Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Στο επίκεντρο ο νέος νόμος για τα απόβλητα

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Δικτύου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και διευθύνων σύμβουλος της αντίστοιχης ΔΕΔΙΣΑ Χανίων Ελευθέριος Κοπάσης, αναφέρθηκε στην 5η σύνοδο των φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ενώ μίλησε και για τη διαχείριση των αποβλήτων στη χώρα μας, η οποία «μένει πίσω», όταν οι κοινοτικές οδηγίες θέτουν υψηλούς στόχος αναφορικά με την ανακύκλωση, τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και όχι με την ασφαλή διάθεση που θεωρείται αυτονόητη έννοια. Παράλληλα, υποστήριξε πως «Υπάρχει μια εξαιρετική συγκυρία, από τη μια έχουμε μια οικονομική κρίση, αυξημένες απαιτήσεις από την Ευρωπαϊκή ένωση για τη διαχείριση στερεών απορριμμάτων, που ενσωματώνονται στην οδηγία πλαίσιο που θα γίνει νόμος του κράτους σε μικρό διάστημα». Η ελληνική πραγματικότητα ασθμαίνει σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων στους χώρους ανεξέλεγκτης διαχείρισης και στους υψηλούς στόχους που θέτονται και όπως υποστηρίζει ο ίδιος «δεν τους πλησιάζουμε καν, παράλληλα με μια διοικητική μεταρρύθμιση, μια συνένωση σε επίπεδο περιφέρειας, με τη μορφή συνδέσμων». Ο ίδιος, χαρακτήρισε κρίσιμη τη συζήτηση για το ποιο θα είναι το μέλλον, ποια η προοπτική και ποιες θα είναι οι υποδομές που μπορούν να υποστηριχθούν και πως μπορεί η χώρα μας να πάψει να υστερεί πανελλαδικά στη διαχείριση απορριμμάτων.
Από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Τσοκανής, Γενικός Διευθυντής της αντίστοιχης εταιρίας στη Θήβα και ο Συντονιστής του Δικτύου, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το δίκτυο να οργανώσει και να προτείνει συγκεκριμένες λύσεις για το πρόβλημα των χωματερών. Αναφέρθηκε στα πρόστιμα που καλό θα είναι να αποφεύγονται αλλά και στο μεγάλο ζήτημα που τίθεται «γιατί ο Καλλικράτης συγχωνεύει και καταλύει τους φορείς σε μια κρίσιμη περίοδο, γιατί καλούμαστε να κλείσουμε τις χωματερές, να υλοποιήσουμε τα έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Το συνέδριο επικεντρώνεται εκεί: Να παραμείνουν οι φορείς και να εφαρμόσουμε τον νόμο πλαίσιο που προβλέπει διαλογή στην πηγή».

Η περιοχή της Δ. Μακεδονίας πρωτοπορεί στη διαχείριση απορριμμάτων όντας η καλύτερη πανελλαδικά, αφού έχει δρομολογηθεί μια ορθολογική διαχείριση, ενώ όπως υποστηρίζει ο ίδιος, έχουν γίνει έργα ΣΔΙΤ της τάξεως των 117 εκ. ευρώ. Ο ίδιος εξέφρασε φόβους ότι οι συγχωνεύσεις που επιχειρούνται θα καθυστερήσουν πόρους και κονδύλια. Από την άλλη, υστερούν οι περιοχές της Πελοποννήσου, της Ηπείρου κα.. Σε πάνω από 200 χωματερές πανελλαδικά γίνεται εναπόθεση και πάνω από 600 πρέπει να αποκατασταθούν. Όλα αυτά πρέπει να λυθούν ως τέλη Ιουνίου, αλλά αιτούμενο προς το Υπουργείο είναι να δοθεί παράταση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΙΑΔΥΜΑ Νικόλαος Τοτονίδης αναφέρθηκε στον φορέα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, αφού καλωσόρισε τους εκπροσώπους 46 μελών του Δικτύου λέγοντας πως «ο νόμος πλαίσιο και το προεδρικό διάταγμα είναι πολύ σημαντικό για μας να τεθούν σε διαβούλευση. Έχουμε κάνει προτάσεις για το πώς θα πρέπει να καταλήξει, ειδικά για περιπτώσεις φορέων όπως η ΔΙΑΔΥΜΑ». Τόνισε μάλιστα πως τα αποτελέσματα της συνάντησης θα δοθούν στο Υπουργείο.

Την παρουσίαση του νέου νόμου πλαισίου έγινε από το στέλεχος τμήματος διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Δ/νσης προγραμματισμού του ΥΠΕΚΑ, Ειρήνη Βασιλάκη. Το 2008 μια κοινωνική οδηγία υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να την έχουν ενσωματώσει στο εθνικό τους δίκτυο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010. Η οδηγία αλλάζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Ευρώπη τα απόβλητα και τη διαχείρισή τους. Οφείλουν όλα τα κράτη μέλη να αναμορφώσουν το θεσμικό τους πλαίσιο. Το τμήμα διαχείρισης στερεών αποβλήτων έχει κάνει πρόταση για την ενσωμάτωση της οδηγίας σε νόμο του κράτους» επεσήμανε η ίδια.

Διαβάστε επίσης: Δίκτυο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων