανδία ανέλαβε τον ηγετικό ρόλο ανάμεσα στους παραγωγούς χάρη στις μεγάλες οργανωτικές ικανότητες. Γενικά οι Ιταλικές, Γαλλικές, Ισπανικές και Ελληνικές εταιρίες έχουν αντιμετωπίσει περισσότερες δυσκολίες σε σχέση με τις Γερμανικές και Ολλανδικές αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε την σημαντικότητα της ανάθεσης αυτού του έργου για τη Θεσσαλία.
Η καινοτομία είναι το πρώτο βήμα στον ανθοκομικό τομέα στη περιοχή της Μεσογείου και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό στοιχείο για την ανταγωνιστικότητα των τοπικών παραγωγών. Ο πρωταρχικός στόχος είναι η βελτίωση των ποικιλιών που ήδη καλλιεργούνται στην περιοχή μας. Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωριστούν και να γίνουν πειράματα με νέα είδη και ποικιλίες κατάλληλες για καλλιέργεια με σκοπό την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας. Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα πραγματικό δίκτυο ανάμεσα στην έρευνα, τους φορείς, τους παραγωγούς και πωλητές και να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, έχοντας τα πρώτα αποτελέσματα από την έρευνα που διεξάγεται θα πραγματοποιήσει άμεσα ημερίδα που θα αφορά στους παραγωγούς που ασχολούνται με τον χώρο της ανθοκομίας και της γεωργίας γενικότερα.