Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Κατά της νομιμοποίησης του λιμανιού της Νούσας το Δ.Σ Θήβας

«Η θέση του λιμανιού της αρχαίας Θίσβης είναι πλέον σίγουρη, η σημαντικότητα του αρχαίου οικισμού είναι καταφανής και η αρχαιολογική έρευνα πρέπει να συνεχιστεί» είχε πει τότε ο αρμόδιος Αρχαιολόγος και τον Αύγουστο του 1988 εκδίδεται εκδίδεται αρνητική απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη που απαγορεύει «την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας, χερσαίας ή ενάλιας στο συγκεκριμένο σημείο του όρμου Νούσας, όπου επρόκειτο να εγκατασταθεί το εργοστάσιο της εταιρείας Ελληνική Αλουμίνα Α.Ε., αλλά σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία η κατασκευή και άλλης προβλήτας πλην αυτών στα σημεία Α και Β, αυτή και μόνο μπορεί να τοποθετηθεί μεταξύ των σημείων Α και Β».
Όμως τρεις μήνες πριν (23 Μαΐου 1988), είχε εκδοθεί απόφαση του νομάρχη Βοιωτίας που «παραχωρούσε την χρήση αιγιαλού, παραλίας και θαλασσίου χώρου για χρονική διάρκεια 50 ετών στην ΕΤΒΑ για εκτέλεση λιμενικών έργων», επικαλούμενος διάφορα έγγραφα …
Τον Απρίλιο του 2008, το ΚΑΣ αποφαίνεται ότι δεν τηρήθηκε το όριο που έθετε η υπουργική απόφαση του 1988 και αρνείται να νομιμοποιήσει το κρηπίδωμα Β που χτίστηκε πάνω στο σημείο Γ, όπως ζητούσε η ανώνυμη εταιρεία Διαχείρισης Βιομηχανικής Περιοχής Θίσβης (ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ).
Ο Μ. Λιάπης μετατρέπει στις 10/10/2008, την γνωμοδότηση σε υπουργική απόφαση και η επιχείρηση επανέρχεται με αίτηση θεραπείας, την οποία εξετάζει το ΚΑΣ, τον Μάρτιο του 2009, και κατά πλειοψηφία την απορρίπτει.
Ο Α. Σαμαράς, υπουργός Πολιτισμού τότε (30/4/2009) αρνείται ξανά τη νομιμοποίηση με απόφαση που υπογράφει στις 30/4/2009, αλλά τον Ιανουάριο του 2010 η εταιρία επανέρχεται για το θέμα, υποστηρίζοντας ότι τα έργα έγιναν από το Δημόσιο και πως η επιχείρηση ταλαιπωρείται «επί έξι και πλέον χρόνια από μια απίστευτη και άδικη γραφειοκρατική εμπλοκή», κάνοντας λόγο για εκατοντάδες εργαζομένους στη ΒΙΠΕ Θίσβης, της οποίας «ιδιοκτήτριες» είναι οι εταιρείες Σιδενόρ, ΕΛΒΑΛ, ΧΑΛΚΟΡ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Ελληνικά Καλώδια, Elpedison, όπου τυχόν πρόβλημα θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις, οι οποίες διαφαίνονται ήδη στο κοινωνικό σύνολο και στην εθνική οικονομία».
Την παραμονή της εξέτασης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, για τέταρτη φορά (3/5/2011) , της νεότερη αίτηση της ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙΒ. Α.Ε. για την νομιμοποίηση του παράνομου κρηπιδώματος στον όρμο Νούσας, το Δημοτικό Συμβούλιο Θήβας συζήτησε διεξοδικά το θέμα (επί 5 ώρες με εντάσεις).
«Το Δημοτικό Συμβούλιο τάχθηκε κατά της νομιμοποίησης, στηρίζοντας προηγούμενες αρνητικές αποφάσεις του ΚΑΣ, υπουργικές αποφάσεις και αποφάσεις του πρώην Δήμου Θίσβης» δηλώνει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θήβας Θ. Κοκοντίνης, επισημαίνοντας πως η απόφαση πάρθηκε πλειοψηφικά (21 Δημοτικοί Σύμβουλοι από την παράταξη της πλειοψηφίας, της Λαϊκής Συσπείρωσης του Α.Τουλουμάκου και της Αυτοδιοικητικής Ενότητας του Στ.Χαλβατζή ) , καθώς οι υπόλοιποι τάχθηκαν υπέρ της νομιμοποίησης, όπως και πολίτες άλλωστε….
«Να έχουν ο κόσμος δουλειά» είπαν μερικοί, «εξαθλιώνουν τον κόσμο για να πουλήσουν και την ψυχή τους» απάντησαν κάποιοι άλλοι, «οποία εξαθλίωσις» υπογραμμίζουν οι ελάχιστοι….
Η απόφαση του ΚΑΣ αναμένεται εναγωνίως άνευ ή μετά παρεμβάσεων, ωστόσο άξιον απορίας παραμένει η «δυσκολία» του θεματοφύλακα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, να πάρει τις δικές του αποφάσεις…..