Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Χαιρετισμός Κλέαρχου Περγαντά στην 45η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας

Κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζω στον τόπο μας, στη Λαμία, την έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που φιλοξενεί για 45 χρόνια την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας.
Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, στα εγκαίνια ενός από τους πιο σημαντικούς εκθεσιακούς θεσμούς της χώρας μας.
Θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς και το προσωπικό της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας για τη συστηματική και άψογη οργάνωσή της. Θέλω να συγχαρώ όλους όσους πρωταγωνιστούν με τη συμμετοχή τους στη σημαντική αυτή παρουσίαση των προϊόντων που παράγει η χώρα. Εύχομαι μέσα απ΄την καρδιά μου την επιτυχία της φετινής έκθεσης.
Εύχομαι να συνεχίσει να αποτελεί τόπο συνάντησης των παραγωγικών, μεταποιητικών και εμπορικών κλάδων και των γεωργικών, βιοτεχνικών και βιομηχανικών προϊόντων όχι μόνο της Στερεάς, αλλά όλης της Ελλάδας.

Δίχως αμφιβολία η έκθεση και η δραστηριότητα που παράγει, συμβάλλει καταλυτικά στη δημιουργία νέας δυναμικής στην περιφερειακή ανάπτυξη. Και είναι προφανές ότι συγκλίνει με το στόχο μας, το στόχο της αιρετής περιφέρειας για την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της οικονομίας του τόπου μας.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,
Είμαστε λίγους μήνες μετά την ανάληψη της ευθύνης για την αιρετή περιφερειακή διακυβέρνηση της Στερεάς Ελλάδας. Αυτοί οι μήνες ήταν χρόνος οργάνωσης και υποδομής για να δρομολογηθεί η νέα δομή της Περιφέρειας. Θέλουμε να πιστεύουμε πως το 2011, εκτός από μια δύσκολη χρονιά για τον τόπο μας, θα καταγραφεί και ως χρόνος σημαντικών αλλαγών. Αλλαγών που θα θεμελιώσουν ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο για τη Στερεά Ελλάδα.

Σε ενάμιση περίπου μήνα, η αιρετή Περιφέρεια αναλαμβάνει ένα πολύ σημαντικό πεδίο αρμοδιοτήτων, που καθυστέρησε για ένα εξάμηνο. Αναλαμβάνει τη διαχείριση του ΕΣΠΑ. Εμείς τα κονδύλια αυτά, σκοπεύουμε να τα κάνουμε εργαλεία ανάπτυξης για τον τόπο μας. Να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα, να εκμεταλλευτούμε και το τελευταίο ευρώ για δημόσια έργα και για ιδιωτικές επενδύσεις.

Επιδίωξή μας είναι να εργαστούμε και να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς για να δημιουργηθεί ένα σταθερό και γόνιμο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ένα περιβάλλον που θα λειτουργεί για τη βελτίωση της ποιότητας, της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας.
Σ΄αυτή την πορεία ο ρόλος του επιχειρηματικού και παραγωγικού τομέα είναι κομβικός. Και μια σημαντική παράμετρος γι΄αυτό είναι η βελτίωση των υποδομών και του περιβάλλοντος. Αυτός είναι ο δικός μας ρόλος : Να επιδιώξουμε, είτε υλοποιώντας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, είτε διεκδικώντας από την πολιτεία στο πλαίσιο των δικών της υποχρεώσεων να δημιουργηθούν σύγχρονες υποδομές που θα στηρίζουν την παραγωγικότητα και την επιχειρηματικότητα. Δίκτυα μεταφορών και επικοινωνιών, αγροτικά έργα, οργάνωση βιομηχανικών και βιοτεχνικών χώρων και περιβαλλοντική εξυγίανση περιοχών είναι οι βασικές μας κατευθύνσεις. Κεντρικός στόχος μας είναι να δομήσουμε μια δυναμική και διατηρήσιμη περιφερειακή ανάπτυξη.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Βρισκόμαστε στο μέσον της διεθνούς οικονομικής κρίσης, που έχει ως αντίκτυπο στην Εθνική μας οικονομία την ύφεση και την υποχώρηση των δεικτών ανάπτυξης και παραγωγής. Η διοργάνωση της 45ης πανελλήνιας έκθεσης Λαμίας, έρχεται να δείξει, ότι παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην ενίσχυση και στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας όλων των τομέων οικονομίας (παραγωγή, μεταποίηση, εμπόριο – υπηρεσίες), ενισχύοντας τους διαύλους επαφής, με τον επιχειρηματικό κόσμο, το καταναλωτικό κοινό και τις τοπικές κοινωνίες.

Σ΄αυτή την προσπάθεια η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, συμμετέχει δυναμικά. Στόχος αυτής της συμμετοχής είναι να προβάλλουμε τα προϊόντα της Στερεάς Ελλάδας στον αγροδιατροφικό τομέα και να διαμορφώσουμε ένα «καλάθι ποιοτικών αγροτικών προϊόντων», θεμελιώνοντας μια νέα αντίληψη στην παραγωγή και στην τοπική οικονομία. Η γεωργία μας θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική, θα πρέπει να επενδύσει στην ιδιαιτερότητα των προϊόντων που χαρακτηρίζουν τον τόπο μας. Στοχεύοντας στην ενίσχυση της παραγωγής και της προστιθέμενης αξίας των αγροτικών μας προϊόντων, αυτές τις μέρες στην Περιφέρεια συζητούμε σε δημόσια διαβούλευση και προετοιμάζουμε το «καλάθι προϊόντων της Στερεάς Ελλάδας», το καλάθι με τα δικά μας προϊόντα, που περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες :

Προϊόντα που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό (για παράδειγμα, το κρασί, το λάδι, οι βρώσιμες ελιές, τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας)
Προϊόντα που αναδεικνύουν την ταυτότητα κάθε περιοχής (για παράδειγμα το τυρί και τα φρούτα)
Προϊόντα που καλύπτουν τις επισιτιστικές ανάγκες της χώρας (για παράδειγμα τα δημητριακά και τα προϊόντα ζωϊκής προέλευσης).

Το «καλάθι» των προϊόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπως είναι φανερό, δεν αποτελείται μόνο από προϊόντα, αλλά κυρίως από ουσιαστικές ενεργητικές πολιτικές που επιχειρούν να ανασυγκροτήσουν την αγροτική οικονομία. Είναι πολιτικές στοχευμένης στήριξης στον ιδιαίτερο αγροδιατροφικό πλούτο της Στερεάς Ελλάδας, που μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για μια βιώσιμη ανάπτυξη και ενίσχυση της εξωστρέφειας του αγροτικού τομέα.

Φίλες και φίλοι, κυρίες και κύριοι,
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έκανε πρόσφατα το πρώτο μεγάλο βήμα για να δώσει τη δυνατότητα στον ντόπιο παραγωγικό και επιχειρηματικό κόσμο να ανοιχτεί στις διεθνείς αγορές.
Συμφωνήσαμε και υπογράψαμε μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας, μεταξύ των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Jiangxi της Κίνας, στους τομείς της αγροτικής οικονομίας, της μεταποιητικής βιομηχανίας και του τουρισμού.
Με αυτή τη συμφωνία, ενθαρρύνουμε τον επιχειρηματικό κλάδο να διευρυνθεί σε μια μεγάλη και πολλά υποσχόμενη αγορά. Επιδίωξή μας είναι να στηρίξουμε πολιτικά και τεχνικά αυτή τη συνεργασία και να δώσουμε μια ώθηση στην οικονομία του τόπου μας. Άμεσοι στόχοι μας είναι να διερευνήσουμε και να οικοδομήσουμε, ως Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, και άλλες οικονομικές συμφωνίες στην παγκόσμια αγορά.

Εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε για να αποκτήσει ο τόπος μας νέες δυνατότητες και να αξιοποιήσει νέες ευκαιρίες.
Σ΄αυτό το πλαίσιο, η σημασία της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας για την οικονομική ζωή, τόσο της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Ελλάδας, όσο και συνολικά της χώρας μας, είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς αποτελεί ένα σημαντικό θεσμό με πολυετή ιστορία.
Από την πρώτη έκθεση με αγροτικά είδη, μετεξελίχθηκε προοδευτικά σε ένα σημείο αναφοράς για τον παραγωγικό, επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο, αλλά και για το καταναλωτικό κοινό. Σήμερα, βελτιώνοντας σταδιακά τη διοργάνωσή της, η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας γίνεται μια αφετηρία στην πορεία για την οικονομική και παραγωγική ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας. Ως Περιφέρεια θα είμαστε πάντα συνεργάτες και συμμέτοχοι σε κάθε πρωτοβουλία για την διαρκή αναβάθμισή της και σε κάθε προσπάθεια ανάδειξής της ως μεγάλο εκθεσιακό γεγονός της χώρας.

Φίλες και Φίλοι,
Η 45η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας ανοίγει τις πύλες της, εκπέμποντας ένα αισιόδοξο μήνυμα παραγωγικού και επιχειρηματικού δυναμισμού, σε μια περίοδο που το χρειαζόμαστε ιδιαίτερα. Η Έκθεση δεν είναι απλά ένα σημείο προβολής προϊόντων, αλλά μια ευκαιρία συνάντησης επιχειρηματικών, σύγχρονων και καινοτόμων ιδεών, που ειδικά στη δύσκολη συγκυρία που περνάμε, συνιστά τον υγιέστερο τρόπο αντίδρασης της οικονομίας.

Η επιχειρηματική δράση είναι κινητήριος δύναμη της οικονομίας και διοργανώσεις όπως η δική μας, η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, ενισχύουν τη δύναμη αυτή και μπορούν να συνεισφέρουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Έχοντας την πεποίθηση ότι και φέτος το τελικό αποτέλεσμα θα δικαιώσει όλους όσους επενδύουμε χρόνο και δυνάμεις στην επιτυχία και στην μακροημέρευση αυτού του σημαντικού θεσμού για την πόλη της Λαμίας, την Περιφέρειά μας, τη χώρα μας, χαιρετίζω τα εγκαίνια της 45ης Πανελλήνιας Έκθεσης και εύχομαι καλή επιτυχία.